Kesihatan

Bahaya Memakan Ikan Pufferfish, Boleh Menyebabkan Keracunan hingga Risiko Kematian!

Ikan adalah haiwan laut yang kaya dengan nutrien, serta ikan puffer. Walaupun mudah ditemukan di beberapa perairan Indonesia, banyak orang sering mengalami keracunan setelah makan ikan puffer. Kesan maut, keadaan ini boleh mengakibatkan kematian.

Jadi, apa sebenarnya ikan puffer? Mengapa boleh menyebabkan keracunan? Dan, bagaimana anda tidak mendapat keracunan setelah memakannya? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Gambaran keseluruhan ikan puffer

Pufferfish, juga dikenali sebagai ikan pufferfish, adalah haiwan akuatik yang berasal dari keluarga Diodontidae dan pesanan Tetraodontiformes. Nama tetraodontiformes itu sendiri berasal dari morfologi gigi ikan besar dan tajam ini.

Pufferfish hidup di kawasan tropika, seperti Jepun, Myanmar, India, Thailand, Singapura, dan Filipina. Sementara di Indonesia, ikan puffer dapat ditemukan di perairan Sumatera (Aceh ke Bangka), Jawa, Madura, dan Kalimantan.

Menurut kajian oleh beberapa penyelidik di Institut Pertanian Bogor, seperti kebanyakan produk laut, ikan puffer mempunyai kandungan nutrien yang tinggi, seperti protein, karbohidrat, dan asid lemak yang sihat.

Nilai pemakanan ikan puffer yang tinggi adalah salah satu sebab mengapa ikan ini sangat digemari oleh ramai orang Jepun.

Baca juga: Kenali Awal, Inilah Gejala Keracunan Tembakau Yang Umum!

Kandungan racun ikan puffer

Walaupun mempunyai pelbagai nutrien, beberapa orang memilih untuk menghindari penggunaannya kerana bahan toksik pada ikan puffer. Makan ikan pufferfish boleh mengancam nyawa, terutama jika tidak diproses dengan baik.

Pufferfish terkenal dengan racunnya yang disebut tetrodotoxin (TTX). Racun ini adalah neurotoksin (saraf yang menyerang) dan sehingga kini tidak ada penawar. Oleh itu, apabila seseorang diracun setelah memakan ikan pufferfish, tidak ada cara lain selain muntahnya.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of Tropical Marine Science and Technology, toksin tetrodotoxin terkonsentrasi dalam jumlah besar di hati dan ovari ikan puffer. Toksin pada ikan pufferfish lebih tinggi daripada pada lelaki.

Apabila pemangsa menghampiri, ikan pufferfish akan mengembang sehingga tiga kali ganda ukuran badannya. Pada masa itu, racun akan dikeluarkan ke dalam kulit untuk mengusir musuh.

Gejala keracunan ikan puffer

Gejala keracunan dapat muncul 10 hingga 45 minit setelah memakan ikan pufferfish, dimulai dengan rasa mati rasa di sekitar mulut. Kemudian, gejala boleh bertambah buruk dan melibatkan lebih banyak bahagian badan, seperti:

 • Kebas atau lumpuh muka yang melampau
 • Badan terasa sangat ringan seolah-olah terapung
 • Pening dan muntah
 • Sakit kepala
 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Kesukaran bercakap dan tiba-tiba menjadi curang
 • Tidak dapat berjalan
 • Penurunan fungsi otot yang melampau

Sebagai tambahan kepada beberapa gejala di atas, keracunan ikan puffer juga boleh mencetuskan kesan yang lebih serius, seperti masalah pernafasan, sawan, hingga aritmia (gangguan irama jantung).

Sebaik sahaja gejala awal muncul, ada baiknya segera mendapatkan rawatan perubatan untuk membuang ikan puffer yang telah dimakan. Kerana, jika racun itu kekal di dalam badan selama 4 hingga 6 jam, risiko kematian dapat meningkat.

Pertolongan cemas untuk keracunan

Sebaik sahaja gejala awal keracunan muncul setelah memakan ikan pufferfish, segera ambil pertolongan cemas agar keadaannya tidak bertambah buruk, yaitu dengan:

 • Muntah kembali semua makanan dalam keadaan terjaga. Cuba buang semua makanan kurang dari tiga jam setelah makan ikan puffer
 • Jangan menambah makanan atau minuman jika mangsa tidak sedarkan diri atau mengalami kesukaran menelan
 • Sekiranya gejala bertambah buruk, seperti kelumpuhan pada bahagian badan tertentu, berikan pernafasan buatan. Orang itu mesti terus hidup sehingga dia mendapat rawatan di hospital

Makan ikan puffer supaya anda tidak diracun, bagaimana anda melakukannya?

Hingga kini, tidak ada cara atau pemprosesan ikan puffer yang benar-benar menjadikannya selamat untuk dimakan. Walaupun begitu, terdapat beberapa teknik yang boleh dilakukan agar ikan puffer tidak lagi beracun ketika dimakan.

Berikut adalah beberapa petua untuk memproses ikan puffer agar tidak menyebabkan keracunan menurut Takanori Kurokawa, koki profesional berlesen dari Jepun:

 1. Dari sekian banyak spesies, pilih ikan pufferfish (harimau pufferfish), kerana kandungannya kurang toksik
 2. Keluarkan semua kulit. Potong di sekitar mulut, kemudian tarik kulit dari sana
 3. Basuh dengan bersih pada setiap bahagian setelah ikan dilapisi garam
 4. Tanggalkan mata
 5. Berhati-hati dengan pisau yang anda gunakan. Cobalah untuk tidak mematahkan hati dan ovari, kerana racun pufferfish ada di sana. Sekiranya kedua bahagian itu pecah, racun boleh merebak ke dalam daging
 6. Potong fillet bahagian badannya tanpa menyentuh hati dan ovari ikan puffer. Caranya adalah dengan memotong ke arah tulang
 7. Ikan boleh dimakan setelah direbus tanpa hati dan ovari

Itulah tinjauan ikan puffer dan risiko keracunan yang boleh disebabkan. Sekiranya anda masih mahu makan ikan puffer, cari restoran yang mempunyai tukang masak berlesen untuk mengurangkan risiko keracunan, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!