Kesihatan

17 Makanan untuk Meningkatkan Darah Baik untuk Orang yang Menghidap Anemia

Makanan penambah darah diperlukan jika anda mengalami anemia, yang sering dikenal sebagai anemia.

Anemia itu sendiri boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, salah satunya disebabkan oleh kekurangan zat besi. Anemia boleh menyebabkan peredaran oksigen dan nutrien ke sel-sel dalam tisu badan terganggu.

Untuk mengatasi masalah ini, adalah idea yang baik untuk selalu makan makanan untuk menambah darah. Apa pilihannya?

Baca juga: Sering Diabaikan, Inilah Gejala Kekurangan Darah Yang Anda Perlu Tahu

Pilihan makanan penggalak darah yang disyorkan

Berikut adalah ulasan lengkap mengenai pelbagai pilihan makanan penambah darah yang boleh anda makan secara berkala:

1. Daging merah

Pengambilan zat besi boleh menjadi sumber makanan penguat darah dan anda boleh mendapatkannya dari daging merah, seperti daging kambing atau daging lembu. Anda juga boleh mengambil daging unggas untuk makanan yang meningkatkan darah.

2. Jeragat

Daging jeroan mengandungi banyak zat besi. Hati daging sapi seberat 3.5 auns, misalnya, mempunyai 6.5 mg zat besi, bersamaan dengan 36 peratus daripada jumlah keperluan pemakanan harian. Bukan hanya itu, jeroan juga mempunyai nutrien penting lain, seperti vitamin B, tembaga, dan selenium.

3. Brokoli

Brokoli dapat digunakan sebagai makanan penguat darah yang baik kerana kandungan zat besi. Berat 156 gram, brokoli mengandungi 1 mg zat besi, bersamaan dengan 6 peratus daripada jumlah keperluan pengambilan harian. Selain itu, brokoli juga mempunyai banyak nutrien penting seperti vitamin C dan K.

4. Tahu

Salah satu makanan penambah darah yang boleh anda dapatkan dengan mudah ialah tahu. Walaupun murah, tahu mempunyai kandungan zat besi yang tinggi, anda tahu. Tahu seberat 126 gram menyediakan 2.4 mg zat besi, bersamaan dengan 19 peratus daripada jumlah keperluan pengambilan harian.

5. Coklat gelap

Makanan penggalak darah seterusnya adalah coklat gelap. Selain dari rasa manis, coklat gelap juga kaya dengan zat besi. Satu ons coklat gelap mengandungi kira-kira 3.4 gram zat besi, bersamaan dengan 19 peratus daripada jumlah keperluan pengambilan harian.

Tidak ketinggalan, ada nutrien penting lain yang boleh anda dapatkan, seperti tembaga, magnesium, dan antioksidan semula jadi.

Baca juga: Makanan ringan yang sihat, berikut 9 kebaikan coklat gelap untuk kesihatan

6. Sayuran bayam dan sawi

Anda juga boleh makan sayur-sayuran seperti bayam dan sawi untuk memenuhi keperluan makanan yang meningkatkan darah.

Kandungan zat besi bayam dapat membantu tubuh menghasilkan lebih banyak sel darah merah, dan dapat meningkatkan aliran darah di dalam badan.

7. Kacang

Kekacang seperti kacang polong, kacang ginjal, dan kacang hijau juga disarankan sebagai makanan penambah darah.

Kacang jenis ini mengandungi asid folik atau vitamin B9, yang dapat membantu meningkatkan jumlah sel darah merah di dalam badan.

8. Tembikai

Selain dapat membantu meningkatkan darah, ciri lain semangka adalah bahawa ia kaya dengan air. Sekiranya anda memakannya, faedah lain yang dapat diperoleh tubuh adalah untuk mengelakkan risiko dehidrasi.

9. Telur ayam

Kandungan vitamin A yang terdapat dalam telur baik untuk tubuh.

Vitamin A ini dapat membantu tubuh menghasilkan sel darah merah yang sihat. Selain telur, anda juga boleh makan sumber vitamin A lain seperti susu lembu, hati sapi atau hati ayam.

10. Buah kering

Anggur dan kismis juga boleh menjadi alternatif penggalak darah untuk anda konsumsi secara teratur. Buah jenis ini kaya dengan zat besi.

11. Mulberry

Mungkin anda tidak terlalu biasa dengan jenis buah ini. Namun, mulberry juga merupakan salah satu makanan yang dapat meningkatkan darah dalam badan.

