Kesihatan

Boleh Membuat Buta, Ini Menyebabkan Glaukoma Mata

Selain katarak, ada lagi gangguan mata yang tidak boleh dipandang remeh, iaitu glaukoma. Adalah sangat penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan glaukoma mata, jadi anda dapat mencegah atau melambatkan kesan buruknya.

Sekiranya tidak dicegah seawal mungkin, keadaan ini boleh membuat anda kehilangan penglihatan secara kekal, anda tahu. Jadi, apa itu glaukoma? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Glaukoma: Mengetahui Punca, Gejala, dan Pencegahan

Apa itu glaukoma

Perbezaan antara mata normal dan glaukoma. Sumber gambar: www.inmedpharma.com

Glaukoma adalah gangguan mata dalam bentuk kerosakan saraf optik kekal. Keadaan ini dipicu oleh tekanan tinggi pada mata yang tidak normal. Glaukoma lebih kerap dialami oleh orang tua (tua), walaupun mungkin menyerang orang muda.

Petikan Klinik Mayo, Hampir semua jenis glaukoma tidak mempunyai gejala awal. Kesannya muncul perlahan-lahan sehingga penghidapnya tidak menyedari bahawa penglihatannya mula berkurang sehingga keadaannya bertambah buruk.

Kerosakan saraf kekal boleh menyebabkan kebutaan. Penyakit ini juga tidak dapat disembuhkan, tetapi risiko kebutaan dapat diperlambat atau dicegah. Seseorang yang menghidap glaukoma biasanya memerlukan rawatan sepanjang hayat sejak mereka mendapat diagnosis pertama.

Faktor penyebab glaukoma

Sehingga kini, tidak ada sebab yang pasti untuk penyebab glaukoma mata. Doktor berpendapat bahawa kerosakan saraf pada mata mungkin disebabkan oleh peningkatan tekanan yang berlaku. Beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko glaukoma termasuk:

1. Pengeluaran cecair berlebihan

Pengeluaran cecair jernih bernama humor berair Terlalu banyak boleh menjadi penyebab glaukoma. Cecair ini dihasilkan di ciliary, bahagian bulatan mata yang terletak di belakang iris.

Dalam beberapa kes, cairan ini tidak dapat mengalir dengan baik, kemudian terperangkap dan menyebabkan penumpukan. Keadaan ini perlahan-lahan mempengaruhi penglihatan seseorang.

Baca juga: Mata Merah Bukan Sekadar Sekelip Mata, Inilah Pelbagai Punca Menunjukkan Keadaan Serius

2. Trauma kerana kecederaan mata

Penyebab glaukoma mata seterusnya adalah trauma akibat kecederaan. Trauma yang disebabkan oleh kecederaan mempengaruhi keseimbangan pengeluaran air dan saliran di mata. Ini mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan hipertensi okular.

Hipertensi okular adalah keadaan ketika bola mata mengalami peningkatan tekanan, yang jika dibiarkan boleh menyebabkan glaukoma. Kesan trauma kecederaan ini boleh bertahan selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun.

Akademi Oftalmologi Amerika dijelaskan, beberapa perkara yang boleh menyebabkan kecederaan pada mata termasuk:

  • Pukulan tangan
  • Pukulan dari objek seperti bola atau peralatan sukan lain
  • Pendedahan kepada bahan-bahan yang terbang dari industri atau letupan
  • Objek terbang seperti bunga api, peluru dan anak panah
  • Pendedahan bahan kimia

Apabila kecederaan berlaku, hampir pasti bahawa mata akan menghasilkan lebih banyak cecair. Sekiranya kecederaannya cukup serius, jangan cuba memperbaikinya sendiri.

3. Kesan sampingan ubat

Siapa sangka, ternyata ubat boleh menjadi penyebab glaukoma mata, anda tahu. Titik mata, misalnya, dapat membuat murid melebar, meningkatkan tekanan pada bola mata. Titisan mata yang mempunyai kesan ini biasanya mengandungi steroid yang tinggi.

Oleh itu, titisan mata tidak boleh digunakan secara sembarangan. Sebelum menggunakannya, anda boleh berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengurangkan risiko terkena glaukoma.

4. rabun jauh

Penyebab terakhir glaukoma mata adalah rabun jauh atau rabun jauh rabun tinggi. Rabun jauh adalah istilah yang merujuk kepada keadaan mata yang mempunyai minus di atas enam (-6,00 Diopter).

Institut Miopia dijelaskan, apabila rabun jauh semakin buruk, lapisan saraf retina akan mudah mengalami kerosakan. Perkara yang sama boleh berlaku pada makula, bahagian retina di bahagian belakang mata.

Itulah lima penyebab glaukoma mata yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai salah satu faktor di atas, tidak ada salahnya rajin berjumpa doktor untuk mengurangkan risiko glaukoma. Kekal sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!