Kesihatan

Membantu Mengatasi Gangguan Psikologi, Mari Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Terapi Seni

Menjaga kesihatan mental sama pentingnya dengan menjaga kesihatan tubuh. Terapi seni atau terapi seni adalah salah satu cara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan atau meningkatkan kesihatan mental anda. Sebaliknya, terapi ini juga mempunyai banyak faedah lain, anda tahu!

Oleh itu, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai terapi seni, mari lihat ulasan penuh di bawah.

Apa itu terapi seni?

Terapi seni melibatkan penggunaan teknik kreatif seperti melukis, melukis, mewarna, kolaj, atau bahkan mengukir untuk membantu seseorang mengekspresikan diri secara artistik dan meneliti nada psikologi dan emosi melalui seni yang mereka hasilkan.

Penggunaan kaedah ini untuk merawat gangguan psikologi serta meningkatkan kesihatan mental. Terapi seni adalah teknik yang berakar pada idea bahawa ekspresi kreatif dapat meningkatkan penyembuhan dan kesejahteraan mental.

Membuat seni atau hanya melihat seni orang lain dapat digunakan untuk membantu meneroka emosi, mengembangkan kesedaran diri, menangani tekanan, meningkatkan keyakinan diri, dan kemahiran sosial.

Semasa anda membuat karya seni, anda dapat menganalisis karya yang anda buat dan bagaimana perasaan anda. Dengan melakukan ini, anda dapat mengenal pasti konflik yang masih mempengaruhi pemikiran, emosi, dan tingkah laku anda.

Baca juga: Suka Mendengarkan Muzik? Inilah faedah kesihatan mental yang anda dapat

Bagaimana terapi seni berfungsi?

Terapi seni didasarkan pada kepercayaan bahawa ekspresi diri melalui penciptaan artistik mempunyai nilai terapeutik bagi mereka yang menyembuhkan atau mencari pemahaman yang lebih mendalam tentang diri mereka dan keperibadian mereka.

Terapi ini dilatih untuk memahami peranan warna, tekstur, dan pelbagai media seni dalam proses terapi dan bagaimana unsur-unsur ini dapat membantu mengekspresikan pemikiran, perasaan, dan gangguan psikologi seseorang.

Penggunaan terapi seni

Untuk melakukan terapi ini, seseorang tidak perlu mempunyai kemampuan seni atau bakat khas. Semua orang boleh melakukan dan memanfaatkan terapi ini, baik kanak-kanak maupun orang dewasa.

Biasanya terapi ini dilakukan untuk merawat pelbagai jenis gangguan dan tekanan psikologi. Dalam kebanyakan kes, terapi seni dilakukan bersama dengan teknik psikoterapi yang lain.

Dilaporkan dari Fikiran Sangat Baik, berikut adalah situasi di mana terapi seni dapat dilakukan.

 • Orang dewasa mengalami tekanan yang teruk
 • Kanak-kanak yang mengalami masalah tingkah laku atau sosial di sekolah atau di rumah
 • Kanak-kanak atau orang dewasa yang pernah mengalami kejadian traumatik
 • Kanak-kanak bermasalah pembelajaran
 • Seseorang yang mengalami kecederaan otak
 • Seseorang yang mempunyai masalah kesihatan mental

Bukan hanya itu, terapi seni juga boleh dilakukan untuk keadaan berikut:

 • Masalah yang berkaitan dengan penuaan
 • Risau
 • Kanser
 • Kemurungan
 • Gangguan makan
 • Kesukaran emosi
 • Masalah keluarga atau hubungan
 • Keadaan perubatan
 • Gejala psikologi yang berkaitan dengan masalah perubatan lain
 • PTSD (gangguan tekanan selepas trauma)
 • Masalah psikososial
 • Tekanan
 • Penggunaan bahan tertentu

Apakah faedah terapi seni?

Terdapat beberapa faedah yang dapat anda perolehi jika anda melakukan terapi ini, seperti yang dilaporkan oleh rtor.org.

1. Penemuan diri

Manfaat pertama yang anda dapat semasa melakukan terapi seni adalah mencari diri anda (mencari diri). Menciptakan seni dapat membantu anda mengenali dan mengenali perasaan yang telah lama bersembunyi di bawah sedar anda.

2. Meningkatkan keyakinan diri

Pelbagai proses yang anda lakukan ketika menjalani terapi seni ini akan memberi anda rasa pencapaian diri yang sangat berharga untuk meningkatkan harga diri dan keyakinan diri.

3. Pelepasan emosi

Seni adalah sesuatu yang menyeronokkan. Manfaat terbesar terapi seni adalah bahawa ia memberi anda cara yang sihat untuk mengekspresikan semua perasaan dan ketakutan anda.

Emosi yang rumit, seperti kesedihan atau kemarahan, kadang-kadang sukar diungkapkan.

Apabila anda sukar untuk mengekspresikan emosi tetapi anda ingin meluahkan semua perasaan yang anda rasakan, anda boleh mencuba terapi ini. Dengan melakukan terapi seni, anda dapat lebih lega.

4. Mengurangkan tekanan

Tekanan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, terutamanya faktor persekitaran. Tekanan dan tekanan tidak dapat dipisahkan dari kehidupan seharian. Menghadapi kegelisahan, kemurungan, atau trauma emosi boleh melemahkan mental dan fizikal.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found