Kesihatan

Paprika untuk Kanak-kanak: Faedah Sihat dan Cara yang betul untuk memprosesnya

Paprika atau disebut juga lada manis atau cili belanga masih saudara dekat cili yang berasal dari Amerika Tengah dan Selatan. Paprika boleh dimasak dengan segera atau sering dibeli kering dan digiling menjadi serbuk paprika.

Kandungan khasiatnya baik untuk tubuh, bukan hanya diperlukan oleh orang dewasa. Paprika juga baik untuk kesihatan anak-anak dan menyokong perkembangan mereka.

Kenali lada dan kandungan nutriennya

Paprika mempunyai nama saintifik Capsicum annuum, yang mempunyai pelbagai warna. Terdapat kuning, oren, merah atau hijau. Paprika rendah kalori yang menjadikannya baik untuk menu makanan diet.

Selain itu, paprika mempunyai kandungan nutrisi yang baik. Dalam 100 gram lada merah mentah mengandungi:

 • Kalori: 31
 • Air: 92 peratus
 • Protein: 1 gram
 • Karbohidrat: 6 gram
 • Gula: 4.2 gram
 • Serat: 2.1 gram
 • Lemak: 0.3 gram

Paprika juga mengandungi sejumlah vitamin dan mineral seperti:

 • Vitamin C: Lada merah bersaiz sederhana, mengandungi 169 peratus daripada nilai harian yang disyorkan.
 • Vitamin B6: Pyridoxine adalah jenis vitamin B6 yang paling biasa, dan diperlukan untuk pembentukan sel darah merah.
 • Vitamin K1: kandungan ini diperlukan untuk kesihatan tulang dan pembekuan darah.
 • Potasium: Mineral ini dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung.
 • Folat: Juga dikenali sebagai vitamin B9, ini adalah salah satu vitamin terpenting untuk wanita hamil. Selain itu, folat juga membantu menyokong kesihatan otak.
 • Vitamin E: Memainkan peranan penting untuk kesihatan saraf dan otot.
 • Vitamin A: Paprika kaya dengan beta-karoten yang merupakan kandungan yang akan ditukar tubuh menjadi vitamin A. Oleh itu, ia akan membawa kebaikan vitamin A itu sendiri, seperti kesihatan mata.

Kebaikan paprika untuk kesihatan kanak-kanak

Dengan ramuan yang telah disebutkan, paprika mempunyai sejumlah manfaat kesihatan, termasuk untuk anak-anak, termasuk:

1. Menyokong tulang, gigi dan tisu badan yang sihat

Kandungan vitamin C paprika dapat menyokong tulang dan gigi yang sihat pada anak-anak. Selain itu, vitamin C juga penting untuk membentuk kolagen, saluran darah, tulang rawan dan otot.

Dengan cara itu, vitamin C akan membantu mengekalkan tisu badan, termasuk kulit. Serta membantu memperbaiki sekiranya terdapat kerosakan pada tisu penghubung dan membantu proses penyembuhan luka di dalam badan.

Dilaporkan Klinik ClevelandTubuh anak tidak dapat menghasilkan vitamin C dengan sendirinya. Oleh itu, anda perlu memastikan anak anda mendapat pengambilan vitamin C dari makanan mereka. Salah satu caranya adalah melalui buah-buahan atau sayur-sayuran yang berwarna-warni, seperti lada.

2. Membantu penyerapan nutrien

Paprika mengandungi vitamin A yang diperlukan dalam perkembangan tubuh anak. Sekiranya kanak-kanak mempunyai kekurangan vitamin A, ia boleh mempengaruhi sistem pencernaannya.

Seperti pankreas yang tidak dapat membuat enzim pencernaan dan anak tidak dapat menyerap nutrien kerana masalah dalam usus.

3. Menyokong penurunan berat badan

Berat badan berlebihan bukanlah satu-satunya masalah yang boleh dialami oleh orang dewasa. Anak-anak juga boleh mengalaminya.

Satu perkara yang boleh dilakukan untuk mengatasi ini adalah dengan memakan makanan yang sihat. mengikut Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK atau NHSSeperti orang dewasa, kanak-kanak juga perlu makan 5 atau lebih hidangan buah dan sayur setiap hari.

Ini untuk memenuhi keperluan serat, vitamin dan mineral. Paprika adalah salah satu yang boleh dimasukkan dalam senarai makanan diet. Selain kaya akan nutrien, paprika juga mengandungi capsaicin.

Dilaporkan Web MDKandungan capsaicin dalam paprika dipercayai mempunyai sifat anti-obesiti dan dapat menekan selera makan. Selain itu, ramuan lain dalam paprika, iaitu xanthophylls, juga menunjukkan kemampuan untuk mengurangkan lemak perut dan indeks jisim badan.

4. Menyokong kesihatan mata

Walaupun orang tua mungkin memerlukan lebih banyak, kerana mereka dapat mengatasi masalah penglihatan penuaan, paprika juga dapat menyokong kesihatan mata secara keseluruhan.

Paprika mengandungi karotenoid yang dapat meningkatkan kesihatan mata. Menurut penyelidikan, makan makanan yang kaya dengan karotenoid secara berkala dapat mengurangkan risiko katarak dan penyakit mata degenerasi makula.

5. Menyokong sistem ketahanan badan

Selain mengandung vitamin C yang dapat membantu melawan kerusakan kulit, paprika juga kaya dengan antioksidan.

Antioksidan ini dapat meningkatkan tindak balas sistem imun terhadap mikroba dan mempunyai kesan anti-radang.

Bagaimana memproses paprika menjadi hidangan yang sihat?

Lada mempunyai warna yang menarik, boleh berwarna merah, oren atau kuning. Dengan mencampurkannya dalam beberapa pinggan boleh menjadikan makanan kelihatan menarik, dan membuat anak-anak berminat mencubanya.

Berikut adalah beberapa cara memasak paprika yang boleh anda cuba di rumah:

 • Buat lada yang telah di potong topping pizza
 • Menambah lada merah ke telur dadar untuk sarapan
 • Lada panggang dengan sayur-sayuran lain seperti kembang kol dan bawang. Kemudian dihidangkan bersama susunan pinggan yang indah dengan hidangan lain.

Salah satu kaedah terbaik untuk memproses paprika adalah dikukus. Teknik memasak ini dapat membantu mengekalkan nutrien dalam lada. Mengukus juga menghalang penambahan minyak masak padat kalori ke sayur-sayuran.

Baiklah, tetapi jika anda ingin memproses lada dengan menumis, jangan lupa memotong atau memotongnya terlebih dahulu sehingga mereka dapat memasak dengan cepat. Ia juga mengelakkan penambahan air berlebihan yang dapat melambatkan proses memasak.

Oleh itu maklumat mengenai faedah paprika untuk kanak-kanak dan juga manfaatnya untuk kesihatan secara umum.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!