Kesihatan

Bye Kering dan Bibir Hitam! Ini adalah 11 Cara Mengatasi Bibir Secara Semula Jadi dan Rawatan Perubatan

Adakah anda mempunyai bibir kering dan hitam atau kelihatan tidak sihat? Inilah masanya untuk anda mencari cara untuk memerah bibir, terutamanya untuk mengembalikan kesihatan bibir anda.

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bibir hitam dan mendapatkan warna bibir merah semula jadi. Bermula dari cara semula jadi hingga rawatan perubatan. Untuk keterangan lebih lanjut, mari lihat penjelasan berikut!

Punca bibir hitam

Sebelum membincangkan cara menghilangkan bibir hitam, anda perlu terlebih dahulu mengetahui punca bibir hitam. Terdapat beberapa sebab yang menyebabkan warna bibir menjadi lebih gelap. Penyebab bibir hitam termasuk:

  • Pendedahan cahaya matahari. Kulit yang terdedah kepada cahaya matahari memicu tubuh menghasilkan melanin untuk menyerap sinar ultraviolet sehingga kulit di bibir boleh menjadi lebih gelap.
  • Asap. Kandungan nikotin dan benzpyrene dapat mendorong penghasilan melanin pada kulit sehingga kulit bibir menjadi gelap.
  • Trauma atau kecederaan. Lebam boleh timbul pada satu atau kedua bibir setelah kecederaan. Ini boleh menyebabkan bibir menjadi gelap atau menjadi hitam.
  • Kehamilan. Sebilangan wanita mengalami perubahan warna badan mereka semasa mengandung. Tetapi warnanya akan kembali setelah kehamilan selesai.
  • Rawatan. Beberapa ubat boleh menyebabkan hiperpigmentasi, misalnya ubat antimalarial dan minocycline antibiotik oral. Walau bagaimanapun, kulit akan kembali ke warna yang biasa setelah rawatan selesai
  • Masalah kesihatan. Penyakit tertentu juga boleh menyebabkan hiperpigmentasi. Salah satu yang paling terkenal adalah penyakit Addison. Penyakit ini boleh menjadi penyebab bibir hitam, gusi gelap, hingga bintik-bintik hitam pada kulit.

Bibir hitam sejak lahir

Walaupun terdapat banyak penyebab bibir hitam, sebilangan orang mempunyai bibir hitam sejak lahir. Keadaan ini adalah normal dan merupakan faktor keturunan genetik.

Apabila seseorang mempunyai tahap pigmen yang tinggi di dalam tubuhnya, warna kulitnya cenderung menjadi lebih gelap. Oleh itu, jangan terkejut jika orang itu sudah mempunyai bibir hitam sejak lahir.

Sekiranya anda mempunyai bibir hitam sejak lahir, itu tidak bermakna anda tidak perlu menjaganya. Untuk mengelakkan bibir kering dan hitam, anda masih perlu menggunakan lip balm.

Cara memerah bibir secara semula jadi

Sebenarnya apa yang perlu dilakukan untuk mencerahkan bibir hitam adalah menjaga kesihatan bibir. Sekiranya bibir sihat, secara amnya bibir juga lembut dan kelihatan merah secara semula jadi. Berikut adalah beberapa cara untuk memerah bibir yang boleh anda lakukan di rumah:

1. Cara memerah bibir dengan pengelupasan bibir

Memohon balsem bibir kerap di bibir. Keesokan harinya setelah bangun, mengelupas. Cara menggunakan kain lap basah atau berus gigi untuk mengelap kulit mati di bibir. Kulit mati akan dikeluarkan dengan lembut dan ini akan meningkatkan peredaran ke kawasan bibir.

2. Cara memerah bibir menggunakan gosok

Ada gula, minyak badam dan madu di rumah? Ketiga-tiga bahan ini boleh digunakan untuk membantu menghilangkan bibir hitam dan mengembalikan warna merah semula jadi bibir anda.

Caranya, gosok perlahan-lahan gula di bibir untuk mengangkat kulit kering di bibir. Kemudian bilas dan sapukan dengan minyak badam yang telah dicampurkan dengan madu. Selain lembut, menggosok secara berkala juga penting agar bibir tidak hitam. Bagaimana, cara ini mudah bukan?

3. Mengekalkan pengambilan cecair badan

Menjaga badan sentiasa terhidrat juga mempengaruhi kesihatan bibir, anda tahu. Sekiranya anda terhidrat dengan betul, ia akan membantu bibir anda tetap lembap dan mempunyai warna merah semula jadi. Untuk itu, agar bibir anda tidak menjadi hitam, jangan lupa minum 8 gelas air sehari.

4. Menggunakan produk penjagaan bibir

Pemilihan produk penjagaan bibir adalah salah satu kaedah paling berkesan untuk memerah bibir untuk mencerahkan bibir hitam. Kami mengesyorkan agar anda memilih produk lip balm yang mengandungi mentega shea, mentega koko atau minyak kelapa, untuk menjaga kesihatan bibir anda.

Bahan semula jadi ini juga baik untuk mengelakkan anda dari keadaan kulit bibir kering dan hitam.

5. Menggunakan minyak pudina, vitamin E dan lidah buaya

Kenapa minyak pudina digunakan sebagai cara untuk memerah bibir? Jawapannya, minyak ini dapat membantu meningkatkan peredaran di kawasan bibir. Di samping itu, ia dapat memberikan rasa sejuk dan menenangkan bibir.

Selain itu pudinaAnda juga boleh menggunakan vitamin E untuk meningkatkan peredaran darah dan membantu memperbaiki sel-sel kulit bibir.

Gel lidah buaya juga boleh digunakan untuk mencerahkan warna bibir, menenangkan dan membantu mengekalkan bibir yang sihat.

6. Cara memerah bibir menggunakan pewarna semula jadi

Cara memerah bibir yang satu ini hanya memerlukan bahan dalam bentuk buah-buahan. Sekiranya anda mahu bibir kelihatan merah, sapukan raspberry dan delima. Warna merah buah akan bertahan lama di bibir anda.

7. Melindungi bibir dari cahaya matahari

Adakah balm bibir yang anda gunakan mengandungi SPF? Sekiranya demikian, anda telah memilih produk yang bagus, kerana SPF dapat melindungi bibir anda dari sinar matahari. Jika tidak, bibir anda mungkin kehilangan warna merah dan usia kerana sinaran UV.

8. Bersihkan bibir secara rutin

Agar bibir tidak hitam, jangan lupa untuk sentiasa bersih solekan sebelum tidur. Bukan sahaja tidak baik untuk kulit wajah, timbunan kosmetik juga boleh mengganggu kesihatan bibir. Membersihkan bibir dapat mengekalkan bibir yang sihat dan mengekalkan warna merah semula jadi.

Sekiranya kaedah semula jadi tidak memberikan hasil yang memuaskan, anda boleh mencuba beberapa rawatan perubatan sebagai pilihan untuk memerah bibir.

Cara memerah bibir hitam dengan rawatan perubatan

Rawatan ini biasanya dilakukan berdasarkan keadaan yang menyebabkan perubahan warna bibir. Sekiranya penyebab bibir hitam diketahui, anda boleh melakukan salah satu rawatan perubatan, seperti:

1. Mencerahkan bibir hitam dengan laser

Laser bibir boleh menjadi cara untuk meringankan bibir hitam. Rawatan ini dilakukan dengan kaedah laser yang membentuk semula pigmen. Memecahkan pigmen yang menjadikan bibir kelihatan gelap dan kemudian akan membantu mengembalikan bibir ke warna asalnya, yang biasanya menjadikannya kelihatan merah.

2. Mencerahkan bibir hitam dengan Cahaya Nadi Intensif (IPL)

Sama dengan laser, tetapi IPL lebih tersebar. Ini membolehkan proses menembusi lapisan kedua kulit tanpa merosakkan lapisan atas. Ini mengurangkan kesan kerosakan kulit selepas rawatan. Walau bagaimanapun, rawatan ini lebih biasa digunakan untuk keadaan lain seperti merawat jerawat atau eksim yang meradang.

3. Mencerahkan bibir hitam dengan salap

Ahli dermatologi anda mungkin memberi anda ubat topikal untuk membantu menghilangkan bibir gelap dan mengembalikan warna bibir semula jadi anda. Andaikan balsem bibir terutamanya untuk bibir hitam.

Sebagai tambahan kepada ketiga-tiga rawatan di atas, terdapat beberapa rawatan lain yang digunakan sebagai kaedah untuk memerah bibir.

Walau bagaimanapun, ia biasanya digunakan untuk keadaan yang lebih serius, seperti bintik bibir akibat barah, gangguan tertentu seperti hemochromatosis dan sindrom tertentu seperti Laugier-Hunziker.

Rawatan yang boleh dijalankan termasuk:

  • Cryotherapy. Sering disebut sebagai terapi sejuk, kerana dilakukan dengan mendedahkan anggota badan pada suhu yang sangat sejuk selama beberapa minit.
  • Terapi fotodinamik. Terapi ini menggabungkan bahan kimia dan gelombang cahaya. Umumnya digunakan pada pesakit barah.
  • Operasi. Pilihan pembedahan hanya akan disarankan dalam kes tertentu.

Demikian penjelasan mengenai cara memerah bibir secara semula jadi atau dengan rawatan perubatan. Perlu diingat, menghilangkan bibir hitam bukanlah proses segera yang pantas dilakukan. Untuk itu, sentiasa menjaga keadaan bibir setiap masa. Semoga berjaya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!