Kesihatan

Ingin melakukan pembedahan mata ikan? Ketahui Prosedur dan Bayaran Pertama Di Sini!

Kaki adalah salah satu bahagian badan yang mudah diserang penyakit, termasuk mata ikan. Mata ikan itu sendiri dicirikan oleh penebalan yang berlaku pada kulit. Terdapat pelbagai cara untuk merawat penyakit ini, salah satunya adalah pembedahan mata ikan.

Lalu bagaimana prosedur atau persiapan pembedahan mata ikan? Mata ikan atau istilah perubatan yang disebut clavus adalah penebalan kulit kerana tekanan dan geseran sekejap-sekejap.

Tekanan menghasilkan hiperkeratosis, secara klinikal dan histologi. Penebalan kulit yang meluas pada bola mata boleh menyebabkan kesakitan kronik, terutama pada bahagian depan kaki.

Fisheye boleh berlaku pada siapa saja, tetapi paling sering dilihat pada atlet, orang tua, atau pesakit diabetes. Fisheyes sering salah didiagnosis sebagai kapalan, yang juga merupakan luka kulit hiperkeratotik yang disebabkan oleh geseran yang berlebihan.

Punca mata ikan

Sebelum mengetahui mengenai pembedahan mata ikan, anda harus terlebih dahulu mengetahui apa yang menyebabkan penyakit ini. Tekanan dan geseran dari gerakan berulang boleh menyebabkan kelopak mata tumbuh dan berkembang.

Dilaporkan dari Klinik Mayo, berikut adalah beberapa penyebab mata ikan.

  • Memakai kasut yang tidak sesuai: Kasut yang terlalu ketat atau tumit tinggi boleh memberi tekanan pada kawasan kaki anda. Apabila kasut terlalu longgar, kaki boleh berulang kali meluncur dan menggosok kasut. Bukan hanya itu, kaki juga boleh menggosok jahitan pada kasut
  • Tidak memakai stoking: Memakai selipar dan kasut tanpa stoking boleh menyebabkan geseran pada kaki. Stoking yang tidak sesuai juga boleh menjadi masalah penyakit ini
  • Memainkan alat atau menggunakan alat di tangan: Mata ikan tidak hanya muncul di kaki, tetapi juga di tangan. Mata yang muncul di tangan dapat disebabkan oleh tekanan berulang ketika memainkan instrumen tertentu, atau juga dapat disebabkan oleh penggunaan alat tulis

Beberapa faktor risiko yang boleh menyebabkan penyakit ini termasuk bunion, hammertoes, kecacatan kaki yang lain, dan tidak melindungi tangan dengan memakai sarung tangan.

Punca mata ikan mesti dipertimbangkan. Sekiranya anda mengalami masalah mata ikan, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Baca juga: Jangan Abaikan! Ini adalah 6 penyebab sakit kaki yang jarang disedari

Bagaimana prosedur dan persiapan untuk pembedahan mata ikan?

Sebenarnya, mata ikan tidak hanya dapat dirawat dengan pembedahan, tetapi juga dengan perawatan lain, seperti menggunakan salap atau rawatan di rumah.

Tetapi, jika mata ikan itu teruk dan tidak selesa, pembedahan mungkin disyorkan untuk mengubati ini.

Berikut adalah prosedur dan persiapan untuk pembedahan mata ikan.

Peringkat pertama: Pembersihan kulit

Sebelum melakukan pembedahan mata ikan, perkara pertama yang akan dilakukan doktor adalah membersihkan kawasan kulit yang terkena mata ikan.

Biasanya membersihkan kawasan kulit ini menggunakan cecair antiseptik seperti alkohol atau povidine iodin sehingga kawasan yang terkena menjadi steril.

Peringkat kedua: Anestesia

Kemudian untuk mengurangkan kesakitan, doktor akan melakukan anestesia.

Walau bagaimanapun, doktor tidak akan selalu memberikan anestesia untuk mengeluarkan mata ikan. Sebab, biasanya mata ikan masih dapat dikeluarkan dengan tidak melakukan anestesia di kawasan kaki yang terkena.

Tahap ketiga: Pelantikan

Langkah terakhir untuk mengeluarkan eyelet adalah dengan melepaskan eyelet.

Selepas beberapa siri persiapan pada kaki, seperti mensterilkan kawasan yang terkena dengan alkohol, doktor akan melakukan pembuangan mata.

Biasanya penyingkiran ini dilakukan dengan menggunakan pisau bedah No. 15. Kemudian doktor akan membuang lapisan keratinized secara berurutan.

Matlamat peringkat akhir ini adalah untuk menghilangkan inti keratin pusat dan membentuk semula kulit untuk memberikan pencegahan jangka panjang terhadap geseran berlebihan.

Berapa kos pembedahan mata ikan?

Setiap doktor mempunyai bayaran berbeza untuk pembedahan mata ikan. Kos ini berbeza-beza dan juga bergantung pada polisi hospital atau klinik kesihatan.

Tetapi secara amnya, operasi penyakit ini menelan belanja ratusan ribu hingga jutaan rupiah.

Sekiranya anda mempunyai kad BPJS, anda mungkin dapat menjalankan operasi secara percuma atau percuma.

Oleh itu, sebelum melakukan pembedahan mata ikan, pilihlah hospital yang tepat. Dan yang paling penting adalah berjumpa pakar bedah terlebih dahulu untuk mengatasi masalah ini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!