Kesihatan

Bermasalah dengan Parut bahagian C? Mari Cari Rawatan Dan Petua Berkesan Untuk Memudarkan Insisi!

Parut bahagian C kadang-kadang mengganggu penampilan wanita, jadi terdapat banyak cara untuk menyamarkannya. Potongan bahagian C biasanya akan menghasilkan tisu parut yang dapat meninggalkan parut kekal.

Penting untuk diketahui bahawa bahagian caesar bukan hanya satu sayatan, tetapi dua, iaitu di perut dan rahim untuk keluar bayi. Jadi, bagaimana anda menghilangkan parut caesar? mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Selalunya Pengambilan Gluten? Hati-hati, Ketahui Serangkaian Penyakit Yang Mungkin Muncul

Bagaimana merawat luka bahagian caesar?

Sebilangan besar parut caesar jika dirawat dengan betul hanya akan menghasilkan garis samar tepat di atas garis rambut. Namun, kadang-kadang proses penyembuhan badan berjalan terlalu cepat, menyebabkan masalah pada tisu parut.

Terdapat beberapa masalah yang timbul disebabkan oleh insisi pembedahan, iaitu keloid dan parut hipertrofik. Keloid adalah tisu parut yang melampaui batas luka semula jadi, mengakibatkan pembekuan.

Penjagaan sayatan setelah pembedahan caesar mesti dilakukan dengan betul untuk mengelakkan kecederaan dan jangkitan. Melaporkan dari Healthline, berikut adalah beberapa cara untuk merawat luka caesar yang boleh anda ikuti.

Bersihkan sayatan setiap hari

Sayatan mungkin sangat menyakitkan, tetapi anda mesti memastikan kawasan parut bersih. Biarkan air dan sabun mengalir semasa mandi, kemudian bersihkan sayatan dengan kain tetapi jangan menyuap.

Setelah selesai, tepuk perlahan kawasan itu dengan tuala bersih.

Pakai pakaian yang longgar

Memakai pakaian yang ketat boleh mengganggu sayatan, jadi pilihlah pakaian dan seluar yang selesa.

Pakaian yang longgar dapat memperlihatkan sayatan ke udara, yang dapat membantu mempercepat proses penyembuhan luka. Pastikan juga bekas luka bersih dan kering.

Tunda senaman yang berat

Senaman memang menjadi pilihan wanita ketika melahirkan untuk menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, terlalu banyak aktiviti fizikal atau bersenam terlalu keras boleh menyebabkan sayatan dibuka semula.

Oleh itu, berhati-hatilah ketika melakukan aktiviti berat, terutamanya membongkok atau mengangkat objek.

Terapi haba

Memakai pembalut haba ke perut dapat melegakan sakit dan sakit selepas pembedahan caesar. Untuk itu, tempelkan pemanas pada perut pada selang 15 minit dan lakukan secara berkala untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Ambil ubat sakit

Ubat-ubatan kesakitan di kaunter atau OTC juga dapat menghilangkan rasa sakit setelah menjalani pembedahan C. Doktor anda mungkin mengesyorkan ibuprofen atau advil, acetaminophen atau tylenol, serta ubat penahan sakit yang lain.

Pastikan menggunakan ubat penahan sakit secara berkala agar sakit dan sakit cepat hilang.

Petua untuk memudarkan parut sesar

Parut sembuh dengan baik dan hanya akan mempunyai garis tipis sebagai peringatan kepada pembedahan. Malangnya, parut pembedahan tidak selalu hilang dan bagaimana penyembuhannya akan berbeza bergantung pada ukurannya.

Nah, beberapa petua untuk memperbaiki penampilan parut caesar adalah seperti berikut:

Lembaran silikon atau gel

Silikon dapat mengembalikan kulit sayatan pembedahan dan menguatkan tisu penghubung.

Menurut penyelidikan, kepingan silikon atau gel juga dapat membantu melembutkan dan menghilangkan parut dan mengurangkan kesakitan. Sapukan kepingan silikon terus ke sayatan untuk mengurangkan parut.

Urut parut

Mengurut parut secara berkala dapat membantu mempercepat proses penyembuhan dan mengurangkan penampilan tisu parut. Urutan ini dapat merangsang kulit dan mendorong aliran darah sehingga pertumbuhan sel secara beransur-ansur akan memudarkan parut.

Urut parut dengan gerakan bulat menggunakan telunjuk dan jari tengah anda selama 5 hingga 10 minit sehari. Sekiranya anda suka, anda boleh menambahkan krim seperti vitamin E atau gel silikon ke kulit sebelum mengurut.

Terapi laser

Rawatan luka bahagian caesar boleh dilakukan dengan terapi laser. Terapi ini menggunakan sinar cahaya untuk memperbaiki kawasan kulit yang rosak.

Bukan hanya itu, terapi laser juga dapat membantu melembutkan dan memperbaiki penampilan parut dan menghilangkan tisu parut yang meningkat.

Suntikan steroid

Suntikan steroid tidak hanya mengurangkan keradangan dan kesakitan di seluruh badan, tetapi juga meratakan dan memperbaiki penampilan parut yang lebih besar. Biasanya, anda memerlukan beberapa suntikan setiap bulan untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Baca juga: Ejakulasi Pramatang Mengganggu Kualiti Hubungan intim? Posisi Seks Ini Boleh Dicuba!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!