Kesihatan

Sunat Vs Tidak Berkhatan, Adakah Ini Mempengaruhi Kehidupan Seksual?

Sunat adalah amalan biasa di Indonesia. Biasanya dilakukan oleh kanak-kanak lelaki sejak kecil. Namun, ada juga lelaki yang tidak melakukan solat sunat.

Apakah perbezaan antara sunat dan tidak? Seperti apa sunat dari sudut perubatan dan bagaimana kaitannya dengan seksualiti lelaki?

Berkhatan lelaki

Sunat atau dalam istilah perubatan yang dikenali sebagai sunat adalah prosedur pembedahan untuk membuang kulit yang menutupi hujung zakar yang disebut kulup.

Selain dari Indonesia, ini kebanyakannya dilakukan di negara lain, bahkan di Amerika Syarikat dan sebahagian Afrika. Tetapi ia tidak biasa di Eropah dan beberapa negara lain.

Sunat dilakukan dengan pelbagai alasan. Sebilangan orang melakukannya berdasarkan ajaran agama yang telah dijalankan sejak kecil. Sementara itu, ada juga orang dewasa yang baru disunat kerana keadaan tertentu seperti:

  • Bengkak kulup atau balanitis
  • Keradangan hujung kulup zakar atau balanoposthitis
  • Kulit kulup tidak boleh ditarik ke kedudukan asalnya atau paraphimosis
  • Kulit kulup tidak boleh ditarik balik atau phimosis

Adakah terdapat perbezaan antara lelaki yang disunat dan tidak disunat?

Sebilangan orang memilih untuk tidak disunat kerana mereka berpendapat faedah berkhatan tidak terlalu ketara. Bahkan ada yang menilai sunat sebagai perubahan arah negatif kerana perubahan bentuk.

Selain itu, berkhatan boleh menyebabkan kesakitan sehingga ada orang yang enggan melakukannya.

Keputusan untuk tidak disunat tidak membawa perubahan. Tetapi melakukan berkhatan akan mendapat sejumlah faedah seperti:

  • Menurunkan risiko jangkitan saluran kencing pada masa bayi
  • Mungkin lebih rendah risiko barah zakar, walaupun jarang berlaku
  • Mengurangkan risiko penyakit kelamin, termasuk penularan HIV dari wanita ke lelaki
  • Mencegah balanitis, balanoposthitis, paraphimosis dan phimosis
  • Memudahkan kebersihan alat kelamin

Adakah berkhatan mempengaruhi prestasi seksual seseorang?

Dilaporkan Web MD, berkhatan yang dilakukan sejak kecil mempunyai faedah setelah dewasa. Ahli urologi di Turki, Temucin Senkul, mengatakan bahawa ada manfaat bagi mereka yang melakukan sunat.

Salah satunya adalah bahawa memerlukan lebih lama untuk mencapai ejakulasi semasa hubungan seksual.

Lalu bagaimana dengan lelaki yang baru berkhatan sebagai orang dewasa? Adakah sunat akan mempengaruhi seksualiti mereka seperti orang yang telah berkhatan sejak kecil?

Penyelidikan mengenai berkhatan orang dewasa

Satu kajian dilakukan melibatkan 42 lelaki berusia sekitar 22 tahun, yang semuanya belum disunat. Mereka semua mahu disunat, aktif secara seksual dan semuanya heteroseksual. Mereka tidak menggunakan ubat atau alat untuk meningkatkan ereksi.

Sebelum berkhatan, doktor menilai prestasi seksual dan bertanya mengenai dorongan seks, ereksi, ejakulasi, masalah seksual dan kepuasan umum.

Selain itu mereka juga diminta untuk mencatat waktu yang diperlukan untuk mencapai ejakulasi, setidaknya selama tiga sesi hubungan seksual.

Sunat dan kaitannya dengan aktiviti seksual

Semua responden dalam kajian ini kemudiannya disunat dan sekali lagi diberi soalan selepas 12 minggu selepas berkhatan. Mereka menilai masa yang diperlukan untuk mencapai ejakulasi.

Hasilnya, semua menunjukkan bahawa berkhatan memang mempengaruhi prestasi seksual. Selepas berkhatan, mereka memerlukan waktu yang lebih lama untuk mengalami ejakulasi.

Spekulasi telah muncul bahawa berkhatan menyebabkan kepekaan zakar berkurang, yang mengakibatkan kelewatan mencapai ejakulasi.

Di satu pihak keadaan ini terdengar seperti komplikasi. Tetapi di sisi lain, ini dianggap kelebihan bagi lelaki.

Sunat bukanlah sesuatu yang harus dipaksa

Walaupun menunjukkan manfaat untuk kesihatan, termasuk untuk prestasi seksual, tetapi alasan utama untuk berkhatan adalah agama dan budaya. Oleh itu, tidak perlu berbuat demikian.

Tetapi jika seseorang ingin melakukannya, tentu dia dapat merasakan perbezaannya sebelum dan sesudah berkhatan. Termasuk perbezaan semasa hubungan seksual.

Oleh itu, perbezaan antara sunat dan tidak bersunat, serta kesannya terhadap kehidupan seksual lelaki. Semua kembali kepada keputusan anda sendiri, ya.

Ada soalan lebih lanjut? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!