Kesihatan

Tidak seperti Autisme, Inilah Penjelasan mengenai Sindrom Asperger yang Mesti Anda Ketahui!

Anda mungkin lebih kerap mendengar orang merujuk kepada sindrom Asperger sebagai keadaan yang sama dengan gangguan spektrum autisme (ASD). Selalunya banyak orang sukar untuk membezakannya, walaupun keduanya berbeza dan berikut adalah penjelasan.

Apa itu Sindrom Asperger?

Melancarkan penjelasan dari dulu Garis Kesihatan, Sindrom Asperger sebelumnya dianggap sebagai bentuk autisme ringan.

Ini bermaksud bahawa orang yang menerima diagnosis Asperger lebih cenderung mengalami tingkah laku autistik yang sering dianggap sedikit berbeza dari orang neurotipikal.

Asperger's pertama kali diperkenalkan ke Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM) pada tahun 1994. Dan didapati dalam sebuah kajian bahawa ciri-ciri berbeza pada kanak-kanak dengan autisme daripada mereka yang mempunyai gejala yang lebih ringan atau sindrom Asperger.

Apakah perbezaan antara Asperger dan autisme?

Asperger dan autisme tidak lagi dianggap sebagai diagnosis yang berasingan. Orang-orang yang mungkin pernah mendapat diagnosis Asperger kini menerima diagnosis autisme.

Namun, banyak orang yang didiagnosis menghidap Asperger sebelum kriteria diagnostik diubah pada tahun 2013 masih dianggap menghidap Asperger.

Dan banyak orang juga menganggap Asperger sebagai sebahagian daripada identiti mereka. Ini benar terutamanya kerana stigma yang masih mengelilingi diagnosis autisme di kebanyakan masyarakat di seluruh dunia.

Satu-satunya perbezaan yang nyata antara kedua-dua diagnosis adalah bahawa orang dengan sindrom Asperger mungkin dianggap lebih senang melewati neurotipikal dengan tanda-tanda dan gejala yang lebih ringan menyerupai autisme.

Rawatan untuk kanak-kanak dengan sindrom Asperger

Setiap kanak-kanak berbeza, jadi tidak ada pendekatan yang sesuai untuk semua. Doktor dan ibu bapa boleh mencuba beberapa kaedah atau terapi untuk mencari kaedah yang paling sesuai untuk anak WebMD:

Latihan kemahiran sosial

Dalam kumpulan atau sesi satu-satu, ahli terapi umumnya mengajar kanak-kanak bagaimana berinteraksi dengan orang lain dan mengekspresikan diri dengan cara yang lebih sesuai. Kemahiran sosial selalunya paling baik dipelajari dengan memodelkan tingkah laku khas.

Terapi ucapan

Ia membantu meningkatkan kemahiran komunikasi anak. Contohnya, mereka akan belajar menggunakan corak naik dan turun yang normal ketika bercakap, bukan dengan nada yang rata.

Mereka juga akan mendapat pelajaran tentang bagaimana menjaga perbualan dua arah dan memahami isyarat sosial seperti isyarat tangan dan kontak mata.

Terapi tingkah laku kognitif

Kaedah ini membantu kanak-kanak mengubah cara berfikir, sehingga mereka dapat mengawal emosi dan tingkah laku berulang mereka dengan lebih baik. Mereka akan dapat menangani perkara seperti ledakan emosi, kerosakan, dan obsesi.

Pendidikan dan latihan ibu bapa

Anda akan mempelajari banyak teknik yang diajarkan oleh anak anda supaya anda dapat mempraktikkan kemahiran sosial dengan mereka di rumah.

Sebilangan keluarga juga mungkin memerlukan kaunselor untuk menolong mereka mengatasi cabaran hidup bersama seseorang yang mempunyai anak yang menghidap sindrom Asperger.

Baca juga: Gejala Awal Autisme pada Bayi Yang Sering Diabaikan, Ibu Mesti Tahu!

Petua untuk merawat dan mendidik anak-anak dengan sindrom Asperger

Langkah yang boleh diambil oleh ibu bapa untuk menjaga dan mendidik anak mereka dengan Asperger adalah seperti berikut:

Ajar kanak-kanak kemahiran praktikal

Sebagai ibu bapa, anda boleh mengajar anak anda beberapa kemahiran praktikal untuk berintegrasi dengan persekitaran sosial. Mungkin bermanfaat untuk mempraktikkan taktik percakapan, seperti bertanya sama ada dia boleh bergabung atau bermain dengan rakan-rakannya.

Galakkan anak-anak untuk melihat apa yang dilakukan oleh kanak-kanak lain

Ramai orang dewasa yang berjaya melewati sindrom Asperger melaporkan bahawa mereka telah mempelajari kemahiran sosial dengan memerhatikan dan meniru apa yang orang lain lakukan dalam situasi tertentu.

Ramai kanak-kanak merasa senang meniru apa yang dilakukan oleh anak-anak lain, sama ada membuat hubungan mata dengan rakan-rakan mereka, mendengar dengan penuh perhatian, mengambil bahagian dalam permainan, atau bergilir-gilir.

Teknik cerita sosial

Teknik ini adalah kaedah membuat cerpen mengenai situasi sehari-hari yang membantu menjelaskan isyarat sosial dan tindak balas yang sesuai untuk situasi tertentu. Kisah sosial boleh dibina, misalnya, untuk memasuki kelas pada waktu pagi dan memberi salam kepada pelajar dan guru lain.

Kisah sosial adalah penerangan terperinci mengenai peristiwa rutin yang merangkumi maklumat sosial asas, seperti "Saya menatap mata guru saya dan mengucapkan selamat pagi."

Ajarkan kepentingan hubungan mata

Kanak-kanak dengan Asperger mungkin enggan melakukan kontak mata dengan orang lain. Sentuhan mata adalah kemahiran yang dapat ditiru dan dipraktikkan di rumah.

Kenal pasti situasi yang berlaku secara semula jadi

Pastikan anak dapat mengenal pasti keadaan secara semula jadi. Contohnya, anda boleh memberi komen, "Itu sangat prihatin" atau "Anda sangat membantu saudara dan saudari."

Model perbincangan mengenai perasaan dan pemikiran peribadi

Adalah berguna untuk membincangkan bagaimana keadaan tertentu membuat anak anda bercakap mengenai apa yang mereka fikirkan dan rasakan sepanjang hari.

Mengajar kiasan dan tokoh pertuturan

Kanak-kanak dengan Asperger boleh menjadi sangat harfiah dan keliru dengan ungkapan biasa. Mereka sering mendapati bahawa mempelajari makna frasa adalah perkara yang sukar bagi mereka.

Ajarkan frasa keselamatan untuk digunakan oleh kanak-kanak apabila mereka keliru atau tidak pasti. Ini boleh menjadi penjelasan sederhana seperti "Saya tidak pasti apa yang harus dilakukan sekarang" atau "Saya tidak faham maksud anda".

Mempraktikkan ini di rumah dapat membantu mengurangkan kegelisahan yang mungkin dirasakan oleh anak-anak ketika mereka tidak tahu apa yang sedang berlaku.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!