Kesihatan

Bukan Hanya Kemoterapi, Ini Berbagai Rawatan Kanser Payudara Lain

Kanser payudara adalah salah satu jenis barah yang paling mematikan. mengikut Persatuan Kanser Amerika, Penyakit ini adalah jenis barah yang paling biasa dialami oleh wanita, selain barah kulit. Rawatan barah payudara yang betul perlu dilakukan agar keadaannya tidak bertambah buruk.

Sekiranya setakat ini kebanyakan orang hanya mengetahui kemoterapi, tetapi sebenarnya terdapat beberapa rawatan barah payudara lain yang biasanya dilakukan oleh doktor. Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan berikut.

Baca juga: Jangan keliru, kenali ciri-ciri barah payudara berdasarkan tahapnya

Rawatan barah payudara yang paling biasa

Rawatan barah payudara sangat pelbagai, boleh menggunakan ubat (terapi) atau prosedur pembedahan. Prosesnya tidak boleh dilakukan secara sembarangan, kerana harus memperhatikan keparahan dan penyebaran sel-sel barah itu sendiri.

1. Prosedur pembedahan

Rawatan pertama untuk barah payudara adalah prosedur pembedahan. Doktor biasanya akan menawarkan pembedahan sekiranya barah payudara mula memasuki peringkat awal atau bahkan pada peringkat akhir.

Matlamat utama operasi ini adalah penyingkiran tisu yang telah menjadi tempat penyebaran sel buruk. Dari banyak jenis pembedahan barah payudara, prosedur yang paling biasa adalah:

 • lumpektomi, Ini adalah penyingkiran tumor dan beberapa tisu sihat di sekelilingnya. Prosedur ini dilakukan sekiranya ukuran tumor masih kecil. Sekiranya ukurannya besar, doktor terlebih dahulu akan melakukan kemoterapi untuk mengecilkannya.
 • mastektomi, penyingkiran seluruh bahagian payudara yang menjadi lokasi penyebaran sel barah. Prosedur ini membuang semua tisu di payudara, termasuk tisu lemak, puting dan areola.
 • mastektomi profilaksis kontralateral, iaitu penyingkiran dua bahagian payudara secara keseluruhan untuk mengurangkan risiko penyebaran sel barah yang mengalami malignan.

2. Kemoterapi

Kemoterapi adalah salah satu rawatan barah yang paling popular. Prosedur ini menggunakan dos ubat yang kuat, bertujuan untuk menghambat, menghentikan, dan membunuh sel-sel buruk yang berkembang pesat.

Tidak ada tanda aras khusus untuk tempoh kemoterapi. Semuanya bergantung pada keparahan dan penyebaran sel barah di dalam badan. Kemoterapi boleh dilakukan setiap hari, mingguan, atau bahkan bulanan.

Sebelum melakukan rawatan barah payudara jenis ini, doktor akan meminta persetujuan pesakit terlebih dahulu. Tanpa sebab, kemoterapi adalah rawatan yang mempunyai banyak kesan sampingan, seperti:

 • Keguguran rambut
 • Kulit lebih sensitif dan mudah teriritasi
 • Letih dengan mudah
 • Kekurangan darah (anemia)
 • Mudah dijangkiti
 • Mudah dijangkiti pendarahan
 • Hilang selera makan
 • Gangguan emosi dan kognitif
 • Masalah usus
 • Kurangkan kesuburan
 • Penurunan libido atau gairah seksual
 • Mengganggu kehamilan

3. Terapi hormon

Rawatan barah payudara lain yang boleh dilakukan adalah terapi hormon. Secara teknikal, prosedur ini bertujuan untuk menyekat pembebasan hormon yang dapat mencetuskan penyebaran sel barah di payudara.

Petikan dari Majlis Kanser Victoria, Rawatan ini bergantung pada jenis barah payudara, keparahannya, dan penyebaran sel barah. Salah satu ubat yang sering digunakan untuk terapi ini adalah tamoxifen.

Tamoxifen adalah kelas ubat anti-estrogen, berfungsi dengan menghentikan penyebaran sel barah yang sangat sensitif terhadap hormon wanita ini. Rawatan dengan tamoxifen biasanya dimulakan setelah pembedahan, terapi radiasi, atau kemoterapi.

Terapi ini memerlukan masa yang sangat lama, bahkan sehingga 10 tahun. Pesakit yang menjalani terapi ini biasanya berada di bawah pengawasan doktor. Kerana, jika dilakukan secara sembarangan, ada beberapa kesan sampingan yang terlalu berisiko, seperti pembekuan darah.

Baca juga: Perkara Yang Harus Anda Ketahui Mengenai Terapi Hormon untuk Kanser Payudara

4. Terapi sinaran

Ilustrasi terapi sinaran. Sumber gambar: www.cancer.ie

Terapi radiasi adalah rawatan barah payudara yang menggunakan gelombang tenaga tinggi dari sinar-X untuk membunuh sel barah, biasanya setelah lumpektomi. Terapi ini memfokuskan pada sel barah yang sebelumnya tidak dapat dikesan.

Petikan dari Klinik Mayo, Terapi radiasi boleh berlangsung dari tiga hingga enam minggu, bergantung kepada keparahan barah.

Sebelum memutuskan untuk menjalani terapi ini, anda perlu memikirkan dengan teliti kesan sampingan yang boleh timbul. Selain memerlukan jangka masa panjang, terapi radiasi dapat menyebabkan:

 • Ruam merah seperti pendedahan cahaya matahari di kawasan yang dirawat
 • Bengkak sebahagian tisu payudara
 • Kulit terdedah kepada kerengsaan
 • Letih dengan mudah

5. Terapi imun

Terapi imun atau imunoterapi adalah rawatan barah payudara yang bertujuan untuk meningkatkan sistem imun. Sistem kekebalan tubuh digunakan untuk melawan penyebaran sel barah.

Terapi imun berfungsi dengan mengganggu proses metastasis sel barah yang melekat pada tisu yang sihat di payudara. Terapi ini hanya berkesan jika penyebaran sel barah tidak terlalu parah, atau masih dalam kategori peringkat awal.

6. Terapi yang disasarkan

Rawatan barah payudara terakhir adalah terapi yang disasarkan. Terapi ini digunakan untuk memusnahkan protein sel-sel barah itu sendiri. Dengan memusnahkan protein ini, terapi yang disasarkan dapat menyelamatkan sel yang sihat yang belum terjejas.

Terapi yang disasarkan dapat digabungkan dengan rawatan barah payudara yang lain, seperti prosedur pembedahan.

Itulah enam rawatan barah payudara yang boleh dilakukan untuk membunuh dan menghalang penyebaran sel buruk. Sebelum memilih salah satu rawatan di atas, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu untuk mengetahui keberkesanan dan kesan sampingannya.