Kesihatan

Halia dipercayai boleh menurunkan berat badan, benarkah?

Terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk mendapatkan tubuh yang ideal, salah satu cara yang paling popular adalah dengan memakan halia. Halia sendiri telah lama dipercayai dapat membantu mengurangkan berat badan. Namun, adakah ia benar?

Pada dasarnya, halia mempunyai banyak faedah. Ini termasuk mengurangkan keradangan, mengekalkan sistem pencernaan yang sihat, dan menekan selera makan.

Baca juga: Pelbagai Khasiat Halia untuk Kesihatan, Mencegah Jangkitan pada Kanser!

Adakah benar bahawa halia dapat menurunkan berat badan?

Ramai orang percaya bahawa halia adalah cara yang kuat untuk menurunkan berat badan. Selain mudah dicari, tanaman herba ini juga sering digunakan oleh banyak orang untuk mendapatkan tubuh yang ideal dengan cara yang sihat.

Halia sendiri mengandungi sebatian yang disebut gingerols dan shogaols. Kedua-dua sebatian ini dapat merangsang beberapa aktiviti biologi dalam badan semasa anda memakannya. Bukan hanya itu, halia juga mempunyai sifat antioksidan.

Berat badan berlebihan atau gemuk boleh menyebabkan tekanan dan keradangan oksidatif. Tekanan oksidatif disebabkan oleh kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas di dalam badan.

Nah, sifat antioksidan halia dapat membantu mengawal radikal bebas ini. Tidak berhenti di situ, sifat anti-radang halia dapat melawan keradangan.

Khasiat halia ini tidak mengatasi berat badan secara langsung, tetapi membantu mencegah kerosakan kardiovaskular dan kesan sampingan lain dari kelebihan berat badan ketika anda berusaha menurunkan berat badan.

Meneliti fungsi halia untuk menurunkan berat badan

Untuk mengukuhkan fakta mengenai halia yang dapat membantu menurunkan berat badan, beberapa penyelidik melakukan penyelidikan.

Dilaporkan Masa, ulasan baru yang diterbitkan dalam Annals of the New York Academy of Science meneliti penemuan 60 kajian yang dilakukan dalam kultur sel, haiwan makmal, dan manusia.

Secara keseluruhan, kajian-kajian ini menunjukkan bahawa halia dan unsur-unsur utamanya memberikan kesan yang baik terhadap obesiti, diabetes, dan penyakit jantung.

Kajian lain mengenai lelaki yang berlebihan berat badan mendapati bahawa memakan halia membuat mereka merasa lebih kenyang. Ini juga menunjukkan bahawa pengambilan jahe berperanan dalam mengatur selera makan.

Gingerol yang terkandung dalam halia juga dapat mendorong aktiviti biologi tertentu dalam tubuh. Mereka mempunyai kesan anti-obesiti, yang dapat membantu makanan mencerna lebih cepat. Gingerol juga dapat menstabilkan gula dalam darah.

Baca juga: Sebagai tambahan kepada diet, ini adalah 8 kebaikan Air Disiram yang jarang diketahui

Cara memproses halia untuk menurunkan berat badan

Memproses halia untuk menurunkan berat badan tidak sukar, anda tahu! Untuk menjadikannya lebih sedap dan segar, anda boleh mencampurkan halia dengan bahan lain untuk menurunkan berat badan.

Inilah cara membuat ramuan halia seperti yang dilaporkan Garis Kesihatan:

1. Halia dan lemon

Sekiranya diambil bersama, ramuan ini dapat membantu meningkatkan metabolisme badan. Bukan hanya itu, bahan-bahan halia dan lemon juga dipercayai dapat menahan selera makan.

Bagaimana cara untuk membuat: Anda hanya perlu memasukkan lemon ke dalam halia dan memakannya secara berkala. Anda boleh mengambil air lemon halia atau teh halia lemon 2-3 kali sehari untuk mendapatkan faedah maksimum.

2. Cuka halia dan sari apel

Apabila cuka sari apel digabungkan dengan halia, ia dapat meningkatkan sifat antiglikemik dan antioksidannya.

Bagaimana cara untuk membuat: Cara termudah untuk membuat ramuan ini adalah dengan mencampurkan kedua-dua bahan tersebut.

Anda juga boleh menyediakan teh halia dan mencampurkan cuka sari apel ke dalam teh setelah ia sejuk. Masukkan sedikit madu atau jus lemon, kemudian campurkan dengan 2 sudu cuka sari apel. Anda boleh mengambilnya sekali sehari sebelum makan.

3. Halia dan teh hijau

Teh hijau juga mempunyai faedah untuk menurunkan berat badan. Teh jenis ini sendiri adalah ramuan yang popular dalam suplemen penurunan berat badan kerana dapat mempercepat kadar metabolisme.

Bagaimana cara untuk membuat: Anda boleh menambahkan jahe bubuk ke teh hijau, atau merendam sampel teh jahe dan beg teh hijau pada masa yang sama.

Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan pengambilan ramuan ini terlalu kerap. Minum sekali sehari, kerana teh hijau itu sendiri mengandungi kafein. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, dikhuatiri akan memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Itulah beberapa maklumat mengenai halia sebagai penurunan berat badan. Sekiranya anda mengikuti program diet, tidak ada salahnya mengkonsumsi ramuan halia untuk membantu anda mendapatkan berat badan yang ideal.

Rundingan kesihatan boleh diminta kepada doktor pakar di Good Doctor pada 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!