Kesihatan

Mata Panda Membuat Anda Rasa Tidak Selamat, Inilah Cara Menghilangkannya Yang Perlu Anda Cuba!

Mata panda atau lingkaran hitam yang muncul di bawah mata membuat anda kelihatan kurang baik? Inilah masanya untuk anda mengetahui cara menghilangkan mata panda.

Tetapi sebelum mengetahui caranya, ada baiknya kita mengetahui terlebih dahulu apa itu mata panda dan mengapa ia berlaku.

Baca Juga: Kemungkinan Kehamilan Lebih Besar, Inilah Cara Mengira Kesuburan

Apa itu mata panda?

Mata panda adalah keadaan kulit yang kelihatan gelap di bawah mata. Bentuknya yang bulat menjadikan orang yang mengalaminya kelihatan seperti panda. Itulah sebabnya keadaan ini dikenali sebagai mata panda.

Keadaan ini sering juga muncul bersama dengan kantung mata. Seseorang yang mengalaminya akan kelihatan lebih tua dari usia sebenarnya.

Lingkaran gelap di bawah mata boleh berlaku pada wanita dan juga lelaki. Biasanya mata panda bukanlah petunjuk masalah perubatan.

Jadi apa yang menyebabkan mata panda?

Secara umum, keadaan kegelapan di bawah mata disebabkan oleh keletihan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor lain yang menyebabkan lingkaran hitam di bawah mata, seperti:

Kurang tidur

Kurang tidur akan mempengaruhi keadaan saluran darah dan seterusnya menjadikan kulit di sekitar mata menjadi lebih gelap.

Faktor usia

Dengan bertambahnya usia, kulit akan kehilangan keanjalannya. Proses penjanaan semula juga melambatkan. Ini mempengaruhi kulit di bawah mata yang menjadi lebih gelap.

Mata tegang

Melakukan aktiviti seperti menonton televisyen atau menatap komputer secara berterusan boleh membuat mata menjadi sebak. Ini akan menyebabkan saluran darah di sekitar mara melebar dan mengakibatkan mata panda.

Kesan pigmentasi

Berada di bawah sinar matahari langsung untuk jangka masa panjang dapat menjadikan tubuh menghasilkan melanin yang berlebihan. Ini akan mempengaruhi warna kulit, termasuk kulit di sekitar mata.

Faktor genetik

Sebilangan orang dilahirkan dengan keadaan genetik tertentu, seperti keadaan kulit di bawah mata yang mudah berubah menjadi hitam. Biasanya keadaan ini berterusan walaupun setelah melakukan pelbagai cara untuk menyingkirkannya.

Lalu bagaimana menghilangkan mata panda?

Terdapat dua pilihan yang boleh dilakukan sebagai cara untuk menghilangkan mata panda. Pilihan pertama adalah rawatan diri di rumah.

Penjagaan rumah sebagai kaedah untuk menghilangkan mata panda

  1. Memampatkan mata dengan air sejuk

Sisihkan sekurang-kurangnya 20 minit untuk memampatkan mata dengan kain lap yang telah dibasahi dengan air ais. Memampatkan dapat membantu mengurangkan pembengkakan saluran darah di sekitar mata.

Sekiranya saluran darah dalam keadaan normal, maka lingkaran hitam di bawah mata juga akan hilang.

  1. Dapatkan tidur yang mencukupi

Cuba tidur tujuh hingga lapan jam. Rehat secukupnya dapat menghilangkan mata panda dengan sendirinya.

  1. Tidur dengan lebih banyak bantaltinggi

Kedudukan kepala yang tinggi menghalang cecair terkumpul di bawah mata. Pengumpulan cecair ini biasanya menyebabkan mata membengkak dan juga kelihatan hitam di bahagian bawah.

  1. Memampatkan mata dengan teh

Teh mengandungi kafein dan antioksidan yang dapat merangsang peredaran darah dan mengecilkan saluran darah.

Rendam dua beg teh hijau atau hitam dalam air panas selama lima minit. Kemudian sejuk. Boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk selama 15 hingga 20 minit

Hanya kemudian gunakannya untuk memampatkan mata selama 10 hingga 20 minit. Selepas itu bilas dengan air.

  1. Dengan teknik solekan

Walaupun tidak mengeluarkannya secara kekal, dengan solekan mata panda anda akan ditutup sepenuhnya. Menggunakan concealer dapat menyamarkan mata panda dan membuatnya kelihatan sama dengan warna kulit yang lain.

Baca juga: Tidak kurang sihat, ini adalah pengganti nasi sahur dan iftar

Cara menghilangkan mata panda dengan beberapa cara perubatan:

  1. Kulit muka. untuk mengurangkan pigmentasi kulit.
  2. Penggunaan laser kulit. Selain menghilangkan mata panda, prosedur ini juga dapat menegangkan kulit.
  3. Pengisi rangkaian yang mempengaruhi keadaan saluran darah dan melanin, sehingga dapat menghilangkan mata panda.

Dengan cara di atas, mata panda akan bertambah baik. Walau bagaimanapun, jika keadaan kulit di bawah mata terus memburuk, tidak ada salahnya berjumpa dengan pakar dermatologi, untuk memastikan kesihatan kulit anda.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!