Kesihatan

Anda pasti tidak mahu berhenti? Kesan Merokok untuk Kesuburan Lelaki!

Banyak masalah kesihatan yang disebabkan oleh merokok. Salah satunya adalah masalah pembiakan yang boleh berlaku pada lelaki dan wanita.

Pada lelaki, masalah pembiakan yang dilihat adalah gangguan sperma dan air mani. Masalah dengan cecair yang keluar semasa ejakulasi adalah bahawa kesuburan lelaki terganggu.

Baca juga: Penting untuk Reproduksi Lelaki, Ketahui Fungsi Kelenjar Prostat!

Merokok dan kesihatan pembiakan lelaki

Satu kajian dalam jurnal Urologi Eropah menerbitkan kesan merokok dan kesihatan kesuburan. Kajian ini dilakukan pada 20 kajian yang melibatkan 5,000 lelaki di seluruh Eropah.

Kajian ini meneroka bagaimana merokok berkaitan dengan penurunan jumlah sperma, penurunan motilitas sperma dan bentuk sperma yang buruk.

Penting untuk diperhatikan bahawa kesan negatif merokok terhadap kesihatan sperma sangat ketara pada mereka yang kurang subur dan kumpulan perokok sederhana hingga berat, berbanding dengan perokok ringan.

Hubungan antara merokok dan kualiti sperma

Penyelidikan di atas menggarisbawahi bagaimana kualiti sperma menurun kerana merokok. Tetapi, bagaimana rokok dapat menyebabkan penurunan jumlah sperma, pergerakan sperma, bentuk sperma dan kerusakan DNA sperma? Inilah penjelasannya:

Kiraan sperma

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Dunia Kesihatan Lelaki mengatakan jumlah sperma pada perokok menurun sebanyak 23 peratus.

Penurunan jumlah sperma ini jelas merugikan. Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) di United Kingdom mengatakan jumlah sperma yang rendah akan menyukarkan lelaki untuk hamil secara semula jadi.

Masalah jumlah sperma yang rendah adalah masalah biasa. Kira-kira 1 dari 3 pasangan yang mengalami kesukaran untuk hamil menemui punca masalah mereka dalam jumlah sperma yang rendah ini.

Baca juga: Berhati-hati dengan Punca Kiraan Sperma Rendah Yang Boleh Mengganggu Kesuburan Lelaki

DNA sperma

Penyelidikan dalam jurnal Andrologi menyatakan bahawa sperma perokok mengalami peningkatan fragmentasi DNA. Kerosakan DNA ini boleh menyebabkan masalah persenyawaan, perkembangan embrio, implantasi embrio dan peningkatan risiko keguguran, anda tahu!

Penyelidik dari University of the Saarland, Jerman, Mohammad Eid Hammadeh, PhD, melakukan kajian serupa. Dia menyimpulkan bahawa lelaki yang merokok mempunyai masalah ketidaksuburan berbanding dengan bukan perokok.

Pada dasarnya, sel sperma membawa dua protein yang disebut protamine 1 dan protamine 2. Protein ini secara semula jadi seimbang dan berada dalam hubungan yang betul antara satu sama lain.

Namun, menurut Hammadeh, perokok sperma membawa protamin terlalu sedikit 2. Keadaan ini menjadikan sperma terdedah kepada kerosakan DNA.

"Huruf DNA sperma ini hilang satu atau dua huruf. Keadaan ini tidak dapat diperbaiki, "katanya.

Morfologi sperma

Morfologi atau bentuk sperma boleh menjadi masalah pada perokok. Bentuk sperma yang tidak sihat pada perokok juga boleh menyebabkan masalah kemandulan.

Pada dasarnya bentuk sperma yang tidak normal mempengaruhi kemampuannya bergerak mencari telur ketika anda mengalami ejakulasi di dalam vagina pasangan.

Dalam kes ini, kepala sperma adalah bahagian penting untuk menembusi lapisan luar telur dan melakukan persenyawaan. Namun, pada perokok yang mengalami kecacatan sperma, misalnya, lebih kecil, ini dapat menyukarkan proses persenyawaan.

Kajian dalaman Jurnal Dunia Kesihatan Lelaki kata perokok mengalami penurunan bentuk sperma sebanyak 41.4 peratus.

Keupayaan menggerakkan sperma

Keupayaan bergerak atau berenang sperma juga dapat dipengaruhi oleh faktor luaran, seperti merokok. Kajian di Jurnal Dunia Kesihatan Lelaki membandingkan pergerakan sperma ini pada perokok dan bukan perokok.

Akibatnya, terdapat 36.4 peratus penurunan motilitas sperma pada perokok. Ini boleh menyebabkan masalah kesuburan, memandangkan kemampuan untuk bergerak, bersama dengan jumlah dan bentuk sperma sebagai faktor yang menyokong persenyawaan yang berjaya.

Terdapat beberapa jenis masalah dengan kemampuan menggerakkan sperma, termasuk:

  • Keupayaan bergerak perlahan
  • Mobiliti tidak progresif atau kurang dari 5 mikrometer sesaat
  • Tidak ada pergerakan sperma

Oleh itu, pelbagai bahaya merokok untuk kesihatan pembiakan lelaki. Sentiasa menerapkan gaya hidup sihat sehingga anda mengelakkan masalah kesuburan, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022