Kesihatan

Berpuasa di bulan Ramadhan: Adakah Selamat bagi Diabetis untuk Makan Kurma?

Bulan Ramadhan sinonim dengan kurma sebagai hidangan pada waktu berbuka puasa. Rasa manisnya sesuai untuk dihidangkan setelah seharian berpuasa. Namun, adakah rasa manis kurma selamat untuk pesakit diabetes?

Sebilangan penghidap diabetes mungkin prihatin terhadap keselamatan makan kurma. Terdapat kebimbangan bahawa kurma boleh mempengaruhi kadar gula darah mereka. Berikut ini adalah penjelasan yang lebih lengkap mengenai keselamatan memakan kurma bagi penghidap diabetes.

Bolehkah penghidap diabetes berbuka puasa dengan kurma?

Kurma adalah buah manis yang merupakan sumber fruktosa semula jadi. Fruktosa adalah sejenis gula yang terdapat pada buah.

Pada setiap kurma kering dengan berat sekitar 24 gram, mengandungi 67 kalori dan sekitar 18 gram karbohidrat.

Kandungan karbohidrat yang tinggi menjadi perhatian orang yang menghidap diabetes. Kerana pengambilan karbohidrat dapat mempengaruhi kadar gula darah pada pesakit diabetes.

Walau bagaimanapun, menurut Garis Kesihatan, jika dimakan secara sederhana, kurma sebenarnya boleh menjadi makanan sihat bagi pesakit diabetes.

Walaupun mempunyai kandungan karbohidrat yang tinggi, kurma juga mengandungi serat yang baik. Itu adalah sebanyak 2 gram serat dalam satu buah, bersamaan dengan 8 peratus daripada nilai harian yang disyorkan.

Serat membantu badan menyerap karbohidrat dengan lebih perlahan. Ini penting bagi penghidap diabetes. Semakin lama karbohidrat dicerna, semakin kecil kemungkinan gula darah melonjak setelah berbuka puasa.

Kurma dan kadar gula dalam darah

Indeks glisemik (GI) adalah ukuran seberapa banyak makanan mempengaruhi kadar gula darah seseorang. Biasanya diukur pada skala, terendah pada 0 dan tertinggi pada 100.

Makanan rendah GI adalah makanan dengan GI 55 atau ke bawah. Nombor GI 56 hingga 69 berada dalam kategori sederhana dan 70 ke atas menunjukkan GI yang tinggi.

Gula halus dianggap mempunyai GI tertinggi, mempunyai nilai GI 100. Oleh itu, orang yang menghidap diabetes harus memilih makanan dengan GI rendah, kerana mereka tidak menyebabkan turun naik kadar gula darah dan insulin yang tidak signifikan.

Berita baiknya, walaupun rasanya manis, kurma dimasukkan dalam makanan dengan GI rendah. Yang bermaksud, selagi ia dimakan secara sederhana, kurma selamat untuk pesakit diabetes.

Cadangan untuk memakan kurma untuk pesakit diabetes

Satu kajian meneliti 50 gram kurma dan 5 jenis kurma yang biasa dimakan. Secara amnya, tarikh mempunyai GI yang rendah, sekitar 44 dan 53. Perbezaannya bergantung pada jenis tarikh.

Selepas pengambilan, tidak ada perbezaan yang signifikan setelah diminum oleh penderita diabetes atau tanpa diabetes.

Walaupun begitu, disarankan untuk makan tidak lebih dari satu atau dua tarikh pada satu masa. Cadangan seterusnya adalah, jika anda ingin makan kurma, ia harus seimbang dengan makanan yang kaya dengan sumber serat atau protein.

Makanan seperti kacang adalah sumber protein yang dapat membantu tubuh mencerna karbohidrat dari kurma dengan lebih perlahan. Ini dapat membantu mencegah lonjakan kadar gula darah di dalam badan.

Penyelidikan menyokong pesakit diabetes boleh memakan kurma

Seperti yang telah disebutkan di atas, tahap GI kurma yang rendah tidak menyebabkan lonjakan gula darah. Terdapat sebilangan kajian yang menyokong tuntutan ini, termasuk:

Satu kajian kecil pada tahun 2011 menyokong bahawa makan kurma secara sederhana selamat bagi penghidap diabetes. Malah pesakit diabetes tidak mengalami lonjakan gula darah secara dramatik setelah memakan 7-10 biji kurma.

Satu lagi kajian kecil tahun 2018 menyiasat empat jenis buah kering, termasuk kurma, dan kesannya terhadap gula darah. Hasilnya, roti putih lebih berpengaruh pada kadar gula darah daripada kurma.

Satu lagi kajian pada tahun 2015 telah membuat penyelidikan mengenai 15 pesakit diabetes yang mengambil 15 gram karbohidrat dari kurma, kismis atau gula. Hasilnya, makanan tidak mempengaruhi kadar gula dalam darah setelah makan, dalam masa 30, 60 atau 120 minit.

Kajian itu juga menyatakan bahawa kurma dan kismis lebih berkhasiat daripada gula biasa. Jadikannya pilihan makanan ringan yang tepat.

Catatan untuk pesakit diabetes yang berpuasa

Sentiasa berjumpa dengan keadaan anda terlebih dahulu dengan doktor anda. Beberapa orang yang menghidap diabetes memerlukan sokongan insulin untuk mengekalkan kadar gula darah mereka.

Puasa mungkin memerlukan perubahan jadual atau perubahan jenis insulin yang digunakan. Itulah sebabnya anda memerlukan nasihat atau cadangan daripada doktor anda sekiranya anda ingin berpuasa sepanjang bulan Ramadhan.

Demikianlah maklumat mengenai diabetes dan keselamatan memakan kurma untuk berbuka puasa.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!