Kesihatan

Mengetahui Puncak Zaman Kesuburan Wanita, Inilah Tanda-Tanda

Bagi ibu yang merancang kehamilan, ada baiknya memahami tempoh subur wanita dan juga pelbagai perkara yang menyertainya.

Seperti kitaran haid, ketika wanita paling subur, faktor sokongan untuk tempoh subur wanita, dan sebagainya.

Untuk itu, mari ikuti ulasan yang berkaitan dengan selok-belok masa subur wanita berikut.

Baca juga: Gatal pada zakar boleh menjadi tanda keputihan, mari ketahui penyebabnya

Memahami kitaran haid

Kitaran haid adalah tempoh yang berlaku dari hari pertama haid seorang wanita, sehingga dia memasuki haidnya pada bulan berikutnya.

Tempoh atau panjang kitaran haid boleh berbeza bagi setiap individu. Rata-rata wanita normal mempunyai kitaran haid 28 hari. Namun, jika ada kitaran dari 21 hingga 40 hari, ia masih dianggap normal.

Haid boleh mula berlaku ketika wanita berusia 10 tahun ke atas. Namun, rata-rata tempoh wanita berlaku sekitar usia 12 tahun, menurut Toni Belfield, pakar kesihatan seksual, seperti yang dilaporkan oleh NHS.

Sementara itu, wanita juga akan mula mengalami menopaus ketika berusia 50-an. Antara usia 12 dan 52 tahun, seorang wanita akan mempunyai sekurang-kurangnya 480 kitaran haid.

Apa yang berlaku semasa kitaran haid

Anatomi organ pembiakan wanita. Sumber Foto: //www.verywellhealth.com/

Sebelum memahami kitaran haid, kita juga perlu mengetahui apakah organ pembiakan dalam tubuh wanita.

Berikut adalah organ pembiakan wanita yang berperanan dalam kehamilan seseorang:

 • Ovari, adalah tempat di mana telur disimpan, dikembangkan, dan dibebaskan. Setiap wanita dilahirkan dengan 2 ovari, di kiri dan kanan.
 • Womb, adalah tempat di mana telur yang disenyawakan berada dan akan berkembang menjadi bayi.
 • tiub fallopio, adalah dua tiub nipis yang menghubungkan ovari ke rahim. Melalui saluran ini sel telur akan bergerak.
 • Serviks adalah pintu masuk ke rahim dari vagina.
 • Faraj.

Tahap kitaran haid

Setelah memahami organ apa yang terlibat, mari kita fahami beberapa peringkat yang berlaku dalam kitaran haid.

 • Pertama, kita perlu tahu bahawa kitaran haid dikawal oleh hormon di dalam badan. Apabila hormon estrogen meningkat, ovari akan berkembang dan melepaskan telur. Proses pembebasan telur ini dikenali sebagai ovulasi. Pada peringkat ini, lapisan dinding rahim akan mula menebal.
 • Pada separuh kedua kitaran haid, hormon progesteron membantu rahim untuk bersiap sedia untuk implantasi embrio yang sedang berkembang.
 • Selepas ovulasi, telur akan bergerak dari ovari ke tiub fallopio. Kemudian bertahan sehingga 24 jam menunggu sel sperma datang dan menyuburkannya.
 • Sekiranya telur berjaya disenyawakan, maka telur akan bergerak ke rahim dan berkembang menjadi embrio dan ini bermakna anda hamil.
 • Sekiranya persenyawaan tidak berlaku, telur akan bergerak ke rahim, rosak, dan siap dikeluarkan dari badan. Pada tahap ini, kadar hormon estrogen dan progesteron menurun, lapisan rahim merosot, dan menyebabkan haid.
 • Masa yang diperlukan dari pembebasan telur hingga permulaan haid biasanya berlaku antara 10 hingga 16 hari.

Hari pertama haid adalah hari pertama kitaran haid. Menstruasi biasanya berlaku antara 2 hingga 7 hari.

Dalam tempoh ini, seorang wanita boleh kehilangan 3 hingga 5 sudu darah. Mungkin ada lebih banyak lagi.

Apa yang berlaku semasa ovulasi?

Seperti disebutkan sebelumnya, ovulasi adalah proses di mana telur dilepaskan dari ovari. Sepatutnya, setiap wanita dilahirkan dengan kemampuan menghasilkan telur.

Apabila seseorang mula haid, tubuhnya akan mula menghasilkan 1 telur dan melepaskannya semasa kitaran haid. Selepas ovulasi, telur dapat hidup hingga 24 jam.

Kehamilan boleh berlaku sekiranya telur berjaya disenyawakan oleh sperma. Oleh itu, sperma dapat bertahan hingga 7 hari di saluran tuba.

