Kesihatan

Berhati-hati, Elakkan Tabiat Kebiasaan Ini Yang Memudaratkan Miss V!

Miss V adalah salah satu bahagian wanita yang paling sensitif yang mesti dijaga kebersihannya. Walau bagaimanapun, beberapa perkara ini sering dilakukan secara tidak sedar sehingga boleh membawa maut.

Tabiat yang membahayakan miss V

Elakkan wap faraj

Melancarkan penjelasan dari halaman garis kesihatan, Vaginal steam adalah ubat semula jadi kuno yang rawatannya dilakukan dengan stim herba. Rawatan ini dikatakan dapat membersihkan vagina dan rahim, mengatur haid, dan melegakan kekejangan haid dan kembung.

Tetapi sehingga kini tidak ada penyelidikan saintifik yang membuktikan sama ada wap vagina selamat. Suhu faraj yang terlalu panas boleh menjadi persekitaran bagi bakteria yang menyebabkan jangkitan yis dan jangkitan faraj berkembang.

Memasukkan benda asing ke dalam miss V

Anda harus tahu bahawa memasukkan benda asing ke dalam vagina tentu saja berpotensi menyebabkan jangkitan. Gejala jangkitan badan asing yang paling biasa adalah perubahan keputihan dan bau yang tidak menyenangkan.

Memakai pakaian yang terlalu ketat

Semasa menggunakan pakaian, anda harus mencari ukuran yang sesuai dengan bentuk badan anda, terutamanya jika anda memakai seluar dalam yang terlalu ketat, ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang buruk pada miss V.

Gunakan seluar dalam yang sesuai dengan ukuran badan anda dan jangan terlalu ketat. Seluar dalam yang terlalu ketat boleh menyebabkan geseran, kerengsaan, panas, dan kelembapan boleh tumbuh di kawasan faraj.

Bakteria akan cepat membiak di persekitaran seperti itu dan menyebabkan jangkitan.

Elakkan douching rindu V

Douching adalah salah satu cara yang dilakukan wanita untuk mencuci atau membersihkan vagina menggunakan cecair khas seperti sabun pembersih khas atau ramuan cair air dan cuka.

Tetapi menurut halaman NHS, menggunakan douche boleh mengganggu bakteria vagina normal, jadi kaedah ini tidak digalakkan untuk digunakan. Tidak ada bukti bahawa douching melindungi vagina dari jangkitan, dan bahkan dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit.

Menghilangkan miss V dari belakang ke depan

Apabila anda mengelap dari dubur ke faraj, ia dapat menyebarkan bakteria berbahaya. Melancarkan penjelasan dari halaman Wanita Bekerja, mengelap dari belakang ke depan dapat meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing dan vaginosis bakteria pada wanita.

Sekiranya anda tidak dapat mengelap dari depan ke belakang, cubalah mengelap bahagian tersebut secara berasingan dengan kertas tandas yang berbeza.

Memakai pembalut terlalu lama

Menggunakan pembalut terlalu lama atau lebih dari lapan jam adalah faktor risiko utama untuk menyebabkan sindrom kejutan toksik pada vagina.

mengikut wanita yang bekerja, Sindrom kejutan toksik adalah penyakit mematikan yang disebabkan oleh toksin yang boleh menyebabkan demam, kejutan, dan masalah di beberapa organ badan. Menukar pad secara berkala adalah alternatif yang lebih sihat.

Cara membersihkan miss V dengan tidak betul

Pusat Kesihatan Wanita Muda mengesyorkan membersihkan kawasan vulva dan labia di luar kawasan itu. Jangan sekali-kali menggosok bahagian dalam faraj dengan sabun.

Asap

Merokok boleh mempengaruhi lebih daripada sekadar paru-paru. Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Laporan Ilmiah Edisi Disember 2018 dipetik dari Wanita Bekerja mengatakan merokok boleh menyebabkan vaginosis bakteria dan bau faraj.

Baca juga: Harus Tahu, Ubat Cendawan Faraj Ini Yang Boleh Dibeli di Farmasi

Apakah jenis keadaan miss V yang boleh membuatkan anda berjumpa doktor?

Melancarkan penjelasan dari halaman Garis Kesihatan, segera buat pemeriksaan kepada doktor sekiranya anda mengalami beberapa perkara di miss V:

  • Sakit ketika membuang air kecil, melakukan hubungan seks, atau melancap.
  • Bau yang menyakitkan dan tidak menyenangkan yang keluar dari faraj.
  • Lepuh, luka, atau ketuat di sekitar alat kelamin.
  • Najis berwarna hijau, kuning, atau kelabu.
  • Cecair tebal yang kelihatan seperti keju.
  • Gatal faraj sentiasa.
  • Pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan.

Adalah idea yang baik untuk berjumpa doktor kesihatan faraj jika anda mempunyai pertanyaan dan kebimbangan lain!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baikdi sini!