Kesihatan

Contoh Makanan Berfungsi yang Baik untuk Diet Seimbang

Contoh makanan berfungsi perlu diketahui kerana sangat berkhasiat dan dikaitkan dengan sejumlah manfaat kesihatan. Makanan yang berfungsi sendiri telah mendapat populariti dalam kalangan kesihatan dan kesejahteraan.

Makan makanan yang berfungsi dapat melindungi dari pelbagai penyakit dan mendorong perkembangan badan yang sihat. Baiklah, untuk mengetahui apakah makanan berfungsi dan contohnya, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Senarai 7 Makanan Terbaik untuk Menjaga Kesihatan Paru

Apakah makanan berfungsi?

Melaporkan dari Healthline, makanan berfungsi atau dikenali sebagai nutraseutikal adalah bahan yang menawarkan faedah kesihatan dengan nilai pemakanan yang tinggi. Sebilangan makanan ini mengandungi makanan tambahan atau bahan tambahan lain yang direka untuk meningkatkan kesihatan.

Konsep makanan berfungsi berasal dari Jepun pada tahun 1980-an ketika pemerintah mula menyetujui makanan dengan faedah terbukti untuk meningkatkan kesihatan awam. Istilah makanan berfungsi boleh merangkumi pelbagai jenis produk.

Beberapa makanan berfungsi dihasilkan di sekitar bahan-bahan tertentu, seperti makanan yang mengandung probiotik, prebiotik, atau stanol, dan sterol tumbuhan. Walaupun memberikan manfaat kesihatan, makanan berfungsi tidak boleh dijadikan alternatif.

Kategori makanan berfungsi

Harap maklum, nutraseutikal atau makanan berfungsi secara amnya dipisahkan menjadi dua kategori, iaitu: konvensional dan diubahsuaii.

Makanan konvensional adalah makanan keseluruhan semula jadi yang kaya dengan nutrien penting, seperti mineral, antioksidan, dan lemak yang menyihatkan jantung.

Sementara itu, makanan yang telah diubah suai telah diperkaya dengan bahan tambahan, seperti vitamin, mineral, probiotik, atau serat yang dapat meningkatkan manfaat kesihatan bagi makanan.

Beberapa contoh makanan berfungsi

Contoh makanan berfungsi, termasuk makanan yang diperkaya dengan vitamin, mineral, atau serat. Bahan-bahan kaya nutrien, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian sering dianggap makanan berfungsi.

Beberapa contoh makanan berfungsi merangkumi yang berikut:

Contoh makanan berfungsi biasa

Beberapa contoh makanan berfungsi konvensional yang boleh anda makan termasuk yang berikut.

 • Buah-buahan: beri, kiwi, pir, pic, epal, jeruk dan pisang
 • Sayur-sayuran: brokoli, kembang kol, kangkung, bayam, zucchini
 • Kacang tanah: kacang almond, kacang mete, pistachio, kacang macadamia, dan kacang Brazil
 • Benih: biji chia, biji rami, dan biji labu
 • Kacang: kacang hitam, kacang buncis, kacang navy, dan lentil
 • Bijirin penuh: oat, barli, soba, beras perang, dan couscous.
 • Makanan Laut: salmon, sardin, ikan bilis, ikan tenggiri, dan ikan kod
 • Makanan yang diperam: tempe, kombucha, kimchi, kefir, dan sauerkraut
 • Herba dan rempah: kunyit, kayu manis, halia, dan lada cayenne
 • Minum: kopi, teh hijau, dan teh hitam.

Contohnya makanan berfungsi yang diubah suai

Makanan berfungsi yang diubah suai dapat dimasukkan ke dalam makanan seimbang. Sebenarnya, jenis makanan ini dapat membantu mengisi jurang dalam diet untuk mencegah kekurangan pemakanan dan meningkatkan kesihatan.

Beberapa contoh makanan berfungsi yang diubah, seperti berikut:

 • Jus diperkaya
 • Produk tenusu yang diperkaya, seperti susu dan yogurt
 • Alternatif susu yang diperkaya, seperti badam, kelapa dan susu gajus
 • Biji-bijian yang diperkaya, seperti roti dan pasta
 • Bijirin dan granola yang diperkaya
 • Telur yang diperkaya.

Kebaikan makan makanan berfungsi

Pelbagai contoh makanan berfungsi dikaitkan dengan manfaat kesihatan yang berpotensi. Manfaat yang dapat diperoleh dari memakan makanan berfungsi ini adalah seperti berikut:

Mencegah kekurangan pemakanan

Mengisi diet anda dengan nutraseutikal dapat membantu memastikan tubuh anda mendapat nutrien yang diperlukannya. Sebenarnya, sejak diperkenalkannya makanan yang diperkaya, makanan ini terbukti dapat mengurangkan berlakunya kekurangan nutrien di seluruh dunia.

Penyelidikan menunjukkan bahawa setelah tepung gandum yang diperkuat dengan besi diperkenalkan di Jordan, kadar anemia kekurangan zat besi di kalangan kanak-kanak hampir separuh. Benteng juga telah digunakan untuk mencegah keadaan lain, termasuk riket, beguk, dan cacat lahir.

Melindungi dari penyakit

Nutraseutikal sangat kaya dengan antioksidan yang dapat membantu meneutralkan sebatian berbahaya yang dikenali sebagai radikal bebas.

Beberapa makanan berfungsi juga tinggi asam lemak omega-3, yang terbukti dapat mengurangkan keradangan, meningkatkan fungsi otak, dan menjaga jantung yang sihat.

Jenis lain kaya dengan serat sehingga dapat meningkatkan kawalan gula darah dan melindungi dari keadaan seperti diabetes, obesiti, penyakit jantung, dan strok. Serat juga dapat membantu mencegah gangguan pencernaan, termasuk ulser peptik, buasir, dan refluks asid.

Baca juga: Bolehkah Telur Puyuh Menyebabkan Kolesterol Tinggi?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!