Kesihatan

Pelbagai Punca Cirit-Birit Berdarah dan Cara Mengubatinya

Mengalami cirit-birit mungkin merupakan perkara biasa, tetapi jika anda mengalami cirit-birit berdarah, ia tidak boleh dipandang ringan. Cirit-birit berdarah boleh menjadi tanda masalah pada sistem pencernaan anda.

Keadaan ini akan bertambah buruk sekiranya dibiarkan lama. Jadi, penyebab cirit-birit berdarah mesti diketahui seawal mungkin untuk rawatan yang tepat.

Apa itu cirit-birit berdarah

Cirit-birit berdarah adalah keadaan di mana najis bercampur dengan darah ketika membuang air besar. Ini sering menjadi tanda pendarahan gastrousus kerana kecederaan atau penyakit. Cirit-birit yang mengandungi darah merah terang atau merah marun boleh disebut sebagai hematochezia.

Masalah ini dapat dialami oleh semua golongan umur. Bergantung pada penyebabnya, cirit-birit berdarah boleh menjadi pendek atau lama. Cirit-birit berdarah juga dapat berulang pada bila-bila masa dalam jangka masa yang lebih lama, seperti disebabkan oleh penyakit radang usus.

Apakah penyebab cirit-birit berdarah?

Cirit-birit berdarah boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja, baik wanita, lelaki, orang tua dan juga kanak-kanak berisiko mendapatnya. Penyebab cirit-birit berdarah juga boleh berbeza-beza bergantung pada gaya hidup yang dilalui setiap orang.

Namun, sekurang-kurangnya ada beberapa faktor yang sering mencetuskan cirit-birit berdarah. Antara lain, seperti:

1. Pendarahan dalam sistem pencernaan

Gangguan atau masalah dalam sistem pencernaan adalah penyebab biasa cirit-birit berdarah.

Darah yang dicampurkan dalam tinja biasanya dibawa dari organ pencernaan. Darah ini umumnya berwarna lebih gelap atau hampir berwarna hitam. Sementara darah yang keluar dari dubur berwarna merah terang.

Pendarahan dalam sistem pencernaan disebabkan oleh beberapa perkara, seperti sembelit, buasir, penyakit radang usus, jangkitan usus, dan ulser perut.

2. Dijangkiti bakteria E. coli

Bakteria E. coli sering menjadi penyebab cirit-birit. Sekiranya cirit-birit disertai dengan pendarahan, ini bermakna bakteria ini telah mengganggu organ di saluran pencernaan.

Bakteria E. coli dibawa dari makanan yang tidak bersih dan dimakan kurang dimasak. Daging lembu yang tidak dimasak dan susu yang tidak disterilkan akan membawa E. coli ke dalam badan.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, cirit-birit berdarah yang disebabkan oleh bakteria E. coli akan berlangsung selama 2 minggu.

3. Kemunculan polip di usus

Polip adalah tisu yang tumbuh secara tiba-tiba dan melekat pada organ. Polip yang melekat di usus akan mengganggu pertumbuhan dan prestasi usus. Apabila kerja usus terganggu, ia sangat mudah mengalami kecederaan dan pendarahan.

Pendarahan akibat polip umumnya hanya berlaku di dalam badan. Walau bagaimanapun, pergerakan usus yang terlalu kerap dapat membuat pendarahan menjadi lebih teruk dan keluar dengan kotoran.

4. Luka di dubur

Luka di dubur sering menjadi penyebab cirit-birit berdarah yang dialami oleh banyak pesakit. Ini umumnya timbul akibat keradangan dan geseran dengan najis yang terlalu keras.

Darah yang muncul akibat luka di dubur kemudian keluar bersama najis. Namun, penyebab cirit-birit berdarah ini hanyalah sejumlah kecil darah dengan warna merah terang.

5. Kesan sampingan ubat

Dadah yang dimakan dalam jangka masa panjang biasanya akan menyebabkan kesan sampingan. Kesan yang disebabkan oleh ubat boleh berbeza-beza, salah satunya adalah gangguan perut. Beberapa jenis ubat boleh merengsakan perut, menyebabkan kecederaan teruk.

6. Rotavirus

Rotavirus adalah sejenis virus yang menyebabkan keradangan pada saluran pencernaan. Keradangan yang tidak diubati dengan segera akan menyebabkan pendarahan.

Walau bagaimanapun, cirit-birit berdarah yang disebabkan oleh rotavirus pada umumnya mempengaruhi bayi dan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Cirit-birit berdarah sering menunjukkan masalah kesihatan yang serius. Lebih-lebih lagi jika darah keluar bercampur najis cair.

Cirit-birit berdarah tidak selalu berisiko menyebabkan penyakit berbahaya. Walau bagaimanapun, pemeriksaan perubatan segera dapat membantu mempercepat penyembuhan.

Pergi ke doktor apabila cirit-birit berdarah disertai dengan beberapa gejala lain, iaitu keletihan, pening, kesukaran bernafas, muntah darah, dan demam di atas 38 darjah Celsius.

Rawatan cirit-birit berdarah

Rawatan untuk setiap pesakit biasanya berbeza bergantung pada apa yang menyebabkan cirit-birit berdarah. Orang yang mempunyai sistem imun yang kuat sebenarnya tidak memerlukan rawatan khas.

Walaupun begitu, ada cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk membantu proses penyembuhan. Minum banyak air untuk mengelakkan dehidrasi. Ini kerana bakteria E.coli yang menyebabkan cirit-birit berdarah membuat tubuh kehilangan banyak cecair.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found