Kesihatan

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Berkhatan pada Bayi

Pada masa ini, terdapat banyak ibu bapa yang melakukan sunat kepada anak-anak mereka yang masih bayi. Tetapi adakah ia selamat untuk berkhatan bayi?

Ya, sebelum membuat keputusan berkhatan pada bayi, ada beberapa perkara yang perlu diketahui oleh ibu bapa. Inilah ulasannya, Moms!

Apa itu sunat?

Dipetik dari Garis Kesihatan, berkhatan adalah prosedur perubatan yang dilakukan pada lelaki untuk menghilangkan kulit yang menutupi hujung zakar. Bahagian kulit ini dikenali sebagai kulup.

Proses berkhatan ini pasti berbeza bagi setiap orang bergantung kepada kesediaan mereka. Namun, kebanyakan orang di Amerika Syarikat melakukan khitan ketika mereka masih bayi.

Tetapi ada juga beberapa negara yang melakukan ini ketika anak-anak memasuki usia sekolah. Biasanya ini juga bergantung kepada kesediaan ibu bapa dan budaya yang ada.

Melakukan khitan ketika bayi tidak diperlukan oleh pasukan perubatan. Tetapi ada sejumlah faktor perubatan, agama, dan sosial yang dapat dipertimbangkan ketika memutuskan kapan waktu yang tepat untuk berkhatan.

Persiapan dan prosedur berkhatan sebagai bayi

Menurut penjelasan mengenai Garis Kesihatan, biasanya berkhatan ketika bayi akan dilakukan di hospital atau klinik. Anda perlu tahu bahawa bayi baru dibenarkan disunat 1-2 hari selepas melahirkan.

Berunding terlebih dahulu dengan doktor untuk memastikan keadaan kesihatan bayi. Tidak ketinggalan ibu bapa juga akan diminta mendapatkan maklumat yang berkaitan dengan sejarah kesihatan keluarga. Perkara paling penting yang harus diketahui oleh doktor adalah gangguan darah, seperti hemofilia.

Semasa proses berkhatan, bayi akan diletakkan dalam keadaan berbaring di punggungnya, kemudian tangan dan kakinya dipegang. Anestesia juga akan diberikan melalui suntikan atau krim untuk mematikan zakar.

Terdapat beberapa teknik untuk melakukan solat sunat. Pemilihan teknik mana yang digunakan bergantung pada pilihan dan pengalaman doktor.

Masing-masing berfungsi dengan memotong peredaran ke kulup untuk mengelakkan pendarahan sementara doktor memotong kulup. Prosedur ini memakan masa sekitar 15 hingga 30 minit.

Tempoh pemulihan untuk berkhatan sebagai bayi

Apabila proses berkhatan selesai, zakar bayi akan dibalut dan segera dibenarkan pulang.

Untuk mengawal hasil sunat pada bayi, doktor akan menjadualkan pemeriksaan rutin sehingga penyembuhan zakar dapat dipantau dengan baik.

Pastikan juga bayi menggunakan seluar dalam atau lampin yang longgar, Moms. Tujuannya adalah untuk membantu zakar sembuh dan masa yang diperlukan adalah sekitar 10 hari.

Tetapi anda juga perlu berhati-hati jika bayi anda mengalami pendarahan, demam, pembengkakan zakar yang semakin teruk, mengalami nanah atau gelembung yang penuh dengan nanah, dan tidak membuang air kecil dalam masa 12 jam selepas berkhatan.

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala seperti yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor agar bayi mendapat rawatan yang betul dan tidak ada kesan sampingan yang membawa maut.

Baca juga: 7 Penyakit Sistem Reproduksi Lelaki yang Perlu Anda Ketahui

Kelebihan dan kekurangan berkhatan sebagai bayi

Sebenarnya sunat adalah keputusan yang harus diserahkan kepada ibu bapa atau anak itu sendiri ketika dia sudah memasuki usia sekolah. Tetapi sayangnya hingga sekarang ini terus menyebabkan beberapa kebaikan dan keburukan seperti yang dilaporkan oleh Garis Kesihatan:

Berlebihan

  • Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing pada masa bayi
  • Kemungkinan mengurangkan risiko barah zakar, walaupun barah ini jarang berlaku
  • Mencegah balanitis, balanoposthitis, paraphimosis, dan phimosis
  • Memudahkan kebersihan alat kelamin

Kekurangan

  • Mungkin ramai yang berpendapat bahawa berkhatan sebagai bayi tidak baik untuk kesihatan
  • Selalunya boleh menyebabkan kesakitan, walaupun ubat yang diberikan selamat dan berkesan
  • Masih berisiko menyebabkan komplikasi yang jarang berlaku, beberapa di antaranya termasuk memotong kulup terlalu lama atau terlalu pendek, pemulihan yang lemah, pendarahan, dan juga jangkitan

Oleh itu, jika anda merancang untuk berkhatan sebagai bayi pada anak kecil anda, jangan lupa membincangkannya dengan doktor anda terlebih dahulu. Pilihlah doktor dan kemudahan kesihatan yang sangat sesuai dengan keperluan anda dan berpengalaman dalam melakukan khitan bayi, ya.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!