Kesihatan

Ereksi Zakar Mudah Adakah Biasa? Sebab Ini dan Cara Mengatasinya!

Ereksi adalah keadaan di mana zakar mengeras yang berlaku apabila tisu spongy di dalam zakar dipenuhi dengan darah. Ereksi boleh disebabkan oleh rangsangan seksual. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes ereksi boleh berlaku secara tiba-tiba. Jadi, adakah normal jika zakar senang ereksi?

Ereksi biasanya berlaku apabila seorang lelaki terangsang secara seksual. Walau bagaimanapun, jika ereksi berlaku tanpa adanya rangsangan seksual, ia disebut sebagai ereksi spontan (ereksi rawak). Ereksi spontan lebih cenderung pada remaja, tetapi keadaannya juga boleh berlaku pada lelaki dewasa.

Ereksi yang berlaku secara tiba-tiba di tempat dan waktu yang salah tentu saja boleh membuat seorang lelaki panik atau bahkan merasa malu. Agar anda lebih memahami keadaan ini, lihat ulasan di bawah.

Baca juga: Berhati-hati dengan Ereksi Tanpa Orgasme Boleh Menyebabkan Bola Biru, Bagaimana Mengatasinya?

Punca ereksi

Melancarkan dari Berita Perubatan Hari IniEreksi sering berlaku apabila seorang lelaki terangsang secara seksual. Otak menghantar isyarat, melebarkan arteri yang terhubung ke zakar, ini membolehkan lebih banyak darah masuk.

Saluran darah yang biasanya membawa darah kembali ke seluruh badan kemudian menyusut. Ini boleh menyebabkan zakar membesar dan kaku, yang membentuk ereksi. Ereksi boleh hilang dengan sendirinya atau dengan ejakulasi.

Lalu, apa yang menyebabkan zakar ereksi dengan mudah tanpa rangsangan seksual?

Ereksi yang berlaku tanpa adanya rangsangan seksual boleh disebabkan oleh beberapa perkara, salah satunya adalah: Tumecence Zakar Nokturnal (NPT) atau juga dikenali sebagai hutan pagi. NPT boleh menyebabkan seorang lelaki bangun dengan zakar yang tegak.

Ereksi spontan ini, sering terjadi ketika seorang lelaki memasuki tahap tidur pergerakan mata yang cepat (BRAKE). Tahap tidur REM ini ditandai ketika kita mempunyai impian. Semasa peringkat ini, hormon dilepaskan. Zakar dapat dirangsang kerana hormon yang dilepaskan.

NPT lebih kerap berlaku pada lelaki yang lebih muda, walaupun lelaki yang lebih tua juga dapat mengalaminya. Apabila lelaki mencapai usia 40-50 tahun, kadar testosteron semula jadi mula turun. Apabila ini berlaku, episod NPT juga dapat berkurang.

Tahap hormon yang berubah-ubah setiap saat, terutama testosteron juga boleh menyebabkan ereksi spontan.

Adakah zakar yang tegak normal?

Ereksi zakar yang mudah atau ereksi spontan adalah normal, terutamanya jika ia berlaku ketika anda bangun. Fluktuasi hormon testosteron bertanggungjawab untuk ini. Harap maklum bahawa bangun dengan ereksi spontan adalah perkara biasa.

Rata-rata, lelaki mengalami 3 hingga 5 ereksi semasa tidur, yang boleh berlangsung selama 25-35 minit.

Namun, jika anda melihat banyak perubahan dalam frekuensi atau kemampuan ereksi, anda harus segera berjumpa doktor, ya. Kerana, ini boleh menjadi tanda disfungsi ereksi (ED) atau masalah perubatan lain yang mendasari.

Bukan itu sahaja, anda juga harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami sakit zakar semasa, sebelum, atau setelah ereksi, terutama jika ereksi berlangsung lebih lama.

Baca juga: Penyebab Zakar Gagal, Kesihatan Mental Juga Mempengaruhi Anda!

Petua mengatasi zakar yang tegak dengan mudah

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengawal ereksi spontan, terutamanya jika ia berlaku di tempat dan waktu yang salah. Nah, berikut adalah petua untuk mengatasi ereksi zakar yang mudah.

  • Fikirkan perkara lain: Elakkan memikirkan sesuatu yang boleh menggembirakan anda, sebaliknya, cuba memusatkan perhatian kepada perkara lain, misalnya, mengenai pekerjaan atau acara sukan yang akan datang. Mengalihkan pemikiran anda dapat membuat ereksi berjalan lebih cepat.
  • Elakkan merangsang ereksi lebih jauh: Rangsangan selanjutnya boleh menyebabkan ereksi bertahan lebih lama
  • Meliputi kawasan selangkangan: Anda boleh menutup kawasan selangkangan dengan menggunakan beg, jaket, buku, atau objek lain
  • Menukar kedudukan semasa duduk atau berdiri: Dalam beberapa kes, pakaian, cara anda bergerak atau duduk boleh merangsang zakar dan menyebabkan ereksi. Menukar kedudukan semasa duduk atau berdiri dapat membantu menyembunyikan ereksi
  • Bertenang: Ereksi yang datang secara tiba-tiba memang boleh membuat anda panik. Walau bagaimanapun, bagi sesetengah lelaki yang menunggu ereksi hilang dengan tetap tenang adalah penyelesaian paling mudah.

Nah, itulah beberapa maklumat mengenai zakar yang mudah ereksi. Sekiranya anda bimbang dengan keadaan ini, anda harus berjumpa doktor, ya.

Anda juga boleh berjumpa doktor melalui Aplikasi Doktor Baik. Doktor yang dipercayai kami sedia membantu anda dengan perkhidmatan 24/7.Jangan ragu untuk berunding!