Kesihatan

Petua Membersihkan Peralatan MPASI untuk Menjaga Kebersihan

Bagi bayi yang berusia lebih dari 6 bulan, ibu bapa boleh menyediakan makanan tambahan untuk susu ibu (MPASI). Pemberian MPASI kepada bayi pada umumnya memerlukan peralatan tambahan, termasuk sudu, pinggan, dan penggiling makanan.

Sebilangan perkakas pepejal mesti dibersihkan dengan betul agar tetap bersih semasa digunakan semula. Baiklah, untuk mengetahui petua membersihkan peralatan makan kanak-kanak, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mata juling pada bayi: Memahami Punca dan Rawatan Yang Betul Yang Perlu Dilakukan

Apakah petua untuk membersihkan peralatan MPASI?

Menurut CDC, beberapa bayi mungkin diberi makan menggunakan peralatan tambahan. Oleh itu, perlu memberi perhatian untuk membersihkan peralatan makan bayi untuk memastikan keselamatan dan kebersihannya apabila digunakan semula.

Mensterilkan mangkuk, sudu, dan peralatan lain adalah suatu keharusan ketika memulakan makanan pejal untuk bayi anda. Beberapa petua untuk membersihkan peralatan MPASI yang perlu anda ketahui adalah seperti berikut:

Basuh alat makan

Sebelum mencuci makanan pelengkap bayi, lebih baik mencuci tangan terlebih dahulu. Tangan adalah medium paling mudah untuk bakteria atau kuman jadi pastikan untuk mencucinya selama 20 saat menggunakan air dan sabun yang mengalir.

Setelah tangan anda bersih, anda boleh mula membersihkan peralatan MPASI dengan cara berikut:

Gunakan air mengalir

Semasa menggunakan peralatan makanan padat, termasuk perkakas untuk mengisar makanan, penting untuk mencucinya setelah digunakan. Bilas semua alat makan di bawah air yang mengalir, sama ada air sejuk atau suam.

Jangan sekali-kali memasukkan peralatan makanan padat ke dalam singki kerana ia mungkin mengandungi kuman yang boleh mencemarkannya. Sediakan juga bekas yang bersih untuk meletakkan peralatan makan bayi selepas mencuci

Biarkan sehingga kering

Letakkan peralatan MPASI ini di tempat yang bersih dan terlindung dari kotoran atau debu. Biarkan peralatan bayi kering sepenuhnya dan cuba jangan menggunakan tuala untuk mengeringkannya.

Ini kerana, kuman boleh berpindah ke alat makan sehingga tidak sihat.

Lakukan pensterilan

Untuk melindungi bayi dari jangkitan, peralatan makan yang digunakan mesti disterilkan. Pensterilan diperlukan untuk peralatan makanan pepejal kerana dapat membantu membunuh mikroorganisma yang belum dibilas sepenuhnya. Terdapat dua cara untuk mensterilkan peralatan MPASI, iaitu:

Direbus

Pensterilan peralatan makan bayi boleh dilakukan dengan merebus. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah meletakkan semua perkakas ke dalam periuk, isi dengan air, pastikan bahawa tidak ada udara yang terperangkap di dalam alat makan, dan bahawa semua perkakas ditutup dengan air.

Rebus air sekurang-kurangnya 10 minit dengan penutup dan pastikan tidak terlalu lama. Sentiasa perhatikan ketika melakukan pensterilan dengan cara ini kerana akan berbahaya jika langkahnya salah.

dikukus

Pada masa ini, proses pensterilan wap dianggap lebih mudah daripada kaedah mendidih kerana hanya menggunakan sedikit air. Walau bagaimanapun, pastikan anda mengikuti arahan berapa banyak air yang akan digunakan dan berapa lama untuk mensterilkan alat makan.

Berhati-hati semasa pensterilan wap agar tidak membakar atau melecurkan diri sendiri. Pastikan juga sterilizer mempunyai tempoh penyejukan sehingga anda dapat menunggunya sehingga selesai.

Sekiranya anda mengikuti kaedah ini dengan betul, maka anda boleh menggunakan peralatan makanan pejal kerana ia bersih dan bebas dari pelbagai kuman. Selain memperhatikan pengambilan makanan, anda juga perlu menggunakan cara membersihkan peralatan makan bayi dengan betul.

Sekiranya anda ragu-ragu anda tidak dapat membersihkan peralatan makan bayi dengan betul, anda boleh berjumpa doktor. Biasanya, doktor akan memberi anda petua tentang cara membersihkan makanan pelengkap lain yang lebih senang diamalkan di rumah.

Baca juga: Ia perlu diterapkan lebih awal, berikut adalah beberapa terapi untuk kanak-kanak dengan autisme

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!