Kesihatan

Agar tidak tersilap, kenali perbezaan antara tekanan pasca trauma dan tekanan akut

Tekanan pasca trauma adalah gangguan mental jangka panjang yang boleh dicetuskan oleh kenangan setelah mengalami atau menyaksikan kejadian traumatik. Keadaan ini sering dikelirukan dengan tekanan akut.

Walaupun kedua-duanya mempunyai simptom dan rawatan yang berbeza. Mari mengetahui lebih lanjut!

Perbezaan antara tekanan pasca trauma dan tekanan akut

Tekanan akut dan tekanan pasca trauma: serupa tetapi tidak sama. Foto: Shutterstock.com

Tekanan akut adalah gejala kejutan psikologi yang timbul sebagai tindak balas psikologi manusia setelah mengalami atau menyaksikan kejadian traumatik, menyebabkan reaksi emosi negatif yang sangat kuat.

Gejala berlangsung dari tiga hari hingga empat minggu, dengan gejala awal berlaku dalam 4 minggu dari kejadian traumatik.

Semasa PTSD atau gangguan tekanan selepas trauma (gangguan tekanan pasca trauma) adalah gangguan mental jangka panjang yang boleh dicetuskan oleh kenangan setelah mengalami atau menyaksikan kejadian traumatik.

Baca juga: Pening ketika berpuasa? Jangan Panik, Lakukan 4 Perkara Ini

Biasanya individu yang mengalami PTSD lebih kerap menghindari orang, mengelakkan tempat dan aktiviti yang mengingatkan mereka akan kejadian traumatik.

Tekanan akut atau ASD (gangguan tekanan akut) yang tidak dirawat lebih jauh boleh terus menjadi tekanan pasca trauma atau PTSD (gangguan tekanan selepas trauma).

Secara definisi, perbezaan antara PTSD dan tekanan akut terletak pada kemungkinan mengalami serangan panik dan serangan kecemasan setelah mengingati peristiwa traumatik.

Perbezaan simptom

Perhatikan perbezaan gejala tekanan akut dan tekanan selepas trauma. Foto: Shutterstock.com

Perbezaan antara gejala tekanan akut dan PTSD juga dapat dilihat dari gejala tersebut. Walaupun memang ada beberapa persamaan antara tekanan akut dan gangguan PTSD.

Persamaan antara dua gejala tersebut adalah:

  • Mengalami semula: peristiwa traumatik melalui kilas balik, mimpi buruk, atau khayalan yang menakutkan
  • Melakukan pengelakan: Elakkan semua fikiran, ceramah, perasaan, tempat, atau orang yang mengingatkan penderita kejadian traumatik
  • Mengalami gejala hyperarousal: seperti masalah tidur, mudah marah, sukar menumpukan perhatian, gelisah, serangan kegelisahan dan serangan panik

Di PTSD, ada juga gejala yang tidak terdapat dalam tekanan akut, seperti pemikiran negatif tentang diri sendiri, pesimisme, atau menyalahkan diri sendiri.

Manakala tekanan akut boleh menyebabkan kesan disosiatif yang lebih kuat, seperti kehilangan kesedaran diri sebahagian hingga penuh. Dalam PTSD, tidak semestinya memerlukan adanya penceraian.

Perbezaan dalam tempoh gangguan

Dari penjelasan mengenai gejala tekanan akut dengan PTSD, memang terdapat beberapa gejala yang serupa dan bertindih. Namun, ternyata perbezaan tempoh gejala ini dalam tekanan akut dengan PTSD adalah berbeza.

Gejala tekanan akut boleh berlaku sebaik sahaja kejadian traumatik berlaku. Biasanya, gejala ini juga berlanjutan untuk jangka masa yang agak singkat.

Baca juga: Inilah kelebihan ketumbar untuk jantung yang perlu anda ketahui

Menurut manual Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental edisi kelima (DSM-5) 2013, gejala tekanan akut boleh berlangsung dari tiga hari hingga empat minggu selepas kejadian traumatik.

Sementara itu, seseorang hanya boleh dikatakan terkena PTSD sekiranya gejala stres akut yang dialami berlangsung lebih dari 4 minggu, bahkan bertahun-tahun setelah kejadian traumatik itu berlaku.

Punca tekanan akut dan tekanan selepas trauma

Kedua-duanya juga mempunyai faktor penyebab yang berbeza. Foto: Shutterstock.com

Tekanan akut boleh disebabkan oleh kejadian traumatik. Biasanya, gejala tekanan akut berlaku sebaik sahaja kejadian itu dialami.

Beberapa contoh peristiwa yang boleh menyebabkan tekanan akut termasuk kematian orang yang disayangi, ancaman kematian atau kemalangan, bencana alam, jenayah seksual, perang, serangan kesihatan yang serius, dan lain-lain.

Sementara PTSD berkembang lama setelah kejadian traumatik dialami. Pesakit dengan tekanan akut yang berpanjangan juga dapat mengalami gejala PTSD.

Kira-kira 1 dari 3 orang yang mengalami kejadian traumatik mungkin mengalami gejala PTSD.

Rawatan tekanan akut dan tekanan selepas trauma

Kerana mempunyai simptom dan penyebab yang berbeza, tekanan akut juga mempunyai rawatan yang berbeza dengan PTSD. Walaupun begitu, tekanan akut dan tekanan pasca trauma mesti ditangani dengan cepat dan diberi sokongan agar penghidapnya dapat sembuh dengan cepat.

Tekanan akut dapat diatasi dengan berunding dengan ahli psikologi dan mengambil antidepresan preskripsi jangka pendek.

Selain itu, penderita juga dapat mengikuti terapi tambahan yang dapat membantu seperti mengikuti kelas yoga, meditasi, aromaterapi, atau akupunktur.

Baca juga: Ingin Mengecutkan Perut? Ini adalah 5 sukan yang perlu anda cuba

Sebaliknya, PTSD perlu dibantu untuk meningkatkan kualiti hidup agar berasa lebih baik. Penghidap tekanan selepas trauma dapat mengikuti terapi tingkah laku kognitif (Terapi Kelakuan Kognitif / CBT).

Terapi berasaskan pendedahan juga boleh dilakukan (Terapi Berasaskan Pendedahan) untuk membantu mengurangkan simptom yang dialami dan mengubah pemikiran mengalami trauma.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.