Kesihatan

Ketahui Punca Berpeluh Berlebihan dan Cara Betul Mengatasinya!

Penyebab berpeluh berlebihan atau yang biasa disebut hiperhidrosis boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, salah satunya adalah keadaan perubatan tertentu. Hiperhidrosis ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa kerana boleh muncul tanpa pencetus sama sekali.

Perlu diingat, peluh hanya boleh mempengaruhi satu bahagian badan atau seluruh badan dan jika berlebihan akan menyebabkan rasa malu dan trauma psikologi.

Baiklah, untuk mengetahui punca berpeluh berlebihan dan cara mengatasinya, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mengatasi Bakteria dan Virus, Inilah Cara Sistem Imun Berfungsi di Tubuh!

Punca berpeluh berlebihan yang perlu anda ketahui

Dilaporkan Berita Perubatan Hari IniHyperhidrosis ditakrifkan sebagai keadaan badan yang berpeluh dan secara amnya mengganggu aktiviti normal. Episod berpeluh berlebihan berlaku sekurang-kurangnya sekali seminggu tanpa sebab yang jelas.

Tanda-tanda dan gejala hiperhidrosis boleh merangkumi telapak tangan yang lembap, berpeluh kerap, dan pakaian yang berpeluh.

Hyperhidrosis boleh berlaku semasa kelahiran atau boleh berkembang di kemudian hari. Walau bagaimanapun, kebanyakan kes berpeluh berlebihan cenderung bermula pada usia remaja.

Keadaan ini mungkin disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari atau tidak mempunyai sebab yang jelas. Terdapat dua jenis hiperhidrosis atau berpeluh berlebihan, seperti berikut:

  • Hiperhidrosis idiopatik primer, yang bermaksud bahawa penyebabnya tidak diketahui. Dalam kebanyakan kes, hiperhidrosis dilokalisasikan.
  • Hiperhidrosis sekunder, disebabkan oleh pelbagai keadaan kesihatan seperti kegemukan, gout, menopaus, tumor, keracunan merkuri, hingga diabetes mellitus.

Penyebab hiperhidrosis primer tidak difahami dengan baik, sedangkan hiperhidrosis sekunder mempunyai senarai panjang penyebab yang diketahui. Untuk mengetahui lebih lanjut, berikut adalah penjelasan mengenai penyebab berpeluh berlebihan mengikut jenis.

Hiperhidrosis primer

Pada masa lalu, orang berpendapat bahawa penyebab utama berpeluh berlebihan adalah berkaitan dengan keadaan mental dan emosi yang hanya mempengaruhi individu yang mengalami stres, cemas, atau gugup.

Walau bagaimanapun, diketahui bahawa individu dengan hiperhidrosis primer tidak lebih rentan terhadap perasaan gelisah, gugup, atau tekanan emosi.

Sebenarnya, perasaan emosi dan mental yang dialami oleh ramai orang yang mengalami hiperhidrosis disebabkan oleh berpeluh berlebihan. Satu kajian menunjukkan bahawa gen tertentu berperanan dalam hiperhidrosis, menjadikannya lebih cenderung diwarisi.

Berpeluh terutama berlaku pada kaki, tangan, wajah, kepala, dan ketiak yang biasanya bermula pada masa kanak-kanak. Oleh itu, kira-kira 30 hingga 50 peratus orang mempunyai sejarah keluarga yang sering berpeluh.

Hiperhidrosis sekunder

Penyebab berpeluh berlebihan sekunder biasanya disebabkan oleh keadaan perubatan atau sebagai kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Keadaan ini biasanya bermula pada masa dewasa dan boleh berpeluh ke seluruh badan atau hanya di satu kawasan.

Beberapa keadaan perubatan adalah penyebab berpeluh berlebihan sekunder, seperti penyakit jantung, barah, kelenjar adrenal, strok, kecederaan saraf tunjang, hingga HIV. Bukan hanya itu, terdapat juga jenis ubat preskripsi dan ubat bebas yang boleh menyebabkan hiperhidrosis.

Dalam banyak kes, berpeluh adalah kesan sampingan yang jarang berlaku yang tidak dialami oleh kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, berpeluh berlebihan adalah kesan sampingan biasa dalam mengambil antidepresan seperti desipramine atau Norpramin, nortriptyline atau Pamelor, dan protriptyline.

Bagaimana menangani penyebab berpeluh berlebihan?

Faktor penyebab berpeluh berlebihan dapat diatasi dengan mengubah gaya hidup anda. Beberapa perubahan gaya hidup yang dapat memperbaiki gejala termasuk menggunakan semprotan antiperspirant, memakai pakaian yang longgar, dan memakai mesin taip.

Sekiranya penyebab berpeluh berlebihan disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu, ia memerlukan rawatan serius dengan doktor. Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk berpeluh berlebihan, termasuk yang berikut:

Iontoforesis

Prosedur ini menggunakan peranti yang memberikan arus elektrik rendah semasa anda terendam air. Arus sering dihantar ke tangan, kaki, atau ketiak untuk sementara menyekat kelenjar peluh.

Ubat antikolinergik

Penggunaan ubat antikolinergik diketahui dapat melegakan peluh umum. Ubat yang digunakan, seperti glycopyrrolate atau Robinul yang bertujuan untuk mencegah tindakan asetilkolin.

Asetilkolin adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh badan untuk membantu merangsang kelenjar peluh. Ubat ini mengambil masa sekitar dua minggu untuk berfungsi dan boleh menyebabkan kesan sampingan, termasuk sembelit dan pening.

Suntikan Botox

Botox atau botulinum toxin boleh digunakan untuk merawat hiperhidrosis yang teruk. Suntikan ini dapat menyekat saraf yang merangsang kelenjar peluh. Biasanya, penghidap hiperhidrosis biasanya memerlukan beberapa suntikan sebelum rawatan menjadi berkesan.

Operasi

Sekiranya anda hanya berpeluh di ketiak, pembedahan mungkin dapat merawat keadaannya. Salah satu prosedur ini melibatkan membuang kelenjar peluh di ketiak. Pilihan lain adalah mengadakan simpatektomi toraks endoskopi yang melibatkan saraf yang membawa mesej ke kelenjar peluh.

Baca juga: Kebaikan Melompat Tali: Meningkatkan Koordinasi untuk Mengurangkan Lemak Perut

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!