Kesihatan

Sebab dan Cara Mengatasi Keratosis Aktinik pada Warga Emas

Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan pada kulit. Salah satunya adalah keratosis aktinik, yang lebih biasa pada orang tua.

Walaupun hanya muncul ketika anda tua, keadaan ini adalah hasil gaya hidup ketika anda masih muda, anda tahu. Untuk mengetahui sebab dan pencegahan keratosis aktinik, pertimbangkan ulasan berikut!

Apakah keratosis aktinik?

Keratosis aktinik atau keratosis suria adalah keadaan di mana tompok-tompok kasar dan bersisik berkembang pada kulit yang berkembang akibat pendedahan cahaya matahari selama bertahun-tahun. Ia sering dijumpai di wajah, bibir, telinga, lengan, kulit kepala, leher atau belakang tangan.

Keratosis aktinik tumbuh perlahan dan biasanya pertama kali muncul selepas usia 40 tahun. Anda boleh mengurangkan risiko keadaan kulit ini dengan meminimumkan pendedahan cahaya matahari dan melindungi kulit anda daripada terdedah kepada sinar ultraviolet (UV).

Sekiranya tidak dirawat, keratosis aktinik mempunyai risiko berubah menjadi sejenis barah kulit yang disebut karsinoma sel skuamosa. Risiko adalah sekitar 5 hingga 10 peratus.

Tanda dan gejala keratosis aktinik

Keratosis aktinik berkembang dengan tanda dan gejala berikut:

 • Lesi bermula sebagai bintik-bintik kecil dan kasar yang lebih mudah dirasakan daripada yang muncul dan mempunyai apa yang sering digambarkan sebagai tekstur seperti kertas pasir.
 • Lama kelamaan, lesi membesar, biasanya menjadi merah dan bersisik
 • Sebilangan besar luka hanya 3-10 mm, tetapi boleh lebih besar

Penderita keratosis aktinik adalah tua, mempunyai warna kulit ringan, dan sensitif terhadap cahaya matahari.

Punca keratosis aktinik

Sumber foto: NHS

Kerosakan kulit dari sinaran UV meningkat dari masa ke masa. Keratosis aktinik terutamanya disebabkan oleh pendedahan sinar matahari jangka panjang.

Anda mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap keadaan ini jika:

 • Lebih dari 60 tahun
 • Orang dengan kulit pucat, rambut pirang atau merah, dan mata biru, hijau, atau kelabu
 • Orang dengan kulit, rambut dan mata yang lebih gelap yang terdedah kepada sinar UV tanpa perlindungan
 • Mempunyai kecenderungan untuk mudah terbakar matahari
 • Mempunyai sejarah selaran matahari pada awal kehidupan
 • Telah sering terdedah kepada cahaya matahari semasa hidup
 • Mengalami virus papilloma manusia atau HPV
 • Orang dengan sistem imun yang ditindas (kerana kemoterapi, AIDS, pemindahan organ, atau sebab lain)
 • Orang dengan keadaan yang jarang berlaku yang menjadikan kulit sangat sensitif terhadap cahaya UV, seperti albinisme atau xeroderma pigmentosum (XP)

Cara merawat keratosis aktinik

Sekiranya terdapat hanya satu lesi pada kulit, doktor mungkin meminta anda menunggu untuk melihat apakah lesi itu akan hilang sendiri.

Namun, jika terdapat lebih daripada satu lesi yang muncul atau menyebabkan anda masalah seperti sakit dan gatal, rawatan lebih lanjut biasanya disarankan. Rawatan termasuk dalam kategori berikut:

 • Terapi perubatan, termasuk rawatan farmakologi dan terapi fotodinamik
 • Pembedahan

1. Penggunaan ubat topikal

Terapi perubatan untuk keratosis aktinik biasanya doktor akan menetapkan ubat topikal dalam bentuk salep, krim atau gel.

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang diluluskan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) untuk rawatan keratosis aktinik:

 • 5-fluorouracil topikal (5-FU)
 • krim imiquimod
 • Gel ingenol mebutate
 • Gel diclofenak topikal
 • Turbanibulin topikal

2. Terapi fotodinamik

Terapi PDT atau terapi fotodinamik Ini dilakukan dengan menggunakan krim khas ke kawasan lesi dan kemudian memaparkannya pada cahaya khas. Cahaya ini akan membunuh sel-sel kulit yang tidak normal.

3. Cryotherapy

Selain kerosakan menggunakan cahaya khas, luka juga dapat dihilangkan dengan kaedahnya krioterapi. Dengan cara ini, tompok lesi berubah menjadi lepuh dan jatuh setelah beberapa minggu.

4. Operasi

Pembedahan dilakukan untuk memotong atau mengikis lesi. Anda akan diberi anestetik tempatan terlebih dahulu, sehingga tidak menyakitkan.

Jenis pembedahan yang dilakukan termasuk kuretase, pencukur cukur, dan pemotongan konvensional untuk luka yang menunjukkan barah invasif.

Terdapat juga prosedur pelapisan semula kosmetik yang merangkumi pengelupasan kimia dalam pada lapisan kulit sederhana dan dalam, dermabrasi, dan laser ablatif semula.

Cara mencegah keratosis aktinik

Sekiranya anda tidak mahu mendapat keratosis aktinik pada usia tua, adalah idea yang baik untuk menjaga kesihatan kulit anda daripada terdedah kepada cahaya matahari.

Berikut adalah beberapa langkah pencegahan yang boleh anda lakukan:

1. Hadkan pendedahan cahaya matahari

Sebaiknya hadkan diri anda pada pendedahan cahaya matahari. Terutama elakkan waktu di bawah sinar matahari antara 10 pagi hingga 2 petang.

Elakkan juga dari berjemur begitu lama sehingga anda mendapat selaran matahari atau berjemur.

2. Mesti menggunakan pelindung matahari!

Sebelum menghabiskan masa di luar rumah, walaupun pada hari yang teduh, gunakan pelindung matahari kalis air spektrum luas dengan faktor perlindungan cahaya matahari (SPF) sekurang-kurangnya 30, seperti yang disyorkan Akademi Dermatologi Amerika.

menggunakan pelindung matahari pada semua kulit yang terdedah, dan gunakan balsem bibir dengan pelindung matahari di bibir. Sapukan pelindung matahari sekurang-kurangnya 15 minit sebelum keluar dan pakai semula setiap dua jam, atau lebih kerap jika anda berenang atau berpeluh.

Baca Juga: 5 Yang Harus dan Tidak Perlu Menggunakan Pelindung Matahari yang Anda mesti Tahu

3. Gunakan penutup tambahan

Untuk perlindungan tambahan dari sinar matahari, pakai pakaian panjang yang menutupi lengan dan kaki anda. Anda juga boleh memakai topi berbulu lebar, yang memberikan lebih banyak perlindungan daripada topi besbol atau pelindung golf.

4. Periksa kulit anda dengan kerap

Periksa kulit anda secara berkala, dan jangan lupa untuk mengawasi perkembangan pertumbuhan kulit baru atau perubahan pada tahi lalat, jeragat, lebam, dan tanda lahir yang ada.

Dengan bantuan cermin, periksa wajah, leher, telinga dan kulit kepala. Periksa bahagian atas dan bawah lengan dan tangan anda.

Sekiranya terdapat tanda-tanda perkembangan kulit yang tidak normal, anda boleh segera berjumpa doktor kulit untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan kulit? Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, Muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!