Kesihatan

Penurunan Berat Badan Yang Berkesan, Bolehkah Ibu Menyusui Puasa Selang?

Ibu, menurunkan berat badan setelah melahirkan pastinya menjadi cabaran besar bagi setiap wanita. Terutama semasa menyusu yang sering membuat anda ingin makan lebih banyak.

Terdapat banyak kaedah popular untuk menurunkan berat badan semasa menyusu. Salah satunya adalah puasa yang berselang.

Puasa berselang adalah makanan yang dilakukan dengan menghadkan masa untuk makan dan minum. Tetapi adakah benar bahawa ibu yang menyusu dapat berpuasa sekejap? Ketahui faedah, risiko dan lebih banyak maklumat di sini.

Baca juga: Penurunan berat badan secara drastik akibat penyusuan, apakah penyebabnya?

Faedah berpuasa sekejap-sekejap

Secara umum, puasa berselang adalah makanan dengan menerapkan corak makan yang berbeza dalam jangka waktu tertentu. Terdapat beberapa teknik yang digunakan oleh orang untuk melakukan puasa sekejap-sekejap.

Ada yang melakukannya dengan kaedah 16: 8, iaitu berpuasa selama 16 jam dan meninggalkan 8 jam untuk makan. Terdapat juga mereka yang melakukannya dengan kaedah makan-berhenti-makan iaitu pergi 24 jam tanpa makan sekali atau dua kali seminggu.

Manfaat berpuasa sekejap, terutamanya untuk penurunan berat badan. Puasa berselang juga dapat mengurangkan keradangan di dalam badan, menurunkan kadar gula darah, kolesterol dan tekanan darah.

Puasa sekejap berkesan untuk menurunkan berat badan kerana badan mengalami penurunan pengambilan kalori dari masa ke masa. Tubuh kemudian menggunakan lemak yang tersimpan sebagai tenaga.

Kemudian, bolehkah ibu yang menyusui berpuasa sekejap?

Melaporkan dari Kesihatan Wanita, Torey Armul, R.D.N, seorang pakar dari Akademi Pemakanan dan Dietetik jangan mengesyorkan berpuasa sekejap pada ibu yang sedang menyusukan bayi. Terutama jika anda menjalani tempoh penyusuan yang sangat aktif dan sumber pemakanan utama untuk si kecil anda.

Secara amnya, ibu yang menyusui memerlukan tambahan 330 hingga 600 kal makanan tambahan untuk meningkatkan pengeluaran susu. Jenis makanan yang dimakan juga mesti kaya dengan protein, zat besi dan kalsium untuk memberi nutrien yang betul kepada bayi.

Apabila anda makan dengan cukup dan mencukupi, anak anda juga akan mendapat apa yang mereka perlukan. Sebaliknya, apabila pengambilan anda dikurangkan, si kecil anda juga boleh terkena susu yang dimakannya.

Selain itu, sebahagian besar cecair yang diperlukan oleh badan anda juga berasal dari makanan yang anda makan. Sekiranya anda berpuasa sekejap-sekejap, pengambilan anda akan menurun secara drastik dan boleh menyebabkan dehidrasi.

Dalam keadaan tertentu, dehidrasi pada ibu menyusu juga dikhuatiri menyebabkan penyumbatan saluran susu.

Risiko berpuasa sekejap untuk ibu menyusu

Semasa berpuasa sekejap, secara automatik pengambilan makanan menjadi lebih rendah. Keadaan ini boleh memberi kesan negatif terhadap kandungan nutrisi susu ibu. Khususnya zat besi, yodium, dan vitamin B-12. Jadi bayi tidak mendapat nutrien yang mencukupi.

Risiko lain ialah bekalan susu ibu akan berkurang atau rendah. Apabila pengambilan kalori, nutrien dan cecair rendah, penghasilan susu ibu dalam badan akan menurun. Tidak ketinggalan, bagi sebilangan ibu yang menyusu, memulihkan bekalan susu tidak akan mudah dan memerlukan kerja keras.

Di samping itu, pemakanan badan yang tidak mencukupi juga sangat mempengaruhi kesihatan badan anda sendiri. Kekurangan nutrien boleh menyebabkan anemia kekurangan vitamin. Keadaan ini dicirikan oleh keletihan, sesak nafas, penurunan berat badan dan kelemahan otot.

Puasa sekejap sebenarnya lebih berisiko untuk kesihatan anda daripada si kecil. Sekiranya keadaan anda tidak sihat atau mudah letih, menjaga anak anda akan menjadi lebih sukar.

Bagaimana dengan puasa sekejap kerana alasan agama?

Sekiranya anda perlu berpuasa atas alasan agama, seperti di bulan Ramadhan misalnya, anda disarankan untuk makan lebih banyak pada hari-hari atau sebelum berpuasa. Juga, pilih makanan yang tinggi protein.

Anda juga memerlukan pengambilan cecair yang banyak sebelum berpuasa agar badan anda sentiasa terhidrasi dengan betul. Dengan begitu, bekalan susu dapat kembali normal setelah puasa selesai.

Baca Juga: Mesti Tahu! Inilah Kesan Psikologi terhadap Ibu dan Anak semasa Menyusui

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum berpuasa sekejap

Keselamatan berpuasa sekejap untuk ibu menyusu sebenarnya bergantung kepada banyak faktor. Setiap ibu yang menyusu mesti mempunyai keadaan badan yang berbeza yang mempengaruhi kemampuannya untuk menjalankan puasa sekejap-sekejap.

Tetapi secara umum terdapat beberapa faktor utama yang harus dipertimbangkan sebelum melakukan puasa yang berselang, seperti:

  • Umur kanak-kanak
  • Adakah anak sudah mula memakan makanan pejal atau adakah dia masih minum susu ibu sepenuhnya?
  • Keadaan kesihatan ibu
  • Jenis puasa yang anda mahu pilih
  • Masalah penyusuan pada ibu.

Puasa yang berselang-seli memang dapat memberikan manfaat kesihatan. Namun, ketika menyusu, tubuh mempunyai cara kerja yang berbeza. Rujuk doktor anda jika anda ingin mencari cara diet yang lebih selamat dan sesuai untuk penyusuan.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!