Kesihatan

Ingin Mempunyai Bayi Dengan Cepat? Kenali Tanda-tanda Zaman Kesuburan Wanita

Bagi setiap wanita, mempunyai anak adalah yang paling diimpikan. Terutama jika anda menjalani program kehamilan, berikut adalah tanda-tanda tempoh subur wanita yang mesti anda ketahui. Jom dengar!

Baca Juga: Kemungkinan Kehamilan Lebih Besar, Inilah Cara Mengira Kesuburan

Tanda-tanda tempoh subur wanita

Subuh adalah perkara yang sangat penting untuk diketahui bagi wanita yang ingin mempunyai anak. Untuk lebih memahaminya, berikut adalah tanda-tanda tempoh subur wanita, termasuk:

Dorongan seks meningkat

Salah satu tanda yang paling biasa pada masa subur wanita adalah peningkatan dorongan seks berbanding hari-hari lain. Wanita yang dalam masa subur mempunyai keinginan yang lebih tinggi untuk melakukan hubungan seks.

Di samping itu, anda juga akan terus mahukan hubungan di ranjang selama beberapa malam. Malah dorongan seks yang meningkat ini juga boleh menjadi tanda semula jadi bahawa tubuh bersedia untuk membiak.

Sakit di pelvis atau bahagian bawah perut

Biasanya bahagian bawah perut akan terasa sakit ketika organ pembiakan berovulasi. Kesakitan ini berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa jam.

Selain itu, rasa sakit juga boleh diikuti dengan loya atau rasa tidak selesa di perut. Walau bagaimanapun, kesakitan ringan ini akan hilang dengan sendirinya.

Payudara terasa sakit dan lebih sensitif

Tanda-tanda tempoh subur wanita juga dapat dilihat dari payudara yang lebih sensitif dan menyakitkan. Keadaan ini sering menjadikan kawasan payudara lebih sakit apabila disentuh.

Biasanya, banyak wanita berpendapat bahawa ini adalah tanda bahawa haid akan datang. Tetapi keadaan ini juga boleh disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku semasa ovulasi.

Perubahan suhu badan boleh menjadi tanda masa subur wanita

Sekiranya anda berada dalam tempoh subur, suhu badan anda biasanya akan sedikit menurun. Kemudian ia akan meningkat semula setelah masa subur berlalu.

Sebagai contoh, ketika menghampiri masa subur, suhu badan akan berkisar antara 36.1 hingga 36.4 darjah Celsius. Kemudian angka ini akan meningkat antara 0,5 hingga 1 darjah Celsius, alias antara 36,5 hingga 37,4 darjah Celsius.

Keputihan di faraj

Pelepasan yang jelas serupa dengan putih telur dari vagina juga boleh menjadi tanda masa subur wanita. Tetapi cairan jernih ini bukan keputihan, tetapi cairan yang dihasilkan untuk memudahkan pergerakan sperma di rahim.

Apabila cecair ini keluar, anda harus mula mendekati pasangan anda. Ini kerana pada masa seperti ini proses persenyawaan dapat dijalankan dengan optimum.

Baca juga: Waspadalah terhadap PCOS, penyakit yang menyerang wanita dalam tempoh subur mereka

Nah, selain tanda-tanda yang dijelaskan di atas, mengetahui masa subur seorang wanita juga dapat dilakukan dengan mengira dengan sistem kalendar juga, anda tahu. Anda boleh melakukannya dengan satu cara sekiranya ciri-ciri di atas sukar untuk anda ketahui.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai tanda-tanda tempoh subur wanita atau masalah kesihatan lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!