Kesihatan

Kenali Endometriosis: Gejala, Pemeriksaan dan Rawatan

Ramai wanita takut dengan endometriosis kerana dapat mengurangkan kemungkinan kehamilan. Ya, endometriosis adalah gangguan kesihatan yang mempengaruhi sistem pembiakan wanita.

Penyakit ini boleh menyebabkan sakit di bahagian bawah perut dan biasanya boleh mempengaruhi kemungkinan kehamilan.

Dalam endometriosis, sel yang serupa dengan lapisan dalam rahim tumbuh di luar rahim. Sehingga kini, tidak diketahui secara tepat bagaimana atau mengapa ini berlaku.

Tisu ini yang tidak boleh berada di luar rahim kemudian boleh pecah, berdarah, dan akhirnya menyebabkan gejala. Mari lihat maklumat lengkap mengenai penyakit endometriosis berikut:

Gejala endometriosis

Segera berjumpa doktor sekiranya anda menemui simptom endometriosis. Foto: Shutterstock.com

Sebilangan wanita dengan endometriosis mungkin tidak mempunyai gejala. Namun, ramai yang merasa sakit di bahagian bawah perut yang muncul ketika:

 • Sebelum atau semasa haid
 • Antara tempoh haid
 • Semasa atau selepas hubungan seksual
 • Apabila anda membuang air kecil atau merasa usus anda menjadi lebih aktif (selalunya semasa haid)

Gejala endometriosis lain termasuk:

 • Kesukaran hamil
 • Pertumbuhan ovari yang dapat dirasakan oleh doktor semasa pemeriksaan

Semua gejala yang disebutkan di atas juga boleh disebabkan oleh keadaan yang tidak membawa kepada endometriosis. Tetapi jika anda mempunyai gejala di atas, jangan berlengah untuk segera berjumpa pakar obstetrik, ya.

Baca juga: Tanda-tanda Kesakitan haid Sukar Hamil? Inilah Fakta

Pemeriksaan untuk diagnosis endometriosis

Sentiasa menjaga kesihatan anda dan berjumpa doktor sekiranya anda sakit. Foto: Shutterstock.com

Sehingga kini tidak ada pemeriksaan khusus untuk endometriosis, tetapi doktor mungkin membuat diagnosis berdasarkan beberapa perkara.

Bermula dari mempelajari gejala yang anda adukan, hingga melakukan beberapa pemeriksaan sokongan. Salah satunya ialah ultrasound atau ultrasound.

Satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti jika anda mempunyai endometriosis adalah dengan menjalani pembedahan dan mencari tisu endometrium di luar rahim.

Rawatan endometriosis

Rawatan harus dijalankan hanya oleh doktor. Foto: Shutterstock.com

Endometriosis boleh dirawat dengan cara yang berbeza. Rawatan yang tepat untuk anda bergantung pada gejala anda dan sama ada anda ingin hamil.

Doktor boleh menggunakan ubat untuk merawat endometriosis, termasuk:

 • Ubat penahan sakit. Terdapat beberapa ubat yang dapat mengurangkan kesakitan yang disebabkan oleh endometriosis. Tetapi harus diperhatikan bahawa ubat ini tidak membuat endometriosis hilang.
 • Kontraseptif hormon. Terapi ini dapat membantu mengurangkan gejala kesakitan, tetapi rawatan menggunakan kontrasepsi hormon tidak sesuai untuk wanita yang ingin hamil.
 • Ubat yang boleh menghentikan haid. Ubat ini menjadikan tubuh berhenti menghasilkan hormon tertentu. Terapi ini mungkin berguna untuk wanita yang tidak bertambah baik dengan kontraseptif hormon.

Sebilangan wanita memilih untuk menjalani pembedahan untuk merawat endometriosis dengan lebih baik. Jenis pembedahan yang berbeza boleh merangkumi:

 • Laparoskopi

Jenis pembedahan ini adalah yang paling biasa, doktor akan membuat sayatan kecil di perut dan memasukkan tiub kecil dengan kamera di dalam badan. Kemudian doktor dapat melihat dan membuang tisu endometrium.

 • Histerektomi

Dalam kes yang teruk di mana tidak ada rawatan lain yang berjaya, doktor anda mungkin mencadangkan histerektomi. Operasi ini adalah untuk membuang rahim wanita.

Kadang kala, doktor juga akan membuang ovari dan tiub yang menghubungkan ovari ke rahim. Sekiranya anda melakukan operasi ini, maka wanita itu tidak boleh hamil lagi.

Baca juga: Bahaya Hipertensi pada Wanita Hamil, Segera Kenali Gejalanya!

Program kehamilan untuk wanita dengan endometriosis

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk hamil, berbincanglah dengan pakar sakit puan anda mengenai masalah ini. Terdapat pelbagai jenis ubat atau terapi yang dapat membantu wanita hamil.

Jangan lupa juga untuk terus menjalani gaya hidup sihat seperti makan makanan yang sihat dan berkhasiat, bersenam secara teratur, mengelakkan tekanan psikologi, dan minum sekurang-kurangnya 1.5 liter air sehari, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found