12. Buah-buahan yang mengandungi vitamin C

Buah-buahan yang mengandungi vitamin C adalah cadangan seterusnya, kerana buah-buahan ini dapat membantu melancarkan proses penyerapan zat besi dalam tubuh.

Anda boleh mendapatkan buah penguat darah yang mengandung vitamin C, misalnya dari jeruk, strawberi, lada, atau tomato.

13. Pisang

Selain manis dan senang diperoleh, pisang juga kaya dengan zat besi. Kandungan pisang dapat membantu mengoptimumkan pengeluaran sel darah merah di dalam badan.

14. Roti gandum dan bijirin penuh

Roti dan bijirin kaya dengan vitamin B12 dan asid folik, jadi mereka boleh menjadi pengambilan makanan untuk mencegah anemia.

15. Alpukat

Vitamin E yang terdapat dalam alpukat mempunyai fungsi penting untuk melindungi sel darah merah. Untuk mengelakkan anemia, anda boleh makan makanan yang mengandungi vitamin E seperti alpukat.

Makanan yang mengandung vitamin E juga terkandung dalam minyak zaitun, kacang-kacangan, atau lada merah.

16. Persik kering

Persik kering mungkin jarang berlaku, tetapi buah persik kering mengandungi lebih banyak zat besi.

Persik kering boleh dijadikan makanan ringan, atau biasanya dicampur dengan yogurt.

17. Ubi keledek merah

Ubi jalar merah yang sering anda temui di pasar juga boleh dijadikan bahan makanan untuk menambah darah. Pengambilan ini mampu mengaktifkan sel darah merah dan menambahkan oksigen ke dalam darah.

Umbi jenis ini juga berguna untuk mengekalkan tekanan darah yang stabil kerana mempunyai kandungan kalium yang cukup tinggi.

Tanda dan gejala kekurangan darah

Kekurangan darah atau anemia boleh disebabkan oleh dua perkara utama, iaitu kadar zat besi dan vitamin B12 yang rendah di dalam badan. Tahap rendah zat besi dan vitamin B12 dicirikan oleh beberapa gejala, seperti:

1. Letih dengan mudah

Salah satu gejala anemia yang paling biasa adalah keletihan. Anda boleh letih dengan mudah kerana badan tidak dapat membuat hemoglobin kerana tahap zat besi yang rendah. Akibatnya, oksigen juga tidak dapat disalurkan ke seluruh badan.

Tanpa hemoglobin yang mencukupi, oksigen akan sukar dijangkau ke tisu dan otot, sehingga mempengaruhi tenaga dan tenaga. Selain itu, jantung juga akan didorong untuk bekerja lebih keras untuk menggerakkan lebih banyak darah ke seluruh badan, membuat anda merasa letih.

2. Kulit pucat

Kulit pucat, termasuk pada kelopak mata bawah, dapat menunjukkan bahawa anda kekurangan darah. Hemoglobin bertanggungjawab untuk memberi warna merah kepada darah. Sekiranya tahapnya rendah, darah mungkin tidak kelihatan 'terlalu merah'.

Akibatnya, kulit akan kehilangan warna yang sihat menjadi pucat. Pemutihan kulit tidak terhad hanya pada satu bahagian badan, tetapi di banyak kawasan, seperti bibir, gusi, dan kuku. Kelucuan lebih sering dilihat pada orang dengan anemia sederhana atau teruk.

Sekiranya anda menarik kelopak mata ke bawah, lapisan di dalamnya harus berwarna merah terang. Sekiranya berwarna merah jambu, itu mungkin tanda bahawa anda kekurangan darah.

3. Sesak nafas

Gejala lain kekurangan darah atau anemia adalah sesak nafas. Seperti yang telah dijelaskan, hemoglobin adalah komponen dalam sel darah merah yang bertugas mengikat dan membawa oksigen ke seluruh tubuh.

Apabila tahap hemoglobin rendah, jumlah oksigen juga akan terjejas. Ini bermaksud bahawa otot tidak akan mendapat cukup oksigen untuk melakukan aktiviti normal, walaupun hanya berjalan.

Nafas akan meningkat apabila badan berusaha mendapatkan lebih banyak oksigen.

Sekiranya anda sering terengah-engah dan mengalami kesukaran bernafas ketika melakukan rutin seperti memanjat tangga, berjalan, atau berolahraga, itu mungkin merupakan tanda kekurangan darah.

