Kesihatan

Cara menghilangkan kaki yang retak dengan cara semula jadi

Salah satu masalah yang sering berlaku pada kaki adalah kulit yang retak. Namun, anda tidak perlu panik, ada pelbagai cara untuk menghilangkan kaki yang retak.

Anda boleh menggunakan madu untuk batu apung jika anda ingin menghilangkan kaki retak dengan cara semula jadi. Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat ulasan berikut.

Senarai cara menghilangkan kaki yang retak

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, bahawa 20 peratus orang dewasa di Amerika Syarikat sering mengalami patah kaki. Dan biasanya lebih biasa pada wanita. Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan cara berikut untuk menghilangkan kaki yang retak.

1. Gunakan pelembap kulit

Menggunakan pelembap dapat membantu melembutkan kulit sambil mengelupas kulit mati. Ini akan membantu mengembalikan kulit licin di kaki anda.

Cuba cari pelembap kulit yang mengandungi bahan seperti:

 • Urea
 • Asid salisilik
 • Asid alfa-hidroksi
 • sakarida isorat

Pelembap dengan bahan-bahan ini boleh didapati di farmasi atau kedai ubat. Sementara itu, untuk menggunakannya, anda perlu memperhatikan petua berikut:

 • Sapukan dua hingga tiga kali sehari.
 • Sapukan pada kulit yang retak sebelum anda bergerak.
 • Pakai kasut yang menutupi kulit kaki, terutamanya tumit.

2. Mengelupas dan merendam kaki secara berkala

Kulit kaki yang retak biasanya lebih tebal daripada kulit pada bahagian lain. Salah satu cara untuk menghilangkan kaki retak yang boleh dilakukan adalah dengan merendamnya di dalam air suam dan kemudian mengelupas.

Inilah cara anda melakukannya di rumah:

 • Rendam kaki anda dalam air suam yang dicampurkan dengan sabun selama kira-kira 20 minit.
 • Gunakan scrubber atau batu apung untuk menghilangkan kulit mati yang tebal dan keras.
 • Kemudian bilas kaki anda dengan teliti dan keringkan kaki anda
 • Seterusnya sapukan pelembap pada bahagian kaki yang retak.
 • Untuk mengekalkan kelembapan, sapukan pelembap oklusif lain atau petroleum jelly dan tutup dengan stoking untuk mengelakkan petroleum melekat pada barang di dekat kaki anda.

Perlu diingat, jangan menggosok kaki sehingga kering, kerana ini berisiko merosakkan kulit.

3. Gunakan pelembap oklusif

Berlainan dengan pelembap biasa, pelembap oklusif berfungsi dengan mengunci kelembapan yang sudah ada di kulit. Anda boleh menambahkan pelembap oklusif setelah pelembap biasa anda diserap oleh kulit.

Anda boleh menambahkan pelembap ini sebelum tidur, agar kelembapan kulit terjaga sepanjang malam. Petroleum jelly adalah salah satu jenis pelembap oklusif yang dianggap paling berkesan untuk mencegah kehilangan kandungan air dari kulit luar dengan keberkesanan 98 peratus.

Namun, penggunaannya boleh menyebabkan rasa berminyak dan melekit pada kulit. Ia juga boleh mencemarkan lantai dan benda-benda yang dapat dicapai dengan kaki.

4. Menggunakan stoking kapas 100 peratus

Anda boleh memakai stoking kapas setiap kali tidur, setelah menggunakan pelembap oklusif. Stoking kapas dapat membantu menjaga kelembapan kulit dan membantu kulit di kaki lebih lembut di kemudian hari, jika anda melakukan ini dengan kerap.

5. Cara menghilangkan kaki yang retak dengan plaster cair

Memohon plaster cair pada kaki yang retak dapat mengelakkan kerosakan selanjutnya. Dan dapat membantu menutup keretakan di kaki.

Anda boleh menggunakan pembalut cair pada kulit kaki yang telah dibersihkan dan dikeringkan. Memerlukan sekurang-kurangnya seminggu untuk merawat kaki yang retak dengan plaster cair.

6. Cara menghilangkan kaki yang retak dengan madu

Madu mempunyai banyak khasiat, salah satunya adalah merawat kulit yang retak di kaki. Cara mengatasi kaki yang retak dengan madu adalah menggunakannya sebagai topeng kaki sepanjang malam. Atau gunakan madu sebagai scrub setelah merendam kaki di dalam air suam.

7. Minyak kelapa

Minyak kelapa berguna untuk mengatasi pelbagai masalah kulit. Seperti psoriasis, eksim hingga kulit kering. Minyak kelapa juga dapat menjaga kelembapan kulit, menjadikannya baik untuk kaki yang retak.

Minyak kelapa dapat digunakan untuk merawat kaki yang retak kerana mempunyai sifat anti-radang dan antimikroba Healthline.com. Sifat ini dapat melindungi kulit kerana risiko jangkitan dan pendarahan.

8. Ubat semula jadi yang lain

Selain yang telah disebutkan di atas, cara lain untuk menghilangkan kaki yang retak boleh menggunakan bahan seperti berikut:

 • Cuka, digunakan untuk mencampurkan rendaman kaki
 • Minyak zaitun atau minyak sayuran, dapat membantu melembapkan kulit
 • Shea butter, dapat melembapkan kulit
 • Pisang tumbuk, untuk melembapkan kulit
 • Lilin parafin, dapat mengekalkan kelembapan kulit
 • Oatmeal, apabila dicampurkan dengan minyak, dapat membantu pengelupasan atau pengelupasan kulit mati

Kaki retak berlaku kerana kulit terlalu kering. Apabila kulit kering harus menahan beban, ia mengembang dan akhirnya pecah. Itulah sebabnya anda perlu memastikan kulit kaki anda sentiasa lembap untuk mengelakkan masalah ini.

Demikianlah tinjauan bagaimana menangani kaki yang retak dengan cara semula jadi. Saya harap ini dapat membantu!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found