Kesihatan

Peminat Lalapan Harus Tahu, Inilah Khasiat Daun Kenikir Untuk Kesihatan

Terdapat pelbagai khasiat daun kenikir untuk kesihatan. Tidak menghairankan bahawa daun yang dijadikan bahan untuk sayur-sayuran segar juga dijadikan ubat tradisional di beberapa negara di Asia Tenggara.

Manfaat yang diberikan oleh daun kenikir tidak lain adalah kandungannya. Apa awak?

Khasiat daun kenikir untuk kesihatan

Sebuah penerbitan dalam Journal of Nutrition College, University of Diponegoro mengatakan bahawa terdapat flavonoid dalam bentuk myricetin, quercetin, kaempferol, luteolin dan apigenin dalam daun ini.

Untuk lebih jelasnya, ini adalah faedah kesihatan daun kenikir yang harus anda ketahui:

Menurunkan gula dalam darah

The Journal of Nutrition menyatakan bahawa daun kenikir dapat mengurangkan kadar glukosa darah berdasarkan kajian in vitro sebelumnya. Daun ini dikatakan menghalang penyerapan glukosa dalam usus.

Penulis jurnal menggunakan kajian in vivo pada tikus wistar diabetes untuk menentukan kesan daun kenikir. Hasilnya, daun kenikir mempunyai kesan yang signifikan dalam mengurangkan kadar glukosa darah tikus.

Kandungan antioksidan yang tinggi

Kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Malaysia mendapati aktiviti antioksidan tinggi daun kenikir. Kajian mendapati kehadiran 2,500 mg antioksidan dalam 100 gram daun kenikir segar.

Antioksidan dikenal sebagai bahan penting yang diperlukan oleh tubuh untuk mencegah atau memperlambat kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas, atau molekul yang dihasilkan di dalam badan.

Memberi kesan anti-radang

Khasiat daun kenikir juga dapat digunakan sebagai sebatian anti-radang. Ini disebabkan oleh metanol dan berair dari ekstrak daun kenikir.

Keradangan itu sendiri boleh menjadi petanda baik atau buruk bagi tubuh anda. Keadaan ini adalah salah satu mekanisme pertahanan tubuh terhadap jangkitan dan kecederaan pada badan, tetapi keradangan kronik berbahaya bagi tubuh anda, anda tahu.

Sitotoksik dan melegakan simptom barah

Kajian yang dilakukan di Universiti Gadjah Mada mendapati kemampuan daun kenikir untuk membunuh sel barah. Pengkaji menyebut daun kenikir ini mempunyai sifat sitotoksik.

Badan Pengawas Makanan dan Dadah menulis bahawa ubat sitotoksik dapat digunakan untuk merawat, memanjangkan usia atau meringankan penderitaan pesakit akibat gejala barah.

Menjaga kesihatan tulang

Kajian yang dilakukan di Malaysia mendapati faedah daun kenikir untuk kesihatan tulang. Daun Kenikir dikatakan dapat mengatasi kerosakan tulang pada tikus eksperimen dalam kajian tersebut.

Kajian membandingkan kesan 1 peratus kalsium dan 500 mg / kg daun kenikir pada tikus. Hasilnya, daun kenikir mampu memberikan kesan yang lebih baik.

Para penyelidik mengatakan daun kenikir berpotensi menjadi agen penyembuhan kerosakan tulang pada wanita yang terkena penyakit ini setelah menopaus. Kerana ketika memasuki tempoh ini, estrogen hormon wanita akan menyusut sehingga tulang menjadi rosak.

Salah satu faktor yang menjadikan daun kenikir bermanfaat untuk tulang adalah kandungan antioksidannya. Kerana salah satu kesan kerja antioksidan yang mengusir radikal bebas adalah untuk memudahkan metabolisme pada tulang.

Mempunyai sifat antijamur dan mikrob

Daun Kenikir dikatakan mempunyai aktiviti antijamur dan mikrob. Terdapat empat bakteria yang pertumbuhannya dihambat oleh ekstrak daun kenikir, yaitu: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli dan Pseudomonas aeruginosa dan sebiji cendawan Candida albicans.

Dari senarai di atas, anda mesti mengetahui bakteria E. coli yang boleh menyebabkan beberapa penyakit seperti anemia dan kegagalan buah pinggang yang boleh menyebabkan kematian. Selain itu, bakteria ini boleh menyebabkan jangkitan pada pundi kencing dan jenis jangkitan lain.

Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut mengenai faedah daun kenikir masih diperlukan.

Mengekalkan tekanan darah yang stabil

Daun Kenikir dapat mengurangkan output jantung atau jumlah darah yang dipam oleh ventrikel ke dalam peredaran pulmonari dan sistemik pada satu masa.

Menurun output jantung secara tidak langsung mempengaruhi penurunan tekanan darah. Oleh itu, anda akan mengelakkan penyakit kardiovaskular.

Daun Kenikir juga mempunyai komponen diuretik yang secara tidak langsung mempengaruhi penurunan tekanan darah. Diuretik berfungsi dengan meningkatkan perkumuhan natrium dalam air kencing, mengurangkan jumlah plasma dan output jantung.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found