Kesihatan

Bukan Hanya Menggunakan Perubatan, Sebilangan Makanan Ini Dapat Memutihkan Gigi!

Makanan untuk memutihkan gigi tidak hanya selamat digunakan, tetapi juga mudah digunakan, anda tahu! Ya, mempunyai gigi putih berkilau adalah impian banyak orang, jadi ada banyak cara mudah dan selamat untuk mendapatkannya.

Senyuman yang menawan adalah bahagian penting dalam keperibadian, jadi banyak yang mencuba pelbagai cara untuk memastikan gigi mereka tetap putih dan bebas dari plak. Oleh itu, mari kita lihat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk memutihkan gigi secara semula jadi.

Baca juga: Manfaat Jintan untuk Kesihatan, Mencegah Keradangan Menurunkan Berat Badan

Apakah makanan untuk memutihkan gigi?

Dilaporkan dari Healthline, banyak faktor boleh menyebabkan gigi menjadi kuning dan menyimpan banyak plak. Seperti makanan tertentu yang boleh mengotorkan enamel, lapisan gigi terluar. Tabiat harian dan kekurangan penjagaan yang betul akan mempercepat proses menguning.

Gosok gigi, flos, dan menggunakan ubat kumur kadang-kadang tidak mencukupi. Untuk itu, berikut adalah beberapa makanan untuk memutihkan gigi yang boleh anda cuba.

Jus lemon

Salah satu makanan untuk memutihkan gigi adalah lemon. Ya, lemon mempunyai sifat pemutihan sehingga dapat membantu mencerahkan gigi kuning. Bahan-bahan yang digunakan adalah satu sudu teh jus lemon dan satu sudu teh air.

Cara menggunakannya cukup mudah, iaitu dengan mencampurkan kedua-dua bahan tersebut dan menggunakannya untuk menggosok gigi. Lakukan kaedah ini secara berkala sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Stroberi dan baking soda adalah makanan untuk memutihkan gigi

Stroberi mengandungi vitamin C yang dapat membantu memutihkan dan mencerahkan gigi. Bukan hanya itu, buah yang satu ini juga kaya dengan antioksidan sehingga bermanfaat dalam menjaga kesihatan mulut.

Cukup gunakan 3 hingga 4 strawberi dan satu sudu teh baking soda, kemudian gosok gigi dengan dua ramuan ini. Biarkan selama 3 hingga 3 minit, kemudian bilas mulut anda dengan air hingga bersih.

Sapukan campuran bahan ini untuk memutihkan gigi setiap hari secara berkala selama beberapa minggu untuk hasil yang maksimum.

Pes halia

Makanan pemutihan gigi lain termasuk halia. Halia mengandungi vitamin C sehingga dapat membantu mencerahkan gigi dan menjaga kesihatan mulut. Bahan-bahan yang digunakan hanyalah menambahkan halia dengan air untuk membentuk pes.

Gosok perlahan-lahan pes halia pada gigi anda dan biarkan selama dua minit. Bilas gigi menggunakan air sejuk dan lakukan kaedah ini secara berkala untuk mendapatkan hasil yang diinginkan.

Lobak

Kandungan vitamin A yang tinggi menjadikan wortel sebagai makanan untuk memutihkan gigi. Vitamin A dapat membantu memastikan bahawa enamel gigi sihat dan bebas dari plak. Bahan-bahan yang digunakan adalah wortel cincang dan secawan jus lemon.

Celupkan potongan lobak merah ke dalam jus lemon dan gosokkannya perlahan-lahan ke seluruh gigi. Biarkan selama 3 hingga 5 minit dan kemudian bilas dengan air sejuk. Lakukan kaedah ini secara berkala sehingga penampilan gigi menjadi putih berkilat.

Kunyit, minyak mustard, dan garam sebagai makanan untuk memutihkan gigi

Kunyit mengandungi vitamin C, selenium, dan magnesium yang dapat membantu mencerahkan gigi dan menjaga kesihatan mulut. Bukan hanya itu, kunyit juga mempunyai sifat anti-radang yang dapat membantu menenangkan kulit dan mencegah masalah gusi.

Sementara itu, minyak sawi diketahui dapat menguatkan gusi dan merawat masalah plak. Untuk membuatnya, semua yang perlu anda lakukan ialah mencampurkan satu sendok teh minyak mustard, satu sudu teh serbuk kunyit, dan sedikit garam.

Campurkan semua bahan dalam mangkuk untuk membuat pasta dan gosok dengan berus gigi. Selepas itu, bilas dengan air suam dan gunakan bahan semula jadi ini dua kali seminggu untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

Baca juga: Ayuh, kenali kesan baik dan buruk dari makan jeroan untuk kesihatan

Kaedah lain yang boleh digunakan selain makanan untuk memutihkan gigi

Selain menggunakan makanan untuk memutihkan gigi, ada beberapa kaedah semula jadi untuk membantu memutihkan gigi dan kebanyakannya berfungsi dengan menghilangkan noda permukaan.

Terdapat beberapa kaedah yang boleh digunakan untuk membantu memutihkan gigi, termasuk yang berikut:

  • Arang diaktifkan. Menyikat dengan arang serbuk diketahui menarik toksin dari mulut dan menghilangkan noda pada gigi
  • Tanah liat. Menggunakan tanah liat untuk menggosok gigi anda dikatakan dapat membantu menghilangkan noda dari gigi anda
  • Kulit. Menyapu kulit buah seperti jeruk, lemon, dan pisang pada gigi diketahui menjadikannya lebih putih.

Sekiranya beberapa kaedah semula jadi ini tidak memberikan hasil yang maksimum, segera beritahu doktor gigi mengenai masalah gigi yang anda alami.

Sebilangan doktor biasanya akan menawarkan rawatan pemutihan yang jauh lebih berkesan untuk gigi yang berubah warna. Namun, penting juga untuk mengetahui bahawa penggunaan produk pemutih terlalu kerap boleh merosakkan gigi, anda tahu!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.