Kesihatan

Buang air besar dengan segera setelah makan, adakah ini normal?

Setelah makan segera buang air besar (BAB) adalah keadaan yang sering diadukan oleh sebilangan orang. Ini boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, mulai dari tindak balas badan hingga keadaan tertentu.

Jadi adakah ini normal? Oleh itu, agar anda dapat memahami keadaan ini dengan lebih baik, mari lihat penjelasan penuh di bawah!

Baca juga: Adakah anda sering minum kopi semasa perut kosong? Berhati-hatilah dengan 5 Kesan Berikut!

Setelah makan segera membuang air besar, apa yang menyebabkannya?

Tubuh memerlukan masa untuk menyerap nutrien dalam makanan. Tempoh pencernaan pada setiap individu juga berbeza-beza. Ini boleh dipengaruhi oleh usia, jantina, dan keadaan kesihatan.

Secara amnya, diperlukan sekitar 1-2 hari agar makanan dicerna sepenuhnya di saluran pencernaan, yang akhirnya dikeluarkan dalam bentuk tinja. Salah satu penyebab utama selepas makan buang air besar adalah refleks gastrokolik.

Refleks gastrokolik adalah refleks badan terhadap makanan yang memasuki perut. Harus diingat bahawa intensiti refleks gastrokolik dapat berbeza antara individu.

Adakah normal untuk buang air besar selepas makan?

Dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini, tindak balas refleks gastroklik atau gastroklik adalah perkara biasa. Apabila makanan dicerna dan masuk ke dalam perut, tubuh akan mengeluarkan hormon tertentu yang menyebabkan usus besar menguncup.

Apabila ini berlaku, pengecutan pada usus besar memindahkan makanan yang dicerna sebelumnya dari usus besar. Pada akhirnya, ini menyebabkan keinginan membuang air besar.

Kesan refleks gastrokolik boleh menjadi ringan hingga teruk. Bagi sesetengah orang, refleks gastrokolik mungkin tidak menimbulkan gejala sama sekali. Walau bagaimanapun, beberapa orang lain mungkin merasakan dorongan untuk membuang air besar.

Walaupun ini adalah perkara biasa, jika kekerapan refleks gastrokolik berlaku lebih kerap, anda mengalami cirit-birit yang berlangsung lebih dari 2 hari, atau jika anda mempunyai gejala lain, anda harus segera menghubungi doktor anda.

Faktor lain yang boleh menyebabkan refleks gastrokolik berlaku lebih kerap

Refleks gastrokolik yang berlaku terlalu kerap juga boleh disebabkan oleh beberapa keadaan. Sebenarnya, penyelidikan menunjukkan bahawa beberapa gangguan pencernaan, seperti sindrom iritasi usus (IBS), dapat mempercepat pergerakan makanan melalui usus setelah makan.

Lancarkan Garis Kesihatan, seperti beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan kekerapan refleks gastrokolik berlaku lebih kerap, termasuk:

 • Risau
 • Penyakit seliak
 • Penyakit Crohn
 • Makanan berminyak
 • Alergi makanan atau intoleransi makanan
 • Gastrik
 • Penyakit radang usus

Sebilangan keadaan ini dapat meningkatkan intensitas refleks gastrokolik, yang boleh menyebabkan selepas makan buang air besar. Sebaliknya, jika keadaan tertentu membuat refleks gastrokolik bertambah buruk, ia boleh menyebabkan gejala lain, seperti:

 • Sakit perut
 • Perut terasa kembung yang boleh mereda setelah melalui angin atau buang air besar
 • Peningkatan keinginan untuk membuang air kecil
 • Cirit-birit atau sembelit
 • Terdapat lendir di dalam najis

Adakah sebab lain selepas makan usus?

Selain refleks gastrokolik, ternyata terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan anda mengalami keadaan ini. Sebahagian daripadanya adalah inkontinensia tinja dan cirit-birit.

Oleh itu, agar anda dapat memahami dua syarat dengan lebih baik, berikut adalah penjelasan masing-masing:

1. Inkontinensia najis

Inkontinensia tinja adalah keadaan yang boleh menyebabkan penderita tidak dapat mengawal pergerakan usus mereka, yang merupakan faktor lain yang dapat menyumbang sebagai penyebab selepas makan buang air besar.

Terdapat perbezaan mendasar antara inkontinensia tinja dan refleks gastrokolik, iaitu inkontinensia tinja tidak hanya terjadi setelah makan, tetapi dapat terjadi kapan saja.

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan keadaan ini, termasuk:

 • Cirit-birit
 • Kerosakan saraf dan / atau rektum
 • Prolaps rektum, keadaan yang berlaku ketika rektum turun ke dubur

2. Cirit-birit

Sebab lain selepas makan buang air besar langsung adalah cirit-birit. Cirit-birit adalah keadaan yang biasanya hanya berlangsung selama satu hingga dua hari. Walau bagaimanapun, jika cirit-birit berlangsung lebih lama, ia dapat memberi isyarat keadaan yang mendasari.

Cirit-birit itu sendiri boleh menyebabkan keinginan membuang air besar dengan segera, sama ada seseorang telah makan makanan atau tidak.

Petikan dari PencegahanBeberapa gejala cirit-birit termasuk:

 • Najis cecair
 • Sakit perut
 • Perut terasa kembung
 • Mual
 • Desakan mendesak untuk membuang air besar

Baca juga: Adakah Anda Mengalami Cirit-birit? Ini adalah 3 Buah Sihat untuk Anda Makan!

Bagaimana ia dicegah?

Seperti yang telah dijelaskan bahawa refleks gastrokolik adalah reaksi normal badan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk mengurangkan kekerapan keinginan buang air besar selepas makan. Berikut adalah beberapa cara:

1. Ubah diet anda

Anda perlu tahu bahawa terdapat beberapa makanan yang boleh mencetuskan refleks gastrokolik, seperti:

 • Makanan berlemak atau berminyak
 • Produk tenusu
 • Makanan tinggi serat

Mengurangkan pengambilan makanan yang disebutkan di atas, dapat membantu mengurangkan gejala yang disebabkan oleh refleks gastrokolik.

2. Menguruskan tekanan

Tekanan adalah satu lagi pencetus refleks gastrokolik. Pada sesetengah orang, tekanan dapat meningkatkan intensitas refleks gastrokolik.

Untuk mengurangkan intensiti refleks gastrokolik, mengurangkan tekanan dengan bersenam atau bermeditasi dapat membantu.

Nah, itulah beberapa maklumat tentang setelah makan segera buang air besar. Sekiranya keadaan ini berlangsung lebih lama atau disertai dengan gejala lain yang tidak hilang, anda harus segera menghubungi doktor.

Ada soalan lain mengenai kesihatan? Sila berbual dengan kami melalui Aplikasi Doktor Baik. Rakan doktor kami sedia membantu anda dengan akses perkhidmatan 24/7. Jangan teragak-agak untuk berunding, ya!