Kadang-kadang lebih daripada 1 telur dilepaskan semasa ovulasi. Sekiranya lebih daripada 1 telur berjaya disenyawakan, akan berlaku kehamilan berganda seperti kembar.

Seorang wanita tidak boleh hamil sekiranya ovulasi tidak berlaku. Beberapa kaedah kontraseptif hormon, seperti pil, dapat menghentikan ovulasi.

Bilakah puncak masa subur wanita?

Puncak masa subur wanita berlaku antara hari pertama dan kedua ketika telur mula dilepaskan dari ovari, alias tempoh ovulasi. Walau bagaimanapun, agak sukar untuk menentukan dengan tepat kapan ovulasi berlaku pada wanita.

Pada sesetengah wanita, ovulasi berlaku pada hari 10 hingga 16 sebelum memasuki kitaran haid berikutnya. Walau bagaimanapun, ia lebih sesuai untuk wanita yang mempunyai kitaran haid yang normal.

Ia berbeza bagi wanita yang kitarannya lebih pendek atau lebih lama. Anda boleh hamil sekiranya melakukan hubungan seks dalam seminggu sebelum ovulasi. Kerana sperma dapat bertahan dalam tubuh wanita hingga 7 hari.

Mengira tempoh subur wanita

Hitung tempoh subur. Sumber Foto: //www.whattoexpect.com/

Dilaporkan dari Berita Perubatan Hari IniMenurut American College of Obstetricians and Gynecologists, ovulasi berlaku kira-kira 14 hari sebelum seorang wanita memasuki kitaran haid berikutnya.

Sebilangan besar wanita mengalami ovulasi antara 11 hingga 21 hari kitaran haid mereka. Walau bagaimanapun, ovulasi tidak selalu berlaku pada hari yang sama pada setiap bulan.

Pada masa ini, kemungkinan anda hamil sangat tinggi. Berdasarkan kajian dari jurnal Pembiakan Manusia yang melihat data 5,830 wanita hamil, kemungkinan seseorang hamil sangat tinggi pada 7 hari selepas kitaran haid bulan sebelumnya (LMP).

Dalam kajian ini, data berikut mengenai masa subur wanita diperhatikan:

 • 2 peratus pada hari ke-4 kitaran mereka
 • 58 peratus pada hari ke-12 kitaran mereka
 • 5 peratus pada hari ke-21 kitaran mereka

Untuk membantu ibu mengetahui tempoh subur wanita, berikut adalah beberapa petunjuk dalam jadual berikut yang mungkin dapat membantu:

Sumber Foto: //www.medicalnewstoday.com/

Kalendar kesuburan

Sebelum menggunakan kaedah kalendar untuk mengira tempoh subur. Anda perlu mencatat tempoh kitaran haid anda sekurang-kurangnya 6 tempoh.

Selain menggunakan kalendar fizikal, anda juga dapat melakukan ini dengan aplikasi pengesanan kesuburan yang banyak terdapat di Internet pasar telefon pintar. Cara mengira lebih kurang seperti ini:

 1. Panjang kitaran haid adalah bilangan hari antara hari pertama haid dalam satu tempoh, dan hari pertama dari tempoh berikutnya. Ini boleh berbeza antara 23 hingga 35 hari, dan rata-rata 28 hari.
 2. Sekiranya anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, mengira tarikh ovulasi anda mungkin lebih sukar, tetapi para pakar mengesyorkan melihat tarikh haid terpendek untuk memastikan anda tidak melewatkan tarikh ovulasi anda.

Tempoh dan usia subur wanita

Masa ovulasi dan subur seorang wanita boleh berubah dari satu kitaran ke kitaran berikutnya. Di samping itu, tahap kesuburan juga boleh berubah seiring bertambahnya usia.

Penurunan kadar kesuburan wanita secara amnya mulai berlaku pada usia 35 tahun. Pengeluaran dan kualiti telur akan menurun dan ovulasi juga akan menjadi lebih tidak teratur.

Selain usia, keadaan perubatan seperti endometriosis atau sindrom ovarium polikistik juga boleh menjadi faktor yang menjadikan proses persenyawaan lebih sukar.

Tanda-tanda ovulasi pada masa subur wanita

Nah, setakat ini kita sudah mengetahui bahawa puncak tempoh subur seorang wanita adalah semasa proses ovulasi. Itulah ketika ovari mula menghasilkan dan melepaskan telur.

Mengetahui tanda-tanda ovulasi dapat membantu anda dan pasangan dalam merancang kehamilan. Berikut adalah beberapa tanda permulaan ovulasi:

 • Kekejangan ringan di bahagian bawah perut
 • Pelepasan lebih basah, lebih jelas, dan lebih lancar seperti putih telur
 • Terdapat peningkatan suhu badan basal
 • Terdapat dorongan seks yang lebih tinggi.

