Kesihatan

Pasangan saya terlalu narsisistik, bagaimana menanganinya?

Apabila ditanya mengapa anda sanggup meluangkan masa dan tenaga mencari pasangan, pasti satu jawapannya ialah mempunyai rakan untuk berkongsi. Tetapi apa yang berlaku jika pasangan anda mempunyai gangguan keperibadian yang disebut narsisme.

Tidak hanya cenderung menganggap diri mereka sebagai yang paling penting, orang yang mengalami gangguan ini juga sering sensitif terhadap kritikan. Oleh itu, langkah apa yang boleh anda ambil untuk menangani jenis pasangan ini?

Baca juga: Shhh ... Ini adalah 6 sebab mengapa wanita sukar mengalami orgasme semasa melakukan hubungan seks

Apa itu gangguan keperibadian narsistik

Dilaporkan dari MayoklinikGangguan keperibadian narsis adalah gangguan jiwa. Penderita akan menganggap dirinya yang paling penting, dan sangat memerlukan kekaguman dari orang lain.

Walaupun dia kelihatan sangat yakin, di bawahnya dia memiliki harga diri yang rapuh, dan cenderung terkritik sedikit pun.

Dalam menangani orang yang mengalami gangguan ini, biasanya akan ada banyak masalah kerana kurangnya rasa empati terhadap orang lain.

Cara berurusan dengan pasangan yang mengalami gangguan narsisis

Kadang-kadang apabila anda sudah berkahwin dengan pasangan narsis, meninggalkan bukanlah pilihan yang mudah.

Ada kalanya anda harus bertahan, dan mencari jalan untuk berurusan dengan pasangan anda tanpa membuat diri anda merasa tertekan.

mengikut ProPsychcentral, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan sekiranya anda menghadapi situasi seperti ini, antaranya adalah:

Belajar semula keperibadiannya

Ini adalah kunci untuk bertahan hidup dengan pasangan yang mengalami gangguan narsisis. Lebih banyak maklumat yang anda perolehi, semakin baik anda akan memahami cara memberi respons yang terbaik dalam apa jua keadaan.

Oleh itu, cari tahu bermula dari bagaimana emosinya terbangun, bagaimana dia menangani hujah, hingga kebiasaan kecil yang lain.

Dengan cara itu diharapkan anda dapat mengembalikan keseimbangan emosi yang terkuras, kerana berurusan dengan pasangan narsisistik setiap hari.

Baca juga: Benarkah Virus Corona dapat menyerang usus walaupun keputusan ujian paru-paru negatif?

Berhenti memberi tumpuan kepadanya

Apabila seseorang dengan gangguan keperibadian narsistik ada di sekitar anda, secara tidak sedar semua perhatian akan tertumpu kepadanya.

Walaupun pada mulanya anda mungkin bersedia untuk memenuhi keperluan anda sendiri untuk memuaskan keinginannya untuk mendapat perhatian.

Sekiranya ini dibiarkan berlanjutan, anda akan mengalami kesukaran kerana pada dasarnya kepuasannya terhadap kekaguman orang lain tidak akan pernah cukup.

Agar ini tidak berlaku, anda harus berhenti menumpukan perhatian kepadanya dan cuba mengawalnya perlahan-lahan. Ingat, anda juga berharga dan memerlukan perhatian. Oleh itu, tidak ada salahnya mengingatkan diri anda tentang perkara ini secara berkala.

Jangan takut untuk mengingatkan

Sebilangan besar narsisis berbangga dengan narsisisme mereka. Sebenarnya, tidak jarang ada juga yang menganggapnya sebagai kelebihan.

Sekiranya ternyata bahawa menyatakan rasa tidak selesa yang anda rasakan kepadanya tidak akan berjaya. Anda perlahan-lahan dapat mengingatkannya bahawa keperibadiannya boleh mengganggu, malah menyakitkan hati anda.

Ingatlah, sesekali mengucapkan kalimat seperti, "Hati-hati, narsisis akan kembali kemudian, anda tahu" dengan nada lembut dapat sangat efektif dalam memupuk rasa saling percaya dalam hubungan antara anda berdua.

Baca juga: Jangan Keliru, Inilah Cara Menghilangkan Bintik Hitam Dengan Selamat Dan Berkesan

Kadang-kadang mengikut egonya

Untuk berkembang, seorang narsisis memerlukan perhatian, kasih sayang, kasih sayang, dan pujian setiap hari.

Sebenarnya, sesekali tidak ada yang salah dengan mengatakan, "Anda benar-benar pandai dalam hal ini", atau "anda kelihatan baik" pada kesempatan-kesempatan tertentu.

Anda boleh menggunakan kaedah ini untuk membuatnya melihat sisi positif dalam dirinya. Jangan lupa melakukannya dengan ikhlas dan tanpa agenda lain.

Tetapkan semula jangkaan anda

Walaupun di satu pihak narsisis sangat menginginkan simpati terhadap diri mereka sendiri, pada masa yang sama mereka tidak dapat memberikan perkara yang sama kepada orang lain.

Inilah yang membuat para narsisis diketahui kurang empati terhadap orang lain. Tidak hairanlah jika ini menjadi penghalang bagi kebanyakan orang untuk berhubungan dengannya.

Mungkin anda juga ingin menjaga jarak dan membatasi keakraban. Untuk mengatasinya, anda boleh menetapkan semula harapan tentang kasih sayang dan seumpamanya padanya. Ini akan membantu anda mengelakkan rasa kecewa.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.