Kesihatan

Sokong Hari Kanak-kanak Kebangsaan, Inilah 10 Petua Semula Jadi Untuk Menambah Selera Anak

Walaupun di tengah wabak, momen menyambut Hari Kanak-kanak Nasional (HAN), yang diperingati setiap 23 Julai, tetap terasa istimewa.

Dilaporkan dari Kementerian Pemberdayaan Wanita dan Perlindungan Anak Republik Indonesia (Kemen PPPA), HAN tahun ini memiliki tema "Anak-anak yang Dilindungi, Indonesia Maju".

Ini adalah motivasi bahawa pandemi COVID-19 tidak melemahkan komitmen untuk terus menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak untuk memenuhi harapan.

Salah satunya adalah untuk mempromosikan cara-cara untuk meningkatkan selera kanak-kanak tanpa makanan tambahan. Seperti yang kita ketahui, wabak ini sangat mempengaruhi kehidupan seharian anak-anak, termasuk dari segi diet mereka.

Baca juga: Ayuh, kenali 4 punca mata berair dan cara mengatasinya

Petua untuk meningkatkan selera makan anak anda secara semula jadi

Beberapa perkara dapat mengurangkan selera makan anak dalam era pandemi sekarang, termasuk penyakit dan tekanan.

Berkurangnya peluang bermain, atau akses terhad kepada sumber makanan berkhasiat, secara tidak langsung dapat mempengaruhi selera makan anak-anak.

Ini adalah cabaran bagi ibu bapa untuk menjaga selera anak-anak mereka agar mereka dapat tumbuh dan berkembang dengan optimum. Oleh itu, penting untuk mengetahui petua untuk meningkatkan selera makan anak secara semulajadi di bawah.

1. Buat menu makanan yang berwarna-warni

Makanan berkhasiat seperti sup sayur kadang-kadang kelihatan tidak menarik bagi si kecil anda. Anda boleh mengakali dia dengan menyediakan buah atau sayur berwarna sehingga dia berminat memakannya.

2. Masukkan rempah

Rempah seperti oregano, herba Itali, ketumbar, dan kayu manis dapat menambahkan aroma dan rasa pada makanan. Ini akan menjadikan hidangan lebih menarik bagi kanak-kanak.

Sebilangan kanak-kanak juga tidak menyukai makanan dengan bau atau rasa yang kuat, seperti bawang putih.

Cuba hilangkan ramuan ini dari diet anak kecil anda. Sebagai gantinya, anda boleh menggunakan rempah selera seperti oregano, kayu manis, dan biji adas.

3. Biarkan anak-anak menolong di dapur

Apabila anda ingin mengajar anak anda mengenai pemakanan, cubalah biarkan dia membantumu memasak di dapur. Dengan cara itu, secara automatik dia akan mula lebih berminat dengan makanan.

4. Jauhkan gangguan alat

Bersikap tegas dan katakan tidak pada televisyen dan permainan videoe semasa waktu makan. Menjadi amalan yang baik untuk semua ahli keluarga makan bersama.

Baca juga: Adakah Mata Anda Tolak? Ketahui jawapannya melalui 3 ujian berikut

5. Hidangkan minuman selepas makan

Jus dan minuman sangat sarat dengan kalori. Oleh itu, lebih baik anda memberikannya setelah anak selesai makan.

Tetapi jika anda membuatnya di rumah dan tidak menambah gula, anda boleh menghidangkannya di antara makanan untuk si kecil.

6. Minum si kecil minum 30 minit sebelum makan

Galakkan mereka minum segelas air sebelum waktu makan. Biasakanlah mereka meminum air sebaik sahaja mereka bangun dan sebelum waktu makan dan mereka akan segera merasa lapar.

7. Berhenti mengambil makanan ringan

Makanan ringan tinggi gula dan kalori. Makanan jenis ini mengurangkan selera makan kanak-kanak. Oleh itu, ganti makanan tidak sihat ini dengan alternatif makanan yang lebih sihat.

8. Jadualkan waktu makan

Kelaparan biasanya akan membuat kanak-kanak makan dengan bersungguh-sungguh. Cuba menjadualkan makanan anak kecil anda secara berkala untuk merangsang selera makannya, dan bantu dia makan nutrien yang mencukupi setiap hari.

9. Pertimbangkan untuk mengurangkan pengambilan susu anda

Sekiranya anak anda mengalami penurunan selera makan, mungkin dia terlalu banyak minum susu. Sekiranya ini berlaku, anda boleh mempertimbangkan untuk mengurangkan pengambilan susu sebelum waktu makan.

10. Elakkan makan secara paksa

Kanak-kanak perlu menikmati waktu makan mereka dengan berseronok. Sekiranya anda terus memaksanya untuk membuka mulutnya tidak kira bagaimana perasaannya, ia hanya akan trauma pada si anak.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Anda boleh melakukannya dengan memuat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, jangan lupa untuk mengklik pautan berikut, OK!