Untuk membantu ibu mengenali masa subur, anda juga boleh membantu dengan petua berikut:

1. Pemantauan Suhu Badan Basal (BBT)

Perubahan suhu badan basal adalah salah satu tanda bahawa tubuh mula berovulasi. Suhu badan basal adalah suhu badan anda pada waktu pagi.

Semasa anda memulakan kitaran ovulasi, BBT anda biasanya akan naik sedikit dan akan terus meningkat semasa ovulasi. Rakam BBT anda dengan kerap setiap pagi.

Tetapi untuk mendapatkan hasil yang tepat, anda boleh melakukan petua berikut:

 • Gunakan termometer khas. Termometer biasa kadang-kadang kurang tepat dalam memantau BBT, jadi pertimbangkan untuk membeli termometer khusus untuk memantau suhu badan basal.
 • Pemeriksaan berkala. Periksa suhu badan basal anda setiap pagi pada waktu yang sama. Jangan lupa melakukannya sebelum anda bangun dari tidur. Kerana pergi ke tandas atau dapur boleh mengubah suhu badan anda.

2. Perhatikan tanda-tanda keputihan

Selain BBT, lendir serviks atau lendir keputihan di serviks juga boleh menjadi tanda ovulasi. Keputihan dan haid dikawal oleh hormon yang sama.

Tempoh sebelum dan semasa proses ovulasi, anda akan mengalami perubahan keputihan. Semasa ovari bersiap untuk melepaskan telur, keputihan akan meningkat.

Sebelum tempoh ovulasi, keputihan akan terasa melekit, dan berwarna keruh atau keputihan. Nah, tepat sebelum ovulasi berlaku, keputihan akan terasa lebih licin dan kelihatan seperti putih telur. Tahap ini boleh berlangsung 3 hingga 4 hari.

Sekiranya anda menghadapi masalah memantau BBT dan keputihan, anda juga boleh menggunakan alat khas yang dapat memantau kesuburan. Peranti ini mengukur tahap hormon tertentu dalam air kencing untuk mengenal pasti puncak masa subur.

Memaksimumkan tempoh subur wanita

Setelah mengetahui kapan waktu subur seorang wanita memuncak, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan peluang anda hamil.

Seperti melakukan hubungan seks 2 hingga 3 hari sebelum dan semasa proses ovulasi. Kerana dalam tempoh ini kemungkinan kehamilan meningkat antara 20-30 persen.

Berikut adalah beberapa perkara yang dapat meningkatkan peluang kehamilan dan kehamilan:

 • Hubungan seksual yang kerap. Melakukan hubungan seks setiap 2 atau 3 hari semasa kitaran haid anda dapat meningkatkan peluang anda hamil.
 • Elakkan merokok. Tahukah anda bahawa penggunaan produk tembakau dapat mengurangkan kesuburan dan boleh memberi kesan kepada kesihatan dan perkembangan janin. Jadi selalu elakkan merokok.
 • Hadkan pengambilan alkohol. Selain rokok, ibu dan suami juga disarankan untuk membatasi pengambilan alkohol. Kerana alkohol dapat mengurangkan kesuburan lelaki dan wanita. Selain itu, alkohol juga boleh membahayakan janin.
 • Kekalkan berat badan normal. Orang yang berlebihan berat badan, atau kurang berat badan, cenderung mengalami kitaran ovulasi yang tidak teratur.

Baca Juga: Sakit Kepala Yang Tidak Tanggung, Inilah 10 Cara Untuk Meringankannya

Bilakah pergi ke doktor?

Orang yang memantau masa subur wanita biasanya mempunyai tujuan untuk hamil. Sepatutnya, semasa program kehamilan ini, ada baiknya berunding dengan bidan atau pakar obstetrik.

Dengan berunding dengan doktor, anda dan pasangan anda dapat mengetahui apa halangannya, dan memberikan nasihat terbaik untuk meningkatkan peluang kehamilan yang sihat. Seperti penggunaan asid folik dan juga pengambilan makanan tambahan lain.

Siapa yang mesti berjumpa doktor?

 • Sebilangan besar pasangan yang sering melakukan hubungan seks tanpa perlindungan akan hamil dalam masa 12 bulan. Namun, jika anda berumur di bawah 35 tahun, dan belum hamil setelah setahun mencuba, anda mesti berjumpa doktor dengan segera.
 • Di samping itu, jika anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, anda juga harus berjumpa doktor lebih awal. Ini dilakukan untuk mengetahui keadaan perubatan yang dapat menghalang proses ovulasi dan juga kehamilan.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!