Kesihatan

Sakit tekak

Sakit tekak bukanlah sesuatu yang asing di telinga banyak orang. Gejala termasuk tekak yang sangat kering, kesukaran menelan makanan dan minuman, dan sakit ketika bercakap.

Lalu, apakah gejala, penyebab, rawatan, dan pencegahan? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Apakah tekak strep?

Sakit tekak atau tonsilitis adalah kerengsaan yang berlaku pada organ faringlelaki. Hampir pasti, kerengsaan ini akan menyebabkan rasa tidak selesa, gatal-gatal, sehingga timbul rasa sakit ketika menelan.

Dalam kebanyakan kes, keradangan akan disertai oleh beberapa jangkitan lain, seperti selesema atau selsema.

Penyakit ini adalah jangkitan yang disebabkan oleh virus atau bakteria tertentu, yang dapat sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, kes yang lebih teruk memerlukan rawatan perubatan.

Apa yang menyebabkan sakit tekak?

Penyebab utama keradangan adalah virus dan bakteria. Kedua-duanya berfungsi dengan menjangkiti sejumlah organ pernafasan dan pencernaan, yang seterusnya menyebabkan ketidakselesaan pada faring.

1. Jangkitan virus

Virus adalah faktor utama keradangan. Jangkitan yang dihasilkan sangat biasa di kalangan banyak orang, seperti selesema dan batuk. Fakta di lapangan menunjukkan bahawa kebanyakan kes keradangan disebabkan oleh jangkitan virus.

Walaupun begitu, virus yang mengambil alih fungsi organ pernafasan atau pencernaan boleh menyebabkan kesan yang lebih teruk, seperti cacar air dan campak. Dalam keadaan tertentu, seseorang akan memerlukan bantuan perubatan untuk rawatan.

2. Jangkitan bakteria

Tidak hanya selesema dan batuk, keradangan juga dapat muncul akibat jangkitan bakteria yang dapat menyebabkan kerengsaan pada faring, termasuk:

 • Pendedahan pencemaran. Bakteria dalam pencemaran adalah baik dalaman tidak juga di luar rumah, boleh memasuki badan melalui saluran pernafasan. Ini adalah salah satu penyebab keradangan yang jarang diketahui oleh ramai orang.
 • Makanan pedas, salah satu penyebab utama yang sering memberi kesan serius pada tekak. Perkara yang sama berlaku untuk makanan berminyak.
 • Alahan, walaupun tidak banyak yang tahu, alahan mempunyai peranan yang signifikan dalam pembentukan keradangan. Kerengsaan kerongkong boleh berlaku kerana alergi terhadap habuk, acuan, debunga, dan benda kecil atau bahan lain.
 • udara kering, boleh membuatkan tekak terasa kasar dan gatal. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kelembapan organ pharyngeal dengan minum lebih banyak.
 • otot tekak tegang, boleh merengsakan faring. Otot kerongkong dapat mengencang dari bercakap terlalu kuat, bercakap terlalu lama, dan menjerit.
 • Asid perut yang naik ke puncak atau biasa dikenali sebagai refluks. Keradangan boleh berlaku apabila asid perut bergerak ke atas saluran makanan atau esofagus.

Siapa yang lebih berisiko mengalami radang tekak?

Walaupun ada yang sakit tekak, ada beberapa faktor yang menjadikan anda lebih mudah terdedah. Orang yang lebih berisiko terkena tonsilitis termasuk:

 • Umur. Kanak-kanak dan remaja berkemungkinan mengalami sakit tekak, biasanya berumur 3 hingga 15 tahun.
 • Pendedahan kepada asap tembakau. Merokok aktif dan pasif boleh merengsakan tekak, meningkatkan risiko barah mulut dan tekak.
 • Alahan. Alahan bermusim atau reaksi berterusan terhadap habuk, jamur, dan bulu haiwan boleh membuat anda cepat sakit.
 • Pendedahan kepada perengsa kimia. Zarah-zarah di udara dari pembakaran bahan bakar fosil dan bahan kimia rumah tangga boleh menyebabkan kerengsaan tekak.
 • Kekebalan yang lemah. Jangkitan cenderung berlaku pada orang dengan sistem imun yang lemah kerana keadaan kesihatan tertentu.

Apakah gejala dan tanda-tanda radang tekak?

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit(CDC), gejala yang timbul pada tonsilitis sangat bervariasi. Tetapi gejala yang paling biasa adalah kesukaran menelan makanan, batuk, suara serak, tekak kering dan dehidrasi.

Tonsillitis biasanya hilang sendiri dalam masa kurang dari seminggu. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, terutama disertai demam, segera berjumpa doktor yang terdekat, ya.

Baca juga: Perhatikan, Bahaya Mager Membuat Diabetes

Apa kemungkinan komplikasi radang tekak?

Kemungkinan komplikasi jangkitan tonsilitis yang tidak dirawat atau sebahagiannya dirawat. Nah, beberapa komplikasi penyakit yang mungkin berlaku termasuk yang berikut:

 • demam reumatik
 • Glomerulonefritis
 • Otitis media atau penyebaran jangkitan ke telinga tengah
 • Meningitis atau penyebaran jangkitan ke lapisan otak
 • Jangkitan radang paru-paru atau paru-paru
 • Sindrom kejutan toksik yang menyebabkan kegagalan organ
 • Pembentukan abses di sekitar amandel dan belakang tekak

Bagaimana merawat dan merawat sakit tekak?

