Kesihatan

7 Bahagian Badan Paling Sensitif Apabila Disentuh, Apa Itu?

Bahagian badan yang paling sensitif mudah dikenali dengan menyentuhnya. Biasanya, bahagian tubuh yang sensitif ini penting untuk diperiksa ketika seseorang mengalami penurunan sensasi seksual akibat penyakit, kecederaan, atau setelah operasi.

Perlu diketahui, beberapa bahagian tubuh manusia mempunyai kepekaan yang berbeza. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bahagian badan yang paling sensitif, mari kita lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Manfaat Daun Ketumbar, sebagai Antikanker dan Melindungi Kesihatan Otak!

Apakah bahagian badan yang paling sensitif?

Diketahui, dahi dan hujung jari adalah yang paling sensitif terhadap kesakitan.

Sensitiviti pada bahagian badan tertentu disebabkan oleh adanya ujung saraf yang bertindak balas terhadap sentuhan. Beberapa bahagian badan yang paling sensitif yang perlu diketahui, iaitu:

Telinga

Dengan kulit sensitif di bahagian luar dan beratus-ratus reseptor deria di bahagian dalam, telinga juga merupakan bahagian tubuh yang paling sensitif bagi sesetengah orang. Oleh itu, ketika melakukan aktiviti seksual, disarankan untuk bermain dengan telinga pasangan terlebih dahulu.

Untuk beberapa tindakan sensual, anda boleh mencium, menjilat, atau menggigit telinga pasangan anda. Reseptor deria di telinga sangat sensitif sehingga berbisik atau meniup dengan lembut boleh menyebabkan kesemutan.

Belakang atau sakrum

Bahagian tubuh yang paling sensitif adalah bahagian belakang atau sakrum, yang merupakan kawasan kecil di sekitar tulang belakang. Kawasan ini sangat sensitif kerana mungkin ada kaitan dengan fakta bahawa saraf di tulang belakang disambungkan ke pelvis.

Oleh itu, walaupun sentuhan kecil boleh menyebabkan rasa kesemutan. Semasa hubungan seksual, anda boleh mencuba menyentuh kawasan ini untuk meningkatkan keseronokan sebelum penembusan.

Ketiak

Kulit ketiak sedikit lebih tipis daripada kulit pada bahagian badan yang lain sehingga cukup sensitif, terutama pada sentuhan. Ketiak biasanya mendapat sedikit sinar matahari dan dapat menjadikan kawasan ini sebagai tempat pembiakan bakteria.

Ketiak juga merupakan rumah bagi banyak saraf dan kelenjar getah bening. Dengan melihat beberapa faktor ini, anda akan melihat mengapa kulit ketiak bukan sahaja lebih sensitif tetapi juga lebih mudah mengalami kerengsaan.

tengkuk leher

Ketika datang ke leher, sentuhan sedikit pun boleh membuat seluruh badan terasa gementar. Oleh itu, tengkuk leher menjadi tempat yang paling rentan dan sensitif, terutamanya jika anda melakukan aktiviti seksual.

Belakang lutut

Bahagian badan yang paling sensitif seterusnya adalah di belakang lutut. Kawasan ini sering diabaikan walaupun merupakan bahagian badan yang sangat sensitif terhadap sebarang sentuhan. Kadang-kadang, sebilangan orang boleh merasa agak geli hanya dengan menyentuhnya.

Semasa memulakan aktiviti intim, menyentuh bahagian belakang lutut dan ke arah paha dapat meningkatkan gairah seksual. Oleh itu, anda boleh cuba menyentuh bahagian belakang lutut dengan lembut dan mengurut secara bergantian untuk mendapatkan rasa kesemutan sebelum memulakan hubungan seks.

Tunggal

Setiap kaki mempunyai sekitar 7,000 ujung saraf. Sebenarnya, kekuatan otak yang diperlukan untuk memproses semua maklumat deria dari kaki menggunakan lebih banyak korteks deria daripada seluruh badan.

Ini bermaksud bahawa kaki sangat sensitif terhadap sentuhan, tekanan, suhu, dan kesakitan. Itulah sebabnya, apabila anda secara tidak sengaja melukai jari kaki atau memijak sesuatu yang tajam, anda dapat merasakan kesakitan yang luar biasa.

Baca juga: Kelebihan Daun Vile Beling: Bermula dari Antidiabetik untuk Membantu Melawan Radikal Bebas

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!