Kesihatan

Bukan hanya genetik, ini adalah 6 faktor yang mempengaruhi ketinggian anak anda

Melihat pertumbuhan dan perkembangan si kecil pastinya kebahagiaan ibu bapa. Termasuk apabila anda melihatnya terus bertambah tinggi. Tidak jarang, ibu bapa mendapati anak mereka yang lebih muda sebenarnya boleh tumbuh lebih tinggi daripada kakak mereka.

Sebenarnya, ketinggian setiap kanak-kanak dipengaruhi oleh banyak perkara semasa tempoh pertumbuhan. Oleh itu, apakah faktor yang mempengaruhi ketinggian anak? Inilah penjelasannya.

Faktor-faktor yang mempengaruhi ketinggian kanak-kanak

Faktor genetik

Faktor genetik adalah penentu utama ketinggian kanak-kanak. Berdasarkan kajian, sekurang-kurangnya faktor genetik mempunyai pengaruh 60 hingga 80 peratus pada ketinggian. Sehingga dalam keluarga yang tinggi, anak-anak mereka juga cenderung mempunyai badan yang tinggi.

Gangguan genetik seperti sindrom Down dan sindrom Marfan juga boleh mempengaruhi ketinggian. Rata-rata ketinggian kanak-kanak juga akan berbeza di setiap negara kerana latar belakang dan perbezaan DNA yang berbeza.

Faktor hormon

Beberapa hormon dalam badan berperanan dalam pertumbuhan dan pembentukan tulang baru, berikut adalah hormon yang dimaksudkan:

  • Hormon tumbesaran. Hormon ini dibuat di kelenjar pituitari dan merupakan hormon yang paling penting untuk pertumbuhan. Beberapa keadaan kesihatan seperti kekurangan hormon dan gangguan genetik dapat membatasi jumlah hormon pertumbuhan yang dihasilkan oleh tubuh, sehingga mempengaruhi ketinggian
  • Hormon tiroid. Kelenjar tiroid membuat hormon yang mempengaruhi pertumbuhan
  • Hormon seks. Kedua-dua testosteron dan estrogen penting untuk pertumbuhan semasa baligh

Jantina

Jantina juga merupakan faktor yang mempengaruhi ketinggian anak. Sebenarnya, lelaki cenderung lebih tinggi daripada wanita. Anak lelaki juga boleh terus tumbuh lebih lama daripada kanak-kanak perempuan. Walau bagaimanapun, genetik adalah faktor utama.

Faktor pemakanan

Sejak berada di dalam rahim hingga dewasa, pengambilan nutrien memainkan peranan penting dalam perkembangan tubuh anak. Termasuk soal ketinggian.

Atas sebab ini, pemakanan seimbang penting untuk kanak-kanak membesar dengan baik. Sebabnya ialah di kawasan yang kurang makmur, banyak kanak-kanak didapati membesar.

Keadaan persekitaran

Keadaan persekitaran geografi boleh menjadi faktor yang mempengaruhi ketinggian anak. Sebenarnya, di kawasan tanah tinggi, orang cenderung lebih pendek.

Selain itu, persekitaran anak ketika masih dalam kandungan juga memberi kesan. Adakah ibu kanak-kanak itu merokok atau terdedah kepada bahan berbahaya? Adakah status pemakanan dipenuhi semasa dalam kandungan?

Anak-anak yang berkhasiat, sihat, dan aktif cenderung lebih tinggi usia dewasa daripada kanak-kanak yang kurang makan, mempunyai penyakit berjangkit, atau tidak mempunyai penjagaan kesihatan.

Aktiviti fizikal

Senaman dapat merangsang pengeluaran sel tulang yang membantu tumbuh tulang yang kuat dan sihat. Beberapa jenis sukan juga dapat membantu anak-anak membesar, seperti bola keranjang.

Petua untuk menumbuhkan ketinggian anak-anak dengan lancar

Secara amnya, kanak-kanak akan berhenti tumbuh lebih tinggi selepas baligh. Untuk itu, Ibu mesti memanfaatkan masa kanak-kanak hingga remaja dengan baik agar pertumbuhan badan mereka dirangsang dengan baik.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda gunakan untuk anak anda agar ketinggiannya meningkat dengan lebih lancar:

  • Makan makanan yang seimbang. Semasa tempoh pertumbuhan, kanak-kanak perlu mendapatkan banyak nutrien dari buah-buahan, sayur-sayuran, protein, biji-bijian dan susu. Kanak-kanak juga perlu dibatasi ketika memakan makanan dengan gula dan lemak buruk.
  • Tingkatkan protein dan kalsium. Protein dan kalsium sangat penting untuk pertumbuhan tulang. Memenuhi keperluan mereka dengan sumber makanan protein seperti daging, telur, makanan laut dan kacang. Untuk pengambilan kalsium, dapatkannya dari sumber seperti yogurt, susu, keju, brokoli, dan lain-lain.
  • Ambil makanan tambahan. Terdapat beberapa makanan tambahan yang dapat membantu meningkatkan ketinggian anak. Pilih dan gunakan mengikut dos yang disenaraikan.
  • Pastikan anak anda cukup tidur. Tidur yang mencukupi dapat membantu tubuh menghasilkan hormon yang membantu pertumbuhan. Oleh itu, pastikan anak anda tidur mengikut keperluan mereka.
  • Amalkan postur. Postur tubuh yang lemah seperti bersendawa boleh menjadikan anak kelihatan lebih pendek daripada yang sebenarnya. Perhatikan juga keadaan anak semasa tidur, berdiri, atau duduk sehingga postur badannya betul.
  • Bersenam secara berkala. Kanak-kanak harus menjalani sekurang-kurangnya satu jam latihan sehari. Selain kecergasan, senaman secara teratur juga diketahui dapat meningkatkan kualiti tulang, menguatkan otot, dan meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan.

Itulah ibu, faktor yang boleh mempengaruhi ketinggian anak. Walaupun genetik adalah faktor utama, faktor lain tidak kurang berpengaruh. Pastikan pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda sentiasa dipantau dengan baik, Ibu.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found