Doktor akan menentukan penyakit apa yang anda ada dengan bertanya mengenai gejala yang anda rasakan, serta melakukan pemeriksaan fizikal. Dalam beberapa kes, ujian sapu dilakukan untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku. Terdapat beberapa cara untuk mengubati radang amandel, termasuk:

Rawatan sakit tekak di doktor

Salah satu penyebab keradangan yang paling biasa adalah bakteria. Oleh itu, antibiotik adalah ubat radang tekak pediatrik yang paling biasa digunakan untuk melawan faktor pencetus utama.

Sekiranya keadaannya lebih teruk, anda disarankan untuk berehat. Doktor juga akan memberikan ubat penurun demam sekiranya diperlukan. Tetapi jika tonsilitis disebabkan oleh virus, rawatan lebih lanjut akan dijalankan.

Cara merawat sakit tekak secara semula jadi di rumah

Selain mendapatkan bantuan perubatan dari doktor, anda boleh melakukan beberapa perkara di rumah untuk mengurangkan kerengsaan pada faring, seperti:

 • Berkumur dengan air garam
 • Memasang pelembap
 • Banyakkan minum air suam
 • Minum madu ketika kesan batuk bermula

Apa ubat sakit tekak yang biasa digunakan?

Antibiotik untuk sakit tekak yang boleh digunakan agak pelbagai, termasuk dari farmasi hingga bahan semula jadi. Nah, beberapa ubat radang tekak untuk kanak-kanak dan orang dewasa, dalam bentuk:

Ubat sakit tekak di farmasi

Sakit tekak atau radang amandel dapat melegakan dengan mengetahui penyebabnya. Beberapa ubat sakit tekak kanak-kanak atau orang dewasa yang boleh dibeli di farmasi untuk melegakan penyakit ini, termasuk acetaminophen atau tylenol, ibuprofen atau advil, dan aspirin.

Ubat sakit tekak semula jadi

Antibiotik untuk sakit tekak juga boleh berasal dari ramuan herba. Herba ini merangkumi elm licin, akar marshmallow, dan akar locorice. Walaupun tidak ada bukti yang jelas, teh herba dari bahan semula jadi ini dapat melegakan sakit tekak.

Baca juga: Hati-hati, 4 Penyakit Ini Menyasarkan Pekerja Pejabat

Apakah makanan dan pantang larang bagi orang yang mengalami kerongkong?

Ketika mengalami keradangan, ada beberapa makanan yang dapat merengsakan tekak lebih jauh atau menyukarkannya untuk ditelan. Makanan atau pantang larang yang dimaksudkan, termasuk, biskut, roti kering, makanan pedas, soda, alkohol, sayur-sayuran mentah, dan buah-buahan berasid.

Pada sesetengah orang, produk tenusu boleh menebal atau meningkatkan pengeluaran lendir. Ini boleh menyebabkan anda membersihkan tekak anda lebih kerap, yang akan memburukkan lagi sakit tekak.

Bagaimana untuk mengelakkan sakit tekak?

Selain menggunakan antibiotik untuk radang tekak, pencegahan penyakit ini juga perlu diketahui. Sebilangan besar faktor pencetus adalah mengenai kebersihan. Oleh itu, pencegahan radang tekak atau radang amandel yang boleh dilakukan, iaitu:

 • Sentiasa menjaga kebersihan tangan anda dengan mencucinya dengan sabun, terutama sebelum dan sesudah makan, segera setelah menggunakan tandas, dan setelah membersihkan atau batuk.
 • menggunakan pembersih tangan alkohol sebagai alternatif untuk membersihkan tangan sekiranya sabun tidak ada.
 • Gunakan tisu semasa anda batuk dan bersin, kemudian buang. Sekiranya anda tidak mempunyai tisu, tutup mulut dengan siku semasa bersin atau batuk.
 • Elakkan memegang barang digunakan bersama.
 • Elakkan berkongsi makanan atau minuman.
 • bersihkan objek yang dikongsi secara berkala, seperti jauh televisyen, telefon dan papan kekunci komputer. Ini juga berlaku semasa anda berada di hotel atau tempat awam yang lain.
 • Kurangkan makanan pedas dan mengandungi banyak minyak.
 • Tidak berhubung rapat dengan orang yang sakit.

Dengan mengambil langkah pencegahan yang tepat, risiko terkena radang pada organ faring dapat diminimumkan.

Hubungan antara tekak strep dan korona

Perlu diingat, radang tekak dan korona berkait rapat. CDC baru-baru ini menambah enam gejala COVID-19 baru: menggigil, gegaran berulang, sakit kepala, kehilangan bau, sakit otot, dan sakit tekak.

Dalam kira-kira 10 peratus kes, sakit tekak dan korona adalah tanda biasa. Sakit tekak adalah gejala biasa yang tidak spesifik untuk COVID-19, jadi pemeriksaan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan sebab yang tepat.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!