Kesihatan

Kerana Seringkali Panggilan Video, Anda Boleh Mengalami Keletihan Zum Loh! Mari Cari

Dengan adanya wabak COVID-19 di seluruh pelosok dunia, orang harus menjalankan aktiviti dalam talian. Setiap orang harus belajar dan berbincang melalui panggilan video dalam talian atau lebih dikenali sebagai aplikasi zoom.

Tetapi tahukah anda bahawa menggunakan panggilan video terlalu lama menyebabkan fenomena? zoom keletihan? Mari lihat penjelasannya.

Baca Juga: Doomscrolling: Semakin meningkat Semasa Pandemik COVID-19, Adakah Anda Juga Mengalaminya?

Apa itu zoom keletihan?

Sejak wabak ini, bekerja dari rumah memerlukan kita menghabiskan banyak masa menggunakan aplikasi panggilan video seperti Zum. Dan tanpa kita sedari, ternyata kaedah ini memberi kesan yang sangat mengejutkan.

Dilaporkan dari rumah yang baik, kerap membuat panggilan video melalui zum selama berjam-jam boleh menyebabkan keletihan zoom.

Keletihan zum adalah jenis keletihan yang berlaku ketika orang mengambil bahagian dalam panggilan telekonferens untuk jangka masa yang panjang. Anda perlu tahu bahawa keletihan adalah akibat zum Ini berlaku kerana berinteraksi melalui panggilan video sangat berbeza daripada bertemu secara bersemuka.

Sebab zoom keletihan

Dalam panggilan video, anda perlu memberi tumpuan kepada beberapa rakan sekerja dan setiap orang yang melakukan panggilan mempunyai latar belakang yang berbeza yang menarik perhatian. Sudah tentu ia dapat mengalihkan perhatian anda semasa anda bercakap.

Bukan itu sahaja, anda juga harus dapat menumpukan perhatian secara berterusan. Semasa anda dalam mesyuarat panggilan video, kamera akan dihidupkan dan banyak orang akan melihat apa yang anda lakukan.

Itulah sebabnya anda harus sentiasa berwaspada dan berkonsentrasi kerana mendapat perhatian banyak orang.

Selain itu, anda juga harus terganggu kerana gangguan lain yang biasanya tidak ada di tempat kerja. Contohnya termasuk menggonggong anjing, anak-anak mencari alat kawalan jauh televisyen, atau rakan yang memasuki bilik tanpa menyedari bahawa ada panggilan video.

Anda mungkin merasa lebih kewalahan, keletihan, dan mudah marah daripada biasa.

Baca juga: Benarkah COVID-19 dapat disebarkan melalui makanan sejuk beku? Inilah Fakta Lengkap!

Kesan jangka pendek zoom keletihan

Apabila anda sudah dilanda keletihan dan mengalami fenomena zoom keletihan, pasti akan ada kesan sampingan pada fizikal yang berkaitan dengan perasaan, seperti yang dilaporkan oleh Rumah Baik:

  • Ketegangan mata, dari fokus pada skrin selama berjam-jam.
  • Sakit di punggung bawah, leher, atau tulang belakang anda, yang mungkin disebabkan oleh cara anda duduk di rumah melalui panggilan video.
  • Apatis yang berlebihan.

Kesan jangka panjang zoom keletihan

Zoom keletihan itu nyata, dan ini menimbulkan kerisauan baru di tengah-tengah pengasingan semasa pandemik COVID-19 ini. Dilaporkan Indeks Alam, ketika kita bertemu secara langsung, otak akan berfungsi dengan lebih semula jadi kerana bergantung pada pemprosesan isyarat bukan lisan secara automatik.

Tetapi berbeza dengan panggilan video. Semasa membuat panggilan, orang umumnya lebih mengetahui wajah mereka sendiri, jadi cenderung untuk memandang rendah terhadap reaksi emosi terhadap perkara-perkara ketika mereka melakukan persidangan video.

Ini akan mencetuskan psikologi seseorang untuk mengalami kegelisahan yang berlebihan dalam dirinya.

Baca Juga: Harus Tahu, Inilah Petua Untuk Penginapan Hotel Selamat Semasa Wabak COVID-19

Cara mengatasi zoom keletihan

Walaupun kita semua ingin mengelakkan panggilan video kerana keletihan, tidak dapat dinafikan bahawa itu adalah kaedah paling berkesan untuk menangani keadaan pandemik semasa.

Daripada memutuskan hubungan secara emosional dengan rakan sekerja atau orang yang anda sayangi, cubalah salah satu cara ini untuk merasa lebih santai ketika menerima panggilan video.

1. Matikan kamera

Pertama, anda boleh mematikan video dan hanya mendengar audio. Jelaskan bahawa anda akan mematikan kamera semasa mesyuarat. Sekiranya tidak ada yang meminta anda berada di depan kamera, maka tutup dan teruskan pertemuan dengan sikap positif.

2. Pastikan tepat pada waktunya

Anda boleh membuat mesyuarat menjadi pendek dan menjelaskan bahawa anda mempunyai jadual yang ketat sehingga orang tahu apa yang diharapkan dari segi jangka masa. Beritahu semua orang bahawa anda perlu menamatkan panggilan video tepat apabila jam berdering seperti yang dijadualkan.

3. Jaga penampilan

Bersedia untuk kelihatan rapi ketika anda melakukan panggilan video adalah salah satu cara untuk membantu mengatur suasana.

4. Siapkan mesyuarat 5-10 minit

Pastikan anda berehat sebentar untuk melakukan aktiviti seperti pergi ke bilik mandi, mengisi semula air, atau makan tengah hari. Dan selalu cuba memulakan pertemuan dengan perbezaan 10 minit.

Bangun dan berjalan di luar atau di dalam rumah. Lakukan regangan atau latihan lain di meja anda. Ini akan memberi anda masa solo untuk mengisi semula.

5. Singkirkan perasaan buruk untuk menutup panggilan

Penting untuk menetapkan batas dan belajar bagaimana mengatakan tidak pada mesyuarat atau tempat melepak apabila anda berasa letih.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found