Kesihatan

Kelebihan Teh Bawang Putih untuk Kencing Manis & Cara Membuatnya

Bawang putih dikenali sebagai ramuan ajaib kerana bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Salah satu cara terbaik untuk mendapatkan faedah bawang putih adalah menjadikannya teh.

Baru-baru ini, terdapat banyak spekulasi mengenai teh bawang putih dan pelbagai faedah yang ditawarkannya. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai faedah teh bawang putih untuk pesakit kencing manis, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: 6 Makanan yang Menyebabkan Bau Badan: Bawang hingga Daging Merah

Apa itu teh bawang putih?

Dilaporkan dari Sangat Baik, teh bawang putih dapat dibuat dengan pelbagai bahan yang berbeza walaupun bawang putih, lemon, dan madu adalah yang paling biasa. Harap maklum, teh bawang putih tidak mengandungi kafein sehingga selamat untuk dimakan.

Bawang putih telah lama digunakan untuk pelbagai penyakit. Dikenal kerana rendah kalori, antioksidan dalam bawang putih juga dapat melindungi dari penuaan dan kerosakan sel.

Sama seperti ramuan lain, teh bawang putih juga merupakan tonik kuat yang dapat disiapkan dengan mudah di rumah untuk melawan selesema dan batuk bermusim. Minuman panas ini mungkin tidak terlalu enak, tetapi dapat membantu tubuh melawan jangkitan.

Khasiat teh bawang putih untuk pesakit kencing manis

Ramuan teh bawang putih boleh menjadi tambahan yang baik untuk ritual pagi harian anda untuk kehidupan yang lebih sihat.

Pakar pemakanan makrobiotik dan Pengamal Kesihatan Shilpa Arora mengatakan bahawa cengkeh bawang putih pada waktu pagi sangat berkesan untuk pesakit diabetes dan seseorang yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi.

Pengambilan bawang putih secara berkala dapat menurunkan homosistein asid amino, faktor risiko diabetes dan penyakit jantung. Bukan hanya itu, Shilpa juga mengatakan bahawa sebatian sulfur dalam bawang putih juga membantu melawan sel-sel tumor.

Teh bawang putih mungkin mempunyai sifat pelindung jantung. Dalam satu kajian tahun 1996 yang menjanjikan dari Memorial Hospital Rhode Island memberikan ekstrak bawang putih yang berumur kepada 41 lelaki dengan kolesterol tinggi.

Kajian itu mendapati bahawa jumlah ekstrak bawang putih menurunkan kolesterol sebanyak 6 hingga 7 peratus. Ekstrak bawang putih juga menurunkan LDL atau kolesterol jahat sebanyak 4 peratus dan tekanan darah sebanyak 5.5 peratus.

Bancuh secawan teh bawang putih dapat memberikan makanan yang sihat untuk jantung. Untuk itu, sebilangan orang boleh minum teh bawang putih secara berkala, termasuk pesakit diabetes.

Bagaimana membuat teh bawang putih?

Menyiapkan minuman herba ini tidak sukar dan hanya memakan masa sekitar 10 minit. Bahan yang diperlukan adalah 3 hingga 4 ulas bawang putih, lemon, madu, dan air.

Selepas itu, rebus cengkih bawang putih yang dibelah dua dalam 2 hingga 3 cawan air selama kira-kira 5 minit. Kemudian, tapis dalam cawan dan campurkan jus lemon dan madu. Teh tanpa kafein ini sangat berkesan untuk menurunkan berat badan dan jangkitan musiman.

Terdapat banyak variasi resipi teh bawang putih, termasuk menambahkan jahe dan kayu manis untuk menambah rasa dan meningkatkan manfaat kesihatan. Halia yang ditambahkan dalam teh ini juga dapat mengurangkan bau bawang putih yang menyengat.

Dos teh bawang putih untuk pesakit diabetes

Untuk musim panas, bawang putih dan kayu manis dapat menghasilkan haba di dalam badan. Oleh itu, disarankan untuk tidak meminumnya setiap hari pada musim panas.

Biasanya, teh bawang putih ini boleh diminum dua kali seminggu untuk memastikan kadar gula dalam darah terkawal. Walau bagaimanapun, pengambilan teh bawang putih harus seimbang dengan diet yang sihat.

Sementara itu, pada musim sejuk, minum teh bawang putih dapat membantu mengatasi imuniti yang rendah, mencegah batuk, dan selsema. Untuk itu, anda boleh minum teh bawang putih setiap hari semasa musim sejuk untuk meningkatkan kesihatan keseluruhan anda.

Baca juga: Manfaat Cili: Mencegah Gangguan Jantung untuk Merawat Artritis

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!