Kesihatan

9 Jenis Peralatan Pelindung Diri untuk Corona untuk Pekerja Perubatan dan Komuniti

Sejak munculnya pandemi COVID-19 pada awal tahun 2020, kehadiran alat pelindung diri untuk Corona terus dicari, terutama topeng pembedahan. Minat masyarakat yang semakin meningkat malah mempunyai masa untuk menjadikan produk ini jarang berlaku.

Sehingga akhirnya, pemerintah mengeluarkan arahan bahawa peralatan pelindung diri yang lengkap hanya boleh digunakan oleh pegawai perubatan. Jadi, apakah senarai peralatan pelindung diri? Bagaimana dengan penggunaan komuniti? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Senarai peralatan pelindung diri untuk Corona

Seperti yang dilaporkan oleh laman web Kementerian Kesihatan, penggunaan alat pelindung diri (PPE) kini difokuskan pada pekerja kesihatan dan orang-orang yang terlibat secara langsung dalam menangani COVID-19. Sebilangan PPE yang digunakan merangkumi:

1. Topeng pembedahan

Peralatan pelindung diri pertama dari Corona adalah topeng pembedahan. PPE ini berfungsi untuk melindungi pengguna dari zarah-zarah udara (zarah udara, percikan mulut (titisan), dan cairan yang terkena virus atau bakteria.

Dibuat dari tiga lapisan, topeng pembedahan direka untuk penggunaan tunggal dengan jangka masa penggunaan 4 hingga 6 jam.

Baca juga: Adakah Vaksin Corona Betul Keluar? Lihat 8 fakta & mitos berikut mengenai COVID-19

2. Respirator N95

Topeng n95. Sumber foto: shutterstock.

Peralatan pelindung diri seterusnya untuk Corona adalah alat pernafasan N95. PPE, yang sering disebut sebagai topeng N95, memiliki fungsi yang sama dengan topeng pembedahan, tetapi memiliki kadar penyaringan yang lebih tinggi.

Alat pernafasan N95 dapat melindungi pengguna atau pekerja kesihatan dengan menyaring atau menahan cairan, darah, zarah pepejal di udara (aerosol), serta bakteria dan virus.

Dibuat dari 4 hingga 5 lapisan, N95 mampu menyaring hingga 95 peratus terhadap zarah kecil berukuran 0.3 mikron.

Dengan keberkesanannya yang tinggi, penggunaan PPE disarankan dalam rawatan langsung pesakit COVID-19 yang disahkan. Direka untuk penggunaan tunggal, alat pernafasan N95 dapat melekat erat pada kulit untuk penggunaan maksimum selama 8 jam.

3. Pelindung mata

Sebagai tambahan kepada topeng, kakitangan perubatan yang terlibat secara langsung dalam menangani COVID-19 memerlukan PPE dalam bentuk pelindung mata atau kacamata. Alat pelindung diri untuk Corona ini berfungsi untuk melindungi organ penglihatan dari percikan cecair, darah, atau titisan-titisan.

Diperbuat daripada bahan plastik atau akrilik yang jernih, pelindung mata dapat digunakan sekali atau berulang kali setelah proses dekontaminasi.

Tahan air dan calar, bingkai PPE sangat fleksibel dalam penggunaannya. Iaitu, dapat menyesuaikan diri dengan kontur wajah tanpa tekanan yang berlebihan. Bon kacamata boleh juga dilonggarkan atau ketat.

4. Pelindung muka

Senarai PPE seterusnya adalah pelindung muka atau pelindung muka. Peralatan pelindung diri untuk Corona ini berfungsi untuk melindungi wajah secara keseluruhan dari percikan cecair, darah, dan titisan-titisan.

Dibuat dari plastik jernih, tahap penglihatan akan dijaga dengan baik antara kakitangan perubatan dan pesakit. pelindung muka boleh digunakan sekali guna atau berulang kali setelah proses penyahtinjaan.

pelindung muka Apa yang disyorkan untuk kakitangan perubatan adalah yang dapat menahan kelembapan dan ikatan dapat disesuaikan dengan lebar lilitan kepala. Sekiranya ada bahagian yang rosak, pelindung muka tidak dibenarkan digunakan semula.

5. Sarung tangan

Sarung tangan adalah salah satu peralatan pelindung diri untuk Corona yang mesti digunakan semasa mengendalikan pesakit COVID-19. PPE ini melindungi tangan pengguna (jari ke pergelangan tangan) dari penyebaran jangkitan.

Sebilangan besar sarung tangan untuk PPE diperbuat daripada lateks, nitril, dan isoprena. Sarung tangan direka untuk penggunaan sekali, mereka mesti dapat menutup rapat tanpa kerutan di kawasan selepas pergelangan tangan.

6. Pakaian pakai buang

Gaun pakai buang hanya melindungi bahagian depan badan, lengan dan separuh kaki. Diperbuat daripada bahan bukan tenunan dan gentian sintetik, PPE ini direka untuk penggunaan tunggal dan mesti berwarna terang atau terang. Tujuannya, untuk mengesan kehadiran bahan cemar dengan mudah.

Gaun sekali pakai tahan terhadap darah, cecair badan dan zarah pepejal. Terdapat bulatan (manset) elastik di kawasan pergelangan tangan yang biasanya digabungkan dengan sarung tangan.

7. Keseluruhan perubatan

Tidak seperti pakaian yang dinyatakan di atas, penutup Pakaian perubatan adalah pakaian yang merangkumi seluruh bahagian tubuh, kecuali muka dan pergelangan tangan. Diperbuat daripada bahan bukan tenunan dan gentian sintetik, penutup alat perubatan mempunyai liang 0.2 hingga 0.54 mikron.

PPE ini direka untuk penggunaan sekali sahaja, mestilah berwarna terang atau terang agar bahan cemar yang terpasang dapat dikesan dengan mudah.

Coverall Alat perubatan adalah alat pelindung diri untuk Corona yang mesti dipakai oleh setiap pekerja kesihatan yang berhubungan langsung dengan pesakit COVID-19.

8. but

Peralatan pelindung diri terakhir untuk Corona adalah but. Berfungsi untuk melindungi kaki, but biasanya diperbuat daripada PVC getah atau tidak tergelincir. Ketinggian but mesti sampai ke lutut, tidak boleh lebih pendek daripada bahagian bawah penutup perubatan.

Bukan hanya itu, penggunaan kasut masih memerlukan perlindungan kasut tambahan. Pelindung kasut memberikan perlindungan tambahan terhadap percikan darah atau cecair.

Bagaimana dengan PPE untuk masyarakat?

Berdasarkan cadangan dari Task Force Penanganan COVID-19, orang biasa yang tidak terlibat secara langsung dalam menangani pesakit positif tidak perlu menggunakan PPE sepenuhnya seperti yang dijelaskan di atas.

Orang boleh menggunakan topeng kain yang terdiri daripada 2 atau 3 lapisan untuk aktiviti harian, seperti menjalani rutin di tempat kerja dan membeli-belah. Jenis kain yang disarankan untuk topeng adalah kapas dengan serat padat.

Itulah ulasan mengenai pelbagai peralatan pelindung diri untuk Corona untuk kakitangan perubatan dan orang ramai yang perlu anda ketahui. Terus ikuti protokol kesihatan untuk membantu menghentikan penyebaran virus Corona, OK!

Rundingan lengkap mengenai COVID-19 di Clinic Against COVID-19 dengan rakan doktor kami. Ayuh, klik pautan ini untuk memuat turun aplikasi Doktor Baik!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found