Kesihatan

Mengenal Puasa Kulit: Puasa Penjagaan Kulit cenderung untuk Memulihkan Fungsi Semula Jadi Kulit

Penggunaan produk penjagaan kulit telah lama dipercayai dapat membantu menjaga dan menjaga kesihatan kulit, terutama wajah. Namun, baru-baru ini, terdapat trend baru dalam perawatan kulit yang disebut puasa kulit, yang dalam praktiknya sebenarnya menghentikan penggunaan produk penjagaan kulit.

Lalu, apa sebenarnya? berpuasa kulit itu? Bagaimanakah ia berfungsi? Bolehkah ia membantu mengekalkan kulit yang sihat? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Apakah puasa kulit?

Puasa kulit adalah trend baru dalam menjaga kulit yang sihat dengan mengelakkan produk penjagaan atau kecantikan tertentu. Kaedah ini boleh dilakukan satu hari, satu malam, atau jangka masa yang lebih lama.

Terdapat beberapa sebab mengapa trend ini mulai diminati oleh banyak orang, terutama wanita. Petikan dari Garis kesihatan, puasa kulit adalah salah satu cara agar kulit dapat menyahtoksin secara semula jadi.

Kulit manusia menghasilkan bahan berminyak yang disebut sebum. Sebum membantu kulit kekal terhidrat. Gunakan penjagaan kulit sering memberi kesan terhadap pengeluaran bahan berminyak ini.

Dengan melakukan puasa kulit, kulit akan tersusun semula, salah satunya adalah dengan membiarkan sebum berfungsi untuk memberikan kelembapan semula jadi tanpa terdedah kepada bahan luaran dari produk kecantikan.

Baca juga: Sering Mengubah Penjagaan Kulit, Adakah Berbahaya kepada Kulit?

Manfaat utama berpuasa pada kulit

Pada dasarnya, kulit mempunyai kitaran dan cara sendiri untuk menjaga kesihatannya. Gunakan penjagaan kulit dianggap mengganggu kelangsungan beberapa proses ini.

Contohnya, apabila anda menggunakan krim pelembap pada wajah anda, kulit anda akan memberi isyarat kepada sel anda untuk tidak menghasilkan sebum semula jadi sebanyak mungkin. Kerana, sudah ada minyak lain (dari penjagaan kulit) yang akan menjaga kelembapan kulit.

Tidak ketinggalan, penggunaan produk pengelupasan dengan bahan aktif seperti retinol, asid alfa hidroksi (AHA), dan asid hidroksi beta (BHA) secara kimia mendorong proses pergantian sel kulit.

Penjanaan semula sel kulit terdengar sihat, tetapi ingat bahawa proses yang diperoleh dari penjagaan kulit bukan sesuatu yang semula jadi.

Dengan menghentikan penggunaan beberapa produk penjagaan sementara, harapannya adalah agar kulit dapat menjalankan fungsinya secara semula jadi. Walaupun, bagi sesetengah orang, meninggalkan produk penjagaan kulit secara keseluruhan adalah sesuatu yang mungkin sukar dilakukan.

Sekiranya anda mengelakkan semua produk penjagaan kulit?

Sekiranya anda terbiasa menggunakan produk penjagaan kulit, Menghentikan penggunaannya secara tiba-tiba boleh memberi kesan pada kulit. Cuba lakukan secara beransur-ansur sehingga kulit kembali ke fungsi 'normal'.

Tidak ada peruntukan khas untuk produk yang harus dibatasi. Kerana kulit setiap orang berbeza. Contohnya, jika anda seorang yang mudah berjerawat, lebih baik tidak meninggalkan produk dengan bahan aktif yang dapat mengurangkan keradangan pada wajah.

Dalam beberapa kes, jerawat boleh bertambah teruk jika tidak dirawat dengan produk penjagaan kulit pasti. Namun, jika kulit anda digolongkan sebagai sihat, tidak ada salahnya berusaha mengurangkan penggunaannya penjagaan kulit satu persatu secara beransur-ansur.

Perkara utama adalah, berpuasa kulit adalah cara untuk mengembalikan fungsi semula jadi terbaik kulit anda ke keadaan normal. Walaupun hingga kini, belum banyak kajian yang membincangkan secara mendalam mengenai kesan jangka panjang kaedah ini.

Baca juga: Cara merawat wajah anda dengan ketulan ais sebelum tidur dan pelbagai khasiatnya

Kesan lain yang mungkin berlaku

Walaupun terdengar sihat untuk kulit, sebenarnya ada beberapa kesan yang mungkin disebabkan oleh amalan ini berpuasa kulit.

Contohnya, secara visual, kulit kelihatan lebih kusam. Ini kerana anda tidak lagi menggunakan produk tersebut penjagaan kulit yang biasanya memberi sinar pada kulit. Namun, sebaliknya, kulit menjadi lebih sihat.

Selain itu, jika anda mahu melakukannya puasa kulit, cubalah untuk tidak melepaskan kebiasaan menggunakan pelindung matahari. Penggunaan pelindung matahari sangat berguna untuk melindungi kulit daripada terkena sinar ultraviolet.

Jumlah sinar UV yang diserap ke dalam kulit bukan sahaja dapat merosakkan zat kolagen dan elastin, tetapi juga dapat meningkatkan risiko barah kulit.

Nah, itulah tinjauan mengenai berpuasa kulit apa yang anda perlu tahu. Sekiranya anda berminat, cubalah mengurangkan penggunaannya penjagaan kulit langkah demi langkah. Pertimbangkan juga jika anda mempunyai masalah kulit tertentu yang masih memerlukan produk penjagaan kulit untuk rawatan.

Jangan ragu untuk membincangkan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai di Good Doctor. Akses perkhidmatan 24/7 melalui aplikasi Grab Health sekarang. Sekarang, semua maklumat kesihatan ada di hujung jari anda!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found