Kesihatan

Cara Memusnahkan Batu Ginjal: Pembedahan dan Langkah-Langkah Perubatan Lain

Sakit ketika membuang air kecil, kencing mendung dan sakit di bahagian bawah perut, boleh menjadi tanda batu ginjal atau batu ginjal calculi buah pinggang. Sekiranya anda mengalaminya dan keadaannya cukup parah, maka diperlukan tindakan atau cara untuk menghancurkan batu ginjal secara perubatan dan mesti dilakukan oleh doktor.

Namun, sebelum menjalankan prosedur pemusnahan batu ginjal, pesakit biasanya akan diminta melakukan beberapa ujian seperti ujian darah, ujian air kencing, imbasan CT dan juga analisis batu ginjal.

Sekiranya diperlukan, anda mungkin disyorkan salah satu prosedur lain. Ada apa-apa?

Cara untuk memusnahkan batu ginjal

Pilihan prosedur bergantung pada keadaan pesakit dan juga cadangan doktor. Namun, ketiga-tiganya biasa digunakan untuk merawat masalah batu karang.

1. Lithotripsy gelombang kejutan ekstrakorporeal (ESWL)

ESWL adalah prosedur bukan pembedahan, yang menggunakan gelombang untuk membuat gelombang kejutan. Gelombang dilepaskan dari luar badan dan boleh memecahkan batu ginjal menjadi kepingan yang lebih kecil. Nanti serpihan batu akan keluar bersama air kencing.

Prosedur ini berlangsung sekitar 45-60 minit dan boleh menyakitkan bagi pesakit. Oleh itu, secara amnya pesakit akan diberi ubat bius ringan untuk menjaga keselesaan pesakit.

Prosedur ini boleh menyebabkan darah dalam air kencing. Di samping itu, ia akan mempengaruhi organ lain di sekitar buah pinggang dan menyebabkan kesan seperti lebam di bahagian belakang atau perut.

Akhirnya, setelah melakukan prosedur untuk menghancurkan batu ginjal, pesakit akan merasa tidak selesa semasa proses mengeluarkan serpihan batu ginjal bersama dengan air kencing.

2. Nefrolitotomi perkutan

Nefrolitotomi perkutan atau nefrolitotomi perkutaneus adalah proses pembedahan dengan membuat sayatan kecil di bahagian belakang. Doktor akan memasukkan alat khas melalui sayatan dan menghancurkan batu menjadi kepingan yang lebih kecil, kemudian mengeluarkannya. Semasa operasi pesakit akan ditenangkan dan tidur.

Pembedahan ini akan disarankan oleh doktor sekiranya ESWL sebelumnya telah dilakukan, tetapi tidak berjaya memusnahkan batu ginjal. Atau apabila batu ginjal berukuran lebih dari 2 cm.

Pesakit yang menjalani proses ini perlu pulih di hospital selama satu atau dua hari. Semasa tempoh pemulihan, doktor akan meminta pesakit berlatih menolak atau menarik selama 2-4 minggu.

3. Ureteroskopi

Prosedur ini menggunakan instrumen yang disebut ureteroskop, yang merupakan tiub nipis yang dilengkapi dengan kamera. Sama seperti nefrolitotomi perkutan, dalam prosedur ini, pesakit juga akan dibius dan tertidur semasa prosesnya.

Kemudian doktor akan memasukkan alat melalui saluran kencing ke ureter. Memerlukan sekitar 30 minit untuk menyelesaikan prosesnya. Kemudian prosedur dilanjutkan dengan menghancurkan batu ginjal.

Sekiranya batu itu cukup besar, doktor terlebih dahulu akan menghancurkan batu ginjal menjadi kepingan yang lebih kecil dengan menggunakan sinar laser, kemudian membuangnya. Proses ini memakan masa lebih kurang 90 minit.

Pesakit akan sedar sekitar satu hingga empat jam setelah anestetik hilang. Setelah sedar, pesakit akan diminta minum air secukupnya.

Pilihan lain untuk mengatasi masalah batu karang

Sebagai tambahan kepada tiga pilihan di atas, dalam kes batu ginjal yang agak parah, doktor boleh mengesyorkan pilihan pembedahan terbuka untuk membuang batu ginjal. Apakah pembedahan terbuka?

Operasi terbuka

Prosedur ini jarang dilakukan, tetapi doktor mungkin mengesyorkan pilihan ini jika pesakit mempunyai keadaan tertentu, seperti:

  • Kehadiran batu ginjal yang tersekat di ureter pesakit dan tidak dapat dihancurkan menggunakan laser atau beberapa pilihan lain
  • Batu menyekat aliran air kencing pesakit
  • Pesakit mengalami jangkitan atau pendarahan

Doktor akan melakukan operasi dengan membuat sayatan yang terus menuju ke buah pinggang atau di mana batu ginjal berada. Proses diteruskan dengan mengangkatnya dari badan. Selepas itu, doktor akan meletakkan stent atau alat berbentuk tiub untuk membantu aliran air kencing.

Sekiranya doktor memutuskan untuk melakukan prosedur ini, pesakit mungkin tinggal selama beberapa hari di hospital. Untuk pemulihan sepenuhnya, diperlukan purata 4-6 minggu selepas pembedahan.

Itulah beberapa cara untuk menghancurkan batu ginjal yang biasanya dilakukan oleh doktor untuk batu karang. Jangan lupa untuk selalu berjumpa doktor terlebih dahulu, OK!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.