Kesihatan

Punca Gigitan Bayi Semasa Menyusu dan Cara Mengatasinya

Gigitan bayi semasa menyusu boleh menjadi pengalaman yang menyakitkan. Anda mungkin salah menafsirkan ini sebagai petunjuk bahawa bayi anda sudah bersedia untuk disapih. Tetapi ia boleh mempunyai makna lain.

Memahami mengapa bayi anda menggigit semasa menyusu dapat membantu anda menghentikan atau mengelakkan perkara ini berlaku.

Baca juga: Perancangan Keluarga untuk Ibu Menyusu Adakah Selamat? Ayuh Ibu Lihat 7 pilihan berikut

Punca menggigit bayi semasa menyusu

Sebab mengapa bayi menggigit semasa menyusu tidak selalu jelas. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara biasa yang menyebabkan kejadian ini, termasuk:

1. Bayi sedang tumbuh gigi

Gigi boleh bermula pada bila-bila masa, dan menyebabkan gusi bayi sakit dan membengkak. Sekiranya anda menyedari bahawa bayi anda suka menggigit putingnya dalam tempoh ini, ini mungkin merupakan tanda bahawa dia lebih berminat untuk menghilangkan rasa sakit daripada menyusu.

2. Bayi berasa bosan

Selalunya bayi akan menggigit payudara kerana dia terganggu oleh apa yang berlaku di sekelilingnya. Ini sering terjadi menjelang akhir sesi penyusuan, ketika dia merasa bosan dan tidak lagi lapar.

Sekiranya boleh, cubalah menyusui di bilik yang tenang, untuk mengelakkan gangguan yang terlalu banyak.

3. Bayi mahukan perhatian lebih

Bayi yang lebih tua cenderung memerlukan perhatian yang besar dan mungkin menggigit putingnya jika mereka merasa tidak mendapatnya.

Untuk itu, cubalah menjaga hubungan mata dan berhubungan dengan bayi semasa menyusu.

Mengawasi bayi anda dengan teliti semasa memberi makan, dan mengeluarkannya sebaik sahaja selesai makan secara aktif juga dapat mencegah kemungkinan gigitan.

4. Bayi mahu lebih banyak susu ibu (ASI)

Kadang-kadang apabila bekalan susu berkurang, bayi mungkin menggigit dan menarik kembali, berusaha mengeluarkan lebih banyak susu dari payudara.

Beberapa faktor yang boleh memberi kesan negatif kepada bekalan susu ibu adalah haid, kehamilan semasa menyusui, kaedah kontraseptif hormon, beberapa ubat dan makanan tambahan, dan juga tekanan.

5. Terlalu banyak susu

Bayi juga boleh merasa kecewa dan terharu dengan aliran susu yang terlalu cepat atau terlalu banyak. Ini boleh menyebabkan dia menggigit payudara secara tidak sengaja semasa menyusu.

Petua mengatasi gigitan bayi semasa menyusu

Dilaporkan Persimpangan IbuTerdapat pelbagai cara untuk mengelakkan bayi anda menggigit puting, termasuk:

1. Katakan 'tidak'

Semasa bayi anda menggigit, katakan 'tidak' dengan suara yang tenang dan tegas jika dia menggigit buat kali pertama. Teruskan penyusuan dengan cara biasa.

Jangan menjerit kerana ini boleh menakutkan bayi dan boleh menyebabkan penolakan payudara.

2. Tamatkan sesi penyusuan

Sekiranya bayi menggigit berulang kali, katakan dengan tegas 'tidak' dan tamatkan pemberian makanan. Kaedah peneguhan negatif ini dapat membantu bayi anda memahami bahawa menggigit tidak dapat diterima.

Anda boleh mengeluarkannya dengan tenang dari payudara sehingga mereka belajar menyusu tanpa menggigit.

3. Tawarkan sesuatu untuk dikunyah

Menggigit dapat dikurangkan dengan menawarkan sesuatu untuk dikunyah sebelum memberi makan. Ibu boleh memberi mereka anak mata atau kain sejuk atau lembap yang bersih. Kaedah ini sangat berguna untuk bayi yang sedang tumbuh gigi.

4. Jangan menyusu ketika bayi terlalu mengantuk

Bayi yang malas atau mengantuk tidak dapat menyusu dengan baik. Oleh itu, cubalah menyusui semasa mereka terjaga supaya mereka dapat menyusu dengan aktif.

5. Sahkan kedudukan selak betul

Bibir bayi harus terbuka lebar sementara lidah membungkus puting semasa memberi makan, sehingga lidah akan menutup gusi dengan selak yang baik, mencegah gigitan.

Sekiranya bayi mengalami kesukaran dalam kedudukan ini, letakkan bayi sedekat mungkin dengan payudara. Lidah akan menutupi gusi bayi semasa pemasangan dan kedudukan yang betul.

6. Letakkan jari anda ke mulutnya

Ini dapat membantu melepaskan kait dengan mudah ketika mula menggigit.

7. Cuba elakkan reaksi dramatik

Walaupun menjerit atau menjerit mungkin merupakan naluri pertama anda ketika digigit. Tetapi itu tidak membantu dalam keadaan ini dan boleh menjadi bumerang.

Bayi mungkin menjadi jengkel dan menggigit lebih kerap sekiranya mereka takut dengan tindak balas anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found