Kesihatan

Jangan cuai, ini adalah petua untuk memilih toner yang sesuai untuk kulit berminyak

Anda yang mempunyai kulit berminyak, tentunya harus berhati-hati. Salah satunya dengan menggunakan toner untuk kulit berminyak. Sekiranya anda salah melakukannya, kulit anda akan menghasilkan lebih banyak minyak.

Beberapa faktor seperti perubahan cuaca, hormon atau produk kecantikan yang salah boleh merosakkan kulit wajah. Untuk memastikan kulit anda sihat dan lebih cerah, mari kita lihat petua memilih toner untuk kulit berminyak.

Baca juga: 8 Khasiat Masker Putih Telur untuk Kulit Muka

Kelebihan kulit berminyak

Dilaporkan dari Akademi Dermatologi Amerika, Walaupun kulit berminyak dapat menyumbat liang dan menyebabkan peningkatan jerawat, kulit berminyak juga mempunyai banyak manfaat.

Anda perlu tahu bahawa minyak dapat membantu mengekalkan kulit yang sihat. Orang yang mempunyai kulit berminyak cenderung mempunyai kulit yang lebih tebal dan lebih sedikit kedutan.

Tetapi perkara yang paling penting untuk dijaga adalah menjaga keseimbangan antara terlalu banyak minyak dan menjaga kelembapan semula jadi kulit.

Seperti yang telah disebutkan di atas, bahawa bagi anda yang mempunyai jenis kulit berminyak tentu memerlukan penjagaan tambahan. Sangat disarankan agar anda yang mempunyai kulit wajah berminyak tidak hanya memilih produk kecantikan.

Memilih toner untuk kulit berminyak

Penting untuk diperhatikan ketika memilih toner, pastikan anda memilih produk yang dirumus khas untuk kulit berminyak.

Sebagai pilihan, anda juga boleh memilih toner yang ciri-cirinya dekat dengan kulit berminyak, seperti kulit berkilat, liang besar hingga kulit rawan jerawat.

Lebih baik bagi anda yang mempunyai kulit berminyak memilih produk toner yang mengandungi asid alfa hidroksi atau AHA. Salah satu kelebihannya ialah ia dapat meresap jauh ke dalam pori-pori kulit.

Sudah tentu apabila anda telah melalui proses tersebut, AHA kemudian dapat membantu pengelupasan kulit dengan berkesan dan dapat membersihkan pori-pori yang tersumbat.

Sekurang-kurangnya bahan berikut mesti dipertimbangkan semasa memilih toner untuk kulit berminyak:

Kelopak-kelopak bunga ros

Selain menjaga kulit wajah, tentu anda akan sangat gembira sekiranya aroma toner wangi dan segar, bukan? Begitu juga dengan jus kelopak mawar yang mempunyai faedah lain selain memberikan aroma segar.

Jus kelopak mawar. Sumber gambar: //shutterstock.com

Apabila anda menggunakan toner dengan kandungan ini, kotoran pada kulit wajah juga akan terangkat dengan betul, zarah pencemaran, dan pengeluaran minyak yang berlebihan.

Mengekalkan kelembapan

Memiliki kulit berminyak tidak bermaksud anda tidak perlu menjaga kelembapan kulit anda. Sebaliknya, kulit berminyak memerlukan asid hyaluronik.Tujuannya adalah untuk menghidrat kulit dan mengekalkan kelembapan kulit dengan betul.

Witch Hazel, bahan penting dalam toner untuk kulit berminyak

Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa witch hazel adalah bahan terpenting dalam toner untuk kulit berminyak. Kandungan ini mampu membersihkan wajah dari debu dan pencemaran.

Bukan hanya itu, wajah yang berminyak pasti menjadikan lapisan kulit yang lebih tebal tetap bersih. Kandungan ini dapat memberikan pembersihan mendalam yang akan membersihkan ke liang terdalam.

Mengandungi zink

Sebilangan produk kecantikan biasanya menggunakan kandungan zink, salah satunya adalah toner. Begitu juga, produk yang direka khas untuk jenis kulit berminyak dan rawan jerawat biasanya mengandungi zink.

Menjaga kesihatan kulit. Sumber gambar: //shutterstock.com

Fungsi utama kandungan zink adalah membantu mengawal pengeluaran minyak atau sebum pada wajah. Oleh itu, apabila toner yang anda gunakan mengandungi zink, kulit anda akan lebih lembap.

Baca juga: Jangan berlengah, cara untuk mencegah diabetes perlu diperhatikan oleh orang muda

Memilih toner untuk kulit berminyak, perhatikan kandungan alkohol

Fungsi utama toner adalah membersihkan sisa kotoran yang belum terangkat pada kulit wajah. Bukan hanya itu, toner juga dapat mengekalkan kelembapan kulit dengan baik.

Tetapi tidak ramai yang tahu bahawa toner yang mengandungi alkohol harus dielakkan, terutama bagi anda yang mempunyai jenis kulit berminyak.

Toner untuk kulit berminyak. Sumber gambar: //shutterstock.com

Ini kerana toner yang mengandungi alkohol mengering ke kulit. Ini akan mengurangkan kelembapan pada kulit semasa proses pembersihan. Kesannya malah akan mengganggu keseimbangan pengeluaran minyak pada kulit.

Bukan hanya alkohol dalam pemilihan toner untuk kulit berminyak, ada beberapa bahan semula jadi yang juga harus anda hindari, seperti kelapa dan minyak mineral.

Bahan-bahan ini biasanya digunakan untuk merawat kulit kering. Jadi, jika anda tidak berhati-hati dalam memilih toner dan menggunakannya, ia akan menjadikan kulit berminyak menjadi lebih teruk. Jadi anda harus berhati-hati.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found