Kesihatan

Hati-hati Memberi Antibiotik kepada Bayi, Boleh Meningkatkan Risiko Asma

Antibiotik tidak asing di telinga kita. Ubat ini biasanya digunakan untuk merawat atau mencegah beberapa jenis jangkitan bakteria. Namun, tahukah anda bahawa antibiotik yang diberikan kepada bayi dapat meningkatkan risiko asma?

Baca juga: Mempunyai Fungsi Yang Berbeza, Inilah 10 Kelas Ubat Antibiotik yang Perlu Anda Ketahui

Sekilas asma

Melancarkan dari Mayo Clinic, asma adalah keadaan yang dicirikan oleh penyempitan dan pembengkakan saluran udara. Apabila ini berlaku, seseorang akan sukar untuk bernafas, memicu batuk, atau bahkan bunyi siulan (berdehit) ketika menghembus nafas.

Pada asma kanak-kanak, paru-paru dan saluran udara mudah meradang ketika terkena pencetus, seperti menyedut debunga, atau jangkitan pernafasan lain. Apabila asma berlaku pada kanak-kanak, ini boleh mengganggu aktiviti si kecil.

Ibu, seperti keadaan lain secara umum, terdapat beberapa faktor risiko asma yang perlu anda perhatikan, termasuk:

 • Pendedahan terhadap asap rokok, termasuk sebelum kelahiran
 • Reaksi alahan sebelumnya, seperti alahan makanan, rinitis alergi
 • Sejarah keluarga asma atau alahan
 • Hidup di kawasan yang mempunyai pencemaran yang tinggi
 • Obesiti
 • Keadaan pernafasan tertentu, seperti sinusitis dan radang paru-paru
 • penyakit refluks gastroesophageal (GERD) pada kanak-kanak

Cara mengatasi asma

Asma yang berlaku pada kanak-kanak adalah keadaan yang mesti dipertimbangkan kerana boleh membuat si kecil tidak selesa.

Rawatan asma sangat bergantung pada usia, gejala, dan faktor pencetus. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi asma pada kanak-kanak.

Ubat jangka panjang

Rawatan pencegahan jangka panjang bertujuan untuk mengurangkan keradangan di saluran udara anak yang boleh menyebabkan gejala. Ubat jangka panjang termasuk:

 • Kortikosteroid yang disedut
 • Inhaler gabungan
 • teofilin

Melegakan asma yang cepat

Ubat tingtur cepat digunakan sesuai keperluan untuk melegakan gejala asma yang berkembang dengan cepat dan dalam jangka pendek semasa serangan asma. Ubat-ubatan ini termasuk:

 • Agonis beta bertindak pendek: Ubat ini dapat melegakan gejala yang timbul dengan cepat semasa serangan asma
 • Kortikosteroid oral dan intravena: Ubat-ubatan ini dapat melegakan radang saluran udara yang disebabkan oleh asma yang teruk

Adakah benar pemberian antibiotik kepada bayi dapat meningkatkan risiko asma?

Kajian terbaru yang diterbitkan dalam Prosiding Klinik Mayo mengkaji 14,572 kanak-kanak yang dilahirkan di Olmsted County, Minnesota. 7,026 daripadanya adalah wanita dan 7.546 daripadanya adalah lelaki.

Hasilnya agak mengejutkan, sebanyak 70 peratus bayi di bawah usia 2 tahun yang menerima sekurang-kurangnya 1 preskripsi antibiotik, dapat meningkatkan risiko asma, rinitis alergi, dermatitis atopik, penyakit seliak, obesiti, dan sebagainya. gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD).

Keadaan perubatan yang boleh disebabkan pada masa akan datang boleh berbeza-beza, bergantung pada jantina, jenis ubat, dan dos.

Menurut CNN Health, Nathan LeBrasseur, yang merupakan salah seorang penyelidik dalam kajian ini, berkata: "Kami ingin menekankan bahawa kajian ini menunjukkan hubungan, bukan penyebab, dari keadaan ini.

Bagaimana jika antibiotik diberikan dalam jumlah yang lebih tinggi?

Kajian itu mendapati bahawa sekitar 70 peratus bayi mendapat sekurang-kurangnya satu resep untuk antibiotik, dan yang lain menerima lebih banyak antibiotik.

Di kalangan kanak-kanak yang mendapat resep antibiotik, hanya kanak-kanak perempuan yang berisiko terkena dermatitis atopik dan penyakit seliak, sedangkan kanak-kanak lelaki lebih berisiko mengalami obesiti.

Baca juga: Alahan pada Kanak-kanak, Apakah Kesan Jangka Pendek yang Boleh Dialami?

Jenis antibiotik apa yang paling kerap diresepkan?

Di antara banyak jenis antibiotik, penisilin, sefalosporin, dan makrolida adalah antibiotik yang paling banyak diresepkan.

Penisilin dikaitkan dengan peningkatan risiko asma dan kegemukan pada kanak-kanak perempuan dan lelaki. Makrolida dikaitkan dengan peningkatan risiko kegemukan dan asma pada kedua-dua jantina, dan rinitis alergi pada kanak-kanak lelaki.

Bagi cephalosporins, pendedahan kepada antibiotik jenis ini dikaitkan dengan peningkatan risiko lebih banyak keadaan, termasuk alergi makanan dan autisme.

Bagaimana ia berlaku?

Ini mungkin disebabkan oleh gangguan bakteria pada usus bayi, yang diperlukan untuk pengembangan sistem imun, perkembangan saraf, dan metabolisme.

Antibiotik tidak dapat membezakan antara bakteria "baik" dan "buruk" di saluran pencernaan. Sebenarnya, kita memerlukan bakteria tertentu untuk menyerap nutrien, melindungi seluruh sistem pencernaan, dan memecah makanan di dalam usus.

Ibu, dengan melihat hasilnya, ini bermakna pemberian ubat kepada anak kecil anda untuk merawat keadaan tertentu mesti dilakukan dengan lebih berhati-hati.

Anda juga boleh bertanya lebih lanjut mengenai kesihatan anak anda melalui Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found