Kesihatan

Mari Rutin Pound Fit: Gabungan Muzik dan Sukan dengan Banyak Manfaat!

Pelbagai model kecergasan dan diet terus muncul dan berkembang seiring dengan trend gaya hidup sihat yang mula diperhatikan oleh banyak orang. Yang menarik perhatian adalah berat badan, di mana anda menggerakkan badan anda seperti pemain drum.

Dalam aktiviti ini, anda akan melakukan pergerakan senaman sambil mendengar muzik dan berpegangan tangan Ripstix, alat khas yang digunakan dalam paun sesuai dalam bentuk tong dram.

Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai paun sesuai!

Kaedah pound fit: gabungan latihan fizikal dan muzik

Pound fit bukan sekadar mendengar muzik dan kemudian bergerak dengan bebas. Lebih-lebih lagi, kaedah senaman ini menggabungkan latihan kardio, kekuatan dan penyaman dengan yoga dan beberapa gerakan Pilates sambil disertai dengan muzik.

Dilaporkan oleh halaman poundfit.com, kaedah ini dicipta pada tahun 2011 oleh dua bekas pemain dram wanita dan atlet kolej, Kirsten Potenza dan Cristina Peerenboom. Itulah sebabnya, tidak hairanlah bahawa muzik penting dalam setiap sesi fit pound.

Dipetik dari besthealthmag.ca, Kirsten mengatakan bahawa anda akan menikmati pelbagai genre muzik semasa anda bersenam. Setiap lagu akan membuatkan anda melakukan banyak rentak.

Kirsten menjanjikan bahawa muzik yang dipersembahkan sangat memotivasi, jadi anda akan merasakan perjalanan kecil dalam setiap latihan.

Ripstix: instrumen paun yang paling penting

Bukan hanya muzik, pound fit malah menggunakan salah satu instrumen yang serupa dengan drumsticks yang dinamakan Ripstix.

Berat ringan, tongkat ini direka khusus untuk latihan berat badan.

Berikut adalah fakta mengenai ripstix yang dilancarkan poundfit.com:

  • Ripstix bermaksud batang palu yang koyak yang secara konseptual adalah tongkat untuk menemani aktiviti pound fit anda
  • Tongkat ini berukuran dua kali lebih tinggi daripada tongkat drum 5B standard dan saiznya sedikit lebih pendek. Pengubahsuaian reka bentuk ini dibuat untuk memperbaiki keadaan fizikal tangan dan memaksimumkan senaman
  • Dalam setiap sesi, anda secara tidak sedar akan mengalahkan Ripstix sekitar 15 ribu kali
  • Warna hijau neon pada tongkat ini disebut sebagai salah satu warna yang dapat dengan mudah otak memproses pergerakannya. Itulah sebabnya lebih mudah bagi anda untuk melihat pergerakan anda sendiri dalam setiap sesi
  • Ripstix diperbuat daripada plastik fleksibel dan boleh melalui pemeriksaan lapangan terbang jika anda dalam perjalanan

Kesan fit pound biasa pada badan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, dalam satu sesi fit pound 45 minit, Anda secara tidak sedar akan dapat mengalahkan hingga 15.000 kali dengan lebih dari 70 teknik.

Halaman poundfit.com mendakwa bahawa pergerakan dalam satu sesi dapat membakar lebih dari 900 kalori.

Dengan cara ini, anda akan dapat meningkatkan kekuatan otot. Bukan itu sahaja, anda juga dapat meningkatkan irama, menyesuaikan tempo, koordinasi, kelajuan, ketangkasan, daya tahan dan musikal jika anda melakukan senaman dengan kerap.

Walaupun begitu, dilaporkan Kesihatan CNNSalah satu perkara yang paling penting mengenai senaman bukan sahaja meningkatkan fizikal, tetapi juga bagaimana setiap pergerakan dapat merangsang otak. Anda boleh mendapatkan barang-barang ini dalam satu paun.

"Apabila anda mengalahkan drum dengan irama tertentu, terutama jika anda selari dengan orang ramai, anda membuat banyak bahagian otak terhubung dan berfungsi," kata Dr. David Burke dari Emory University, dipetik di halaman.

Syarat untuk pound sesuai untuk hasil maksimum

Dalam temu ramah eksklusif dengan besthealthmag.caCristina mengatakan bahawa pound fit adalah program senaman 60 hari. Anda boleh melakukan latihan ini di rumah, atau di kelas yang sesuai dengan pound.

Setiap hari, kalendar kerja sesuai akan memberitahu anda latihan apa yang harus anda lakukan. Anda juga boleh menggunakan jurnal kecergasan untuk menulis secara terperinci apa yang anda lakukan setiap hari.

Bukan tanpa alasan khusus, program ini sengaja dibuat selama 60 hari kerana kali ini dikatakan oleh Kirsten sebagai masa yang optimum untuk memberikan hasil yang maksimum. Bukan hanya itu, anda juga diminta mengikuti rancangan diet yang mereka buat.

Oleh itu, maklumat mengenai pound sesuai yang penting untuk anda ketahui. Berminat untuk mula mencubanya?

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!