Kesihatan

Mengenal Fingering semasa Foreplay Sex: Inilah Risiko dan Petua Selamat untuk Melakukannya

Anda dan pasangan anda boleh melakukan hubungan seks dengan pelbagai cara. Kadang kala, seks hanya melibatkan geseran kulit ke kulit. Walau bagaimanapun, tidak jarang juga mereka yang mempunyai hubungan kelamin dengan alat kelamin atau orang yang mempunyai alat kelamin.

Pada masa lain, banyak juga menggunakan jari atau tangan mereka untuk merangsang pasangan mereka yang juga dikenali sebagai penjarian. Baiklah, untuk mengetahui penjarian lagi, ayuh, lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Selaput Buatan, Mari Ketahui Definisi dan Kesan Sampingan Lebih Jelas!

Adakah terdapat risiko akibat melakukan penjarian?

Penjarian atau penjarian bermaksud merangsang alat kelamin dengan menggunakan jari. Klitoris adalah kawasan yang paling sensitif kerana mempunyai banyak ujung saraf, iaitu dua hingga tiga kali lebih banyak daripada zakar.

Dilaporkan dari Very Well Health, penggunaan jari juga dikenal sebagai penembusan vagina digital, penembusan manual, belaian berat, dan sebilangan istilah lain.

Ini boleh menjadi aktiviti seksual yang menggembirakan dan merupakan sebahagian daripada foreplay semasa hubungan seks. Ramai orang berpendapat bahawa penjarian dan belaian adalah seks yang selamat.

Penggunaan jari sememangnya jauh lebih berisiko daripada bentuk penembusan yang lain. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan bahawa penyakit kelamin atau penyakit kelamin boleh dijangkiti oleh: penjarian.

Penularan STD dari penggunaan jari semasa hubungan seks

Terdapat sedikit penyelidikan untuk menjawab persoalan sama ada penggunaan jari adalah faktor penularan STD. Kemungkinan penularan STD melalui jari seseorang memang boleh berlaku. Walau bagaimanapun, risikonya harus lebih rendah daripada aktiviti lain seperti seks oral.

Dalam kes ini penjarian tentu tidak bebas dari risiko ini. Adalah sukar untuk membuat kajian mengenai risiko menggunakan jari kerana sangat sedikit menggunakan jari sebagai kaedah seks. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian mengenai risiko menularkan STD di tangan dan di bawah kuku.

Data terbaik mengenai sama ada penjarian boleh menyebabkan STD mungkin disebabkan oleh papillomavirus manusia atau HPV. Beberapa kajian mendapati bahawa di bawah kuku orang dengan jangkitan HPV dapat menyebabkan pasangan mereka juga mendapat penyakit ini.

Risiko penjarian dan HPV telah dilihat secara langsung dan terbukti melalui beberapa kajian. Oleh itu, terlalu awal untuk menganggap bahawa penggunaan jari benar-benar selamat.

Petua untuk selamat dilakukan penjarian

Sekiranya anda berhasrat untuk mengamalkan faraj penjarian, maka mesti mengetahui petua selamat dalam melakukannya. Dengan mengetahui petua, anda dapat mengurangkan risiko penularan dan inokulasi STD atau pemindahan bakteria dari satu medium ke medium yang lain.

Walaupun penjarian termasuk aktiviti seksual yang selamat, tetapi penting untuk diingat bahawa penyakit kelamin dan jangkitan lain mungkin menular melalui penggunaan jari. Beberapa petua selamat yang boleh anda gunakan jika anda mahu melakukannya penjarian, dalam bentuk:

Basuh tangan anda sebelum ini penjarian

Dari bakteria hingga virus, ada banyak yang boleh melekat pada tangan yang kotor. Sekiranya digunakan secara langsung untuk melancap, ia boleh menyebabkan jangkitan teruk di kawasan kemaluan.

Untuk itu, anda mesti selalu mencuci tangan sebelum dan selepas melakukannya penjarian. Risiko menular STD dan jangkitan lain akan berkurang jika anda mencuci tangan dengan bersih sebelum melakukan hubungan seks.

Pastikan kuku anda bersih dan kemas

Selain mencuci tangan, semasa anda mahu lakukan penjarian Pastikan juga jika kuku bersih dan tidak panjang. Kuku panjang dapat menyimpan kotoran dan memudahkan pemindahan bakteria ke organ genital.

Kuku yang panjang juga boleh menyebabkan lepuh kecil pada tisu halus organ kelamin.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Journal of the International AIDS Society, lecet fizikal boleh mencetuskan keradangan di dalam badan dan membuat anda lebih rentan terhadap penyakit kelamin atau penyakit kelamin, seperti AIDS.

Perhatikan pelincir yang digunakan

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2012 menunjukkan bahawa penggunaan pelincir berganda dapat merosakkan lapisan sel vagina dan juga rektum, menjadikan banyak orang lebih rentan terhadap jangkitan kelamin.

Di samping itu, banyak wanita mengalami reaksi alahan terhadap pelincir tertentu kerana bahagian intimnya cukup sensitif. Oleh itu, anda mesti berhati-hati ketika memilih pelincir yang sesuai sebelum melakukan hubungan seksual, termasuk melakukan aktiviti penjarian.

Baca juga: Sperma bertahan di luar badan, bolehkah anda hamil?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!