4. Sakit kepala

Kekurangan darah kerana tahap zat besi yang rendah di dalam badan, terutama pada wanita, dapat memicu sakit kepala berulang. Ini berbeza dengan pening biasa. Sakit kepala yang muncul dapat disebabkan oleh kekurangan oksigen yang sampai ke otak.

Akibatnya, saluran darah di otak dapat membengkak, menyebabkan tekanan menyebabkan kesakitan. Walaupun terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan pening, sakit kepala kerana kekurangan darah tidak boleh diabaikan.

5. Palpitasi jantung

Adakah anda sering merasakan jantung anda berdegup tanpa sebab? Keadaan ini, yang dikenali sebagai berdebar-debar, boleh menjadi tanda kekurangan darah yang dipicu oleh zat besi rendah.

Tidak jelas apa hubungan antara kekurangan zat besi dan berdebar-debar. Namun, ia mungkin disebabkan oleh kekurangan bekalan oksigen. Hemoglobin rendah dapat membuat jantung tidak mendapat cukup oksigen.

Jantung harus bekerja lebih keras untuk membawa dan mendapatkan oksigen untuk mempengaruhi kadarnya. Walau bagaimanapun, berdebar-debar adalah keadaan yang juga boleh disebabkan oleh perkara lain, seperti gumaman jantung. Oleh itu, periksa sendiri untuk mengetahui sebab sebenar, ya.

6. Kulit kering dan rambut yang rosak

Rambut dan kulit kering yang rosak boleh menjadi tanda kekurangan zat besi. Zat besi yang rendah dapat menurunkan jumlah hemoglobin dalam darah dan mengurangkan jumlah oksigen dalam sel di kulit dan rambut.

Apabila rambut dan kulit kekurangan oksigen, ia boleh menjadikannya kering dan rosak. Kekurangan darah juga dikaitkan dengan risiko keguguran dan kerosakan rambut.

7. Masalah dengan mulut

Gejala kekurangan darah dapat dilihat dari keadaan mulut. Menurut sebuah penerbitan di Perpustakaan Perubatan Nasional Amerika Syarikat, tanda-tanda termasuk pembengkakan lidah, radang, dan pucat.

Kajian lain mengatakan, kekurangan zat besi yang mengakibatkan anemia juga boleh menyebabkan gejala lain di sekitar mulut, iaitu:

  • Mulut kering
  • Sensasi terbakar di mulut
  • Retakan merah muncul di sudut mulut
  • Luka dan luka canker

8. Kuku rapuh

Kekurangan darah kerana tahap zat besi yang rendah di dalam badan boleh menjadikan kuku rapuh atau melengkung seperti sudu. Keadaan ini dikenali sebagai koilonychia.

Walaupun jarang berlaku, tanda awal kekurangan darah boleh menjadi kuku yang mulai retak. Seterusnya, hujung kuku akan terangkat dan kelihatan seperti sudu. Walau bagaimanapun, gejala ini adalah kesan yang jarang berlaku yang hanya berlaku pada lima peratus orang dengan anemia kekurangan zat besi.

9. Ia mudah digelitik

Seperti yang telah disebutkan, anemia bukan hanya disebabkan oleh kadar zat besi yang rendah, tetapi juga vitamin B12. Tahap rendahnya vitamin B12 dalam badan boleh mencetuskan kerosakan saraf.

Vitamin ini dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan myelin, zat berlemak yang melindungi saraf. Tanpa vitamin B12, jumlah myelin akan menurun. Akibatnya, saraf dapat terganggu, membuat anda cenderung kesemutan, baik di tangan dan kaki.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah 7 penyebab kesemutan yang sering diabaikan

10. Perubahan mood

Orang yang menderita anemia kerana kekurangan vitamin B12 terdedah kepada gangguan mood, seperti kemurungan. Menurut kajian 2017, kadar vitamin B12 yang rendah boleh memberi kesan pada bahan kimia dalam darah yang disebut homocysteine.

Ini boleh menyebabkan kerosakan pada tisu otak dan mengganggu isyarat ke dan dari organ-organ ini, menyebabkan perubahan mood. Kesan jangka panjang, seseorang mungkin berisiko mengalami gangguan yang lebih serius, seperti demensia.

Nah, itu adalah gejala anemia dan beberapa cadangan untuk makanan penambah darah yang boleh anda makan. Oleh itu, dari semua senarai di atas, makanan penambah darah mana yang anda suka?

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!