Kesihatan

Ibu mesti Tahu! Seni Mempertahankan Diri Jenis Ini Selamat untuk Kanak-kanak

Menonton anak kecil anda tumbuh dengan pelbagai kemahiran adalah salah satu perkara yang diinginkan oleh setiap ibu bapa. Tetapi apa yang berlaku sekiranya keinginan itu menjadi bumerang?

Baru-baru ini, satu kejadian viral berlaku di Taiwan mengenai seni mempertahankan diri kanak-kanak. Dilaporkan Kompas, seorang kanak-kanak lelaki berusia 7 tahun bernama Huang jatuh koma setelah didakwa dipukul 27 kali ketika berlatih judo.

Ini tentu sangat malang kerana boleh mengganggu kesihatan anak-anak secara kekal. Untuk mengelakkan kejadian seperti itu, mari kita kenal pasti jenis seni mempertahankan diri yang selamat untuk kanak-kanak.

Baca juga: Senarai Makanan Tidak Sihat untuk Kanak-kanak yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu, Mari Lihat Apa!

Jenis sukan pertahanan diri yang selamat untuk kanak-kanak

Tidak ada seni mempertahankan diri terbaik untuk kanak-kanak, semuanya bergantung pada kemampuan dan kesediaan si Kecil. Tetapi secara umum, jenis seni mempertahankan diri berikut biasanya sesuai untuk dilakukan oleh kanak-kanak.

1. Karate

Karate biasanya dilakukan tanpa senjata. Karate adalah bentuk sukan tradisional Jepun. Di sini tangan dan kaki dilatih untuk digunakan dalam bentuk pertahanan diri tanpa senjata.

2. Taekwondo

Ini adalah seni mempertahankan diri Korea yang terkenal dengan tendangan dinamiknya. Taekwondo sering menjadi seni mempertahankan diri pertama yang akan dihadapi oleh ibu bapa dalam usaha mereka.

Taekwondo memberikan pengenalan yang baik untuk seni mempertahankan diri untuk kanak-kanak. Ini juga menyoroti disiplin, rasa hormat, dan fokus menggunakan kaki untuk melakukan tendangan kuat dalam mempertahankan diri.

3. Judo

Berasal dari Jepun, judo bukan sekadar membuang dan menjatuhkan, tetapi juga merangkumi teknik mengunci. Ini adalah seni mempertahankan diri yang hebat untuk mengajar kanak-kanak mengawal badan mereka sendiri untuk mengawal lawan mereka.

4. Kung fu

Sukan jenis ini paling sering diterjemahkan kepada 'kerja keras' dan merupakan salah satu bentuk seni mempertahankan diri tertua. Kung fu pada dasarnya adalah bentuk seni mempertahankan diri yang terkenal dengan blok badannya yang kuat.

Bilakah kanak-kanak mula belajar mempertahankan diri?

Ini adalah soalan yang sering diajukan oleh ibu bapa. Pada dasarnya, jawapannya adalah bahawa kanak-kanak dapat bermula apabila mereka berminat dan merasa bersedia.

Sekiranya kedua-dua perkara ini dipenuhi, si kecil anda boleh memulakan latihan pada usia 4 tahun.

Di bawah usia itu, kanak-kanak pada umumnya tidak bersedia untuk belajar dalam persekitaran kumpulan, dan tidak mempunyai kawalan ke atas badan mereka yang diperlukan untuk melatih.

Petua selamat melakukan sukan pertahanan diri untuk kanak-kanak

Dilaporkan Anak Sihat, walaupun seni mempertahankan diri agak selamat, kecederaan masih boleh berlaku kerana hubungan fizikal antara lawan. Berikut ini adalah maklumat dari American Academy of Pediatrics (AAP) mengenai petua selamat untuk melakukan seni mempertahankan diri untuk kanak-kanak.

1. Pilih tenaga pengajar yang betul

Tenaga pengajar yang berpengalaman akan mengajar pada tahap yang sesuai dengan usia dan kematangan anak. Mereka juga akan berhati-hati ketika ingin mendorong anak-anak 'naik kelas' ke latihan yang lebih kompleks.

Memilih guru yang tepat juga akan menjadikan pembelajaran mempertahankan diri menyeronokkan.

Lawati pelbagai tenaga pengajar dan tanyakan mengenai pengalaman mereka dengan anak kecil dan falsafah pengajaran mereka.

2. Mengaplikasikan teknik latihan yang betul

Penerapan teknik senaman yang betul sangat penting dalam mengehadkan risiko kecederaan. Kanak-kanak mesti belajar menumbuk dan menendang dengan tangan dan kaki pada kedudukan yang betul dan menggunakan kekuatan yang sesuai.

Tendangan dan pukulan dengan tangan atau kaki pada kedudukan yang salah boleh menyebabkan kecederaan pada jari dan jari kaki. Pukulan atau tendangan yang terlalu keras boleh menyebabkan kesakitan atau lebam.

3. Perhatikan keselamatan peralatan

Peralatan keselamatan mesti sentiasa dipasang dan dijaga dengan betul. Sekiranya peraturan membenarkan, penutup kepala pelindung harus dipakai pertengkaran atau untuk aktiviti dengan risiko jatuh, seperti lompat tinggi atau tendangan terbang.

Pelapik badan juga dapat membantu melindungi daripada calar dan lebam dan membatasi kesakitan dari tendangan dan pukulan. Bukan hanya itu, perkara sederhana seperti tikar dan lantai tidak boleh disedari.

Jurang antara tikar boleh menyebabkan keseleo pergelangan kaki dan lantai yang basah atau usang boleh menyebabkan tergelincir dan jatuh.

Ada soalan lebih lanjut mengenai perkembangan anak? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!