Kesihatan

Kenali Bach Flower Remedi, Terapi Bunga untuk Mengatasi Kegelisahan

Ubat bunga Bach adalah ubat alternatif yang digunakan untuk mengatasi masalah emosi dan kegelisahan. Terapi ini menggunakan ekstrak cair dari bunga tumbuhan liar.

Rawatan dengan bunga liar biasanya disyorkan oleh pengamal untuk masalah psikologi dan kesakitan. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ubat bunga bach, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Pilihan Terapi untuk Mengatasi Saraf Yang Terjepit, Apa itu?

Fakta mengenai ubat bunga bach

Melaporkan dari WebMD, Edward Bach, seorang doktor perubatan dan homeopati, membuat rawatan dengan bunga liar pada awal tahun 1900-an. Homeopati adalah kepercayaan bahawa tubuh dapat menyembuhkan dirinya sendiri.

Ia menggunakan sejumlah kecil bahan semula jadi, seperti tumbuhan dan mineral untuk merawat tubuh dan minda. Idea di sebalik ubat bunga bach serupa dengan homeopati tetapi menggunakan lebih sedikit bahan dan tidak berfungsi secara langsung pada gejala fizikal melainkan pada emosi.

Bach percaya bahawa penyembuhan emosi negatif dapat membantu tubuh untuk menyembuhkan dirinya sendiri. Cara tindakan rawatan ini tidak bergantung pada mekanisme molekul atau farmakologi tetapi pada tenaga halus yang dihantar dari bunga.

Khususnya, pelepasan emosi negatif dan peningkatan pemikiran positif merangkumi bagaimana klien membuka, menangani, masalah emosi.

Petunjuknya adalah bahawa potensi bunga ubat sebagai agen terapi untuk menghilangkan rasa sakit memang ada dan layak untuk penyelidikan kualitatif dan kuantitatif.

Kelebihan ubat bunga bach

Terapi ubat bunga Bach adalah kaedah untuk menyembuhkan dan mencegah gangguan fizikal atau emosi. Cara terapi ini berfungsi adalah untuk mengatasi ketidakseimbangan emosi yang ada di dalam diri anda.

Rawatan dengan ubat bunga bach boleh dilakukan dengan memilih bunga mengikut masalah emosi atau akar masalahnya. Caranya, anda boleh memilih satu rawatan atau mencampurkan beberapa rawatan.

Ubat bunga Bach telah menjadi alternatif yang baik untuk psiko-farmasi dan terbukti sangat berkesan kerana ia mempunyai sedikit kesan sekunder. Perlu diketahui juga, hanya kurang dari 2 peratus orang yang menggunakan terapi ini menunjukkan intoleransi gastrik.

Cara menggunakan ubat bunga bach biasanya adalah cairan dalam botol penitis. Pengguna boleh memberikan ubat tersebut terus ke lidah atau mencampurkannya ke dalam segelas air untuk diminum.

Dos ubat bunga bach berbeza, tetapi kebanyakan orang mengambil beberapa tetes sehari. Ubat bunga Bach tersedia dalam pelbagai bentuk, seperti pil, semburan, krim kulit, dan garam mandi.

Orang telah menggunakan ubat herba untuk pelbagai keadaan. Beberapa keadaan yang dimaksudkan, seperti kegelisahan, kemurungan, tekanan, emosi, trauma fizikal, dijangkiti barah, hingga HIV.

Hasil rawatan ini juga agak bercampur-campur, terutama jika penghidapnya merasa dibantu dengan masalah emosi dan kesakitan. Oleh itu, masih ramai yang tidak yakin dengan keberkesanan rawatan bunga bach.

Sebilangan orang percaya bahawa satu-satunya penawar adalah kesan plasebo. Kesan ini bermaksud sesuatu yang menolong kerana orang mengharapkannya berjaya dalam menangani sesuatu masalah.

Adakah terdapat kesan sampingan ubat bunga bach?

Walaupun ubat bunga bach terbukti selamat digunakan, beberapa mengandungi alkohol dalam jumlah kecil. Oleh itu, semasa membelinya, adalah wajib untuk memeriksa label jika anda ingin mengelakkan masalah ini.

Juga pastikan untuk tidak menggunakan ubat bunga bach sebagai ganti ubat yang ditetapkan. Apabila anda ingin beralih ke rawatan dengan bunga bach, ada baiknya anda berjumpa dengan pakar terlebih dahulu.

Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda mengalami kesan sampingan setelah menggunakan ubat bunga bach. Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan lebih lanjut untuk menentukan rawatan yang sesuai yang boleh dilakukan.

Baca juga: Khasiat Buah Lontar, sebagai Pemanis bagi Diabetes untuk Mencegah Dehidrasi!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!