Kesihatan

Hati-hati, jangan memandang rendah penyebab bau kaki ini!

Bau kaki adalah masalah kulit kaki yang biasa. Apabila kaki anda berpeluh, bakteria akan tumbuh di lapisan kulit kaki. Akibatnya, ia akan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Bukan itu sahaja, berikut adalah beberapa penyebab bau kaki yang lain.

Punca kaki berbau

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, setiap orang mesti mengeluarkan banyak peluh. Tetapi ada juga di antara anda yang mempunyai lebih banyak kelenjar peluh daripada bahagian badan yang lain, bukan?

Kelenjar ini mengeluarkan peluh sepanjang hari untuk membantu menjaga suhu badan anda sejuk dan menjaga kelembapan kulit anda.

Begitu juga dengan kaki, anda sering lupa bahawa kaki anda juga berpeluh. Tetapi terutama untuk remaja dan wanita hamil biasanya yang paling mudah terkena kaki.

Ini kerana hormon yang berlebihan menjadikan remaja dan wanita hamil lebih banyak berpeluh daripada orang pada umumnya.

Biasanya mereka yang berpeluh adalah orang yang berjalan sepanjang hari di tempat kerja, mengalami tekanan dari tempat kerja, atau mungkin juga mempunyai keadaan perubatan khas yang membuat mereka berkeringat lebih banyak.

Berikut adalah beberapa penyebab kaki berbau baik dari segi perubatan dan tabiat buruk pada seseorang:

1. Bakteria

Secara semula jadi terdapat sedikit bakteria di kaki. Oleh itu, jika bakteria dan peluh berkumpul, bau busuk dapat timbul di lapisan kulit kaki.

Bakteria yang berlebihan pada kaki cenderung terbentuk ketika seseorang berpeluh di dalam kasutnya. Lebih buruk lagi, ketika kaki masih berpeluh dan kemudian mengembalikannya tanpa membiarkannya kering sepenuhnya, baunya secara automatik akan bertambah buruk.

2. Kebersihan

Kebersihan yang buruk juga dapat berperanan dalam menyebabkan bromodosis. Membasuh kaki dengan kerap atau tidak menukar stoking anda sekurang-kurangnya sekali sehari boleh membolehkan bakteria tambahan mula tumbuh di kaki anda. Ini boleh menyebabkan bau kaki bertambah buruk.

3. Hiperhidrosis

Sebagai tambahan kepada bakteria, keadaan perubatan lain yang menyebabkan pengeluaran peluh lebih banyak daripada biasa adalah hiperhidrosis.

Anda yang mengalami peluh berlebihan biasanya mempunyai banyak kelenjar peluh di satu bahagian badan, misalnya kaki. Sekiranya pengeluaran peluh dirasakan sangat mengganggu aktiviti harian, tidak ada salahnya berjumpa doktor.

4. Kaki atlet

Anda yang mengalami bau kaki, ini juga mungkin disebabkan oleh penyakit. Penyakit yang menyebabkan kaki berbau bermula dengan jangkitan kulat.

Tetapi anda harus berhati-hati, penyakit ini tidak hanya menyerang atlet seperti namanya, tetapi boleh menjadi siapa saja.

Gejala awal apabila anda mendapat penyakit ini biasanya terasa gatal dan kering serta kulit retak di kaki anda. Bukan hanya itu, jika tidak dirawat dengan segera, anda akan lebih mudah terkena pelbagai masalah kaki.

Baca juga: Kaki berbau membuat anda merasa tidak selamat? Inilah Cara Menghilangkannya!

Cara menghilangkan bau kaki

Cara yang paling semula jadi dan berkesan untuk menghilangkan bau kaki adalah membersihkannya secara berkala. Apabila anda rajin menjaga kebersihan dan kebersihan kaki, bakteria akan hilang.

Dengan begitu, apabila telapak kaki berpeluh, mereka tidak akan berbau kerana bakteria sudah hilang.

Gunakan kain lembut dan gosok. Sekiranya anda ingin mendapatkan hasil yang maksimum, lakukan pada waktu mandi pagi dan petang. Sekurang-kurangnya sekali sehari.

Pastikan juga anda rajin memotong kuku. Akhirnya, cubalah mengeluarkan kulit mati yang sukar dari kaki anda dengan batu